Ziekte van Bowen: omrande rode huidvlek kan kanker worden

Ziekte van Bowen: omrande rode huidvlek kan kanker worden Veel mensen houden ervan om langdurig in de zon te liggen of met een onbeschermde huid veel buiten te werken. Zonnestraling laat normaal de huidkleur veranderen, doordat pigment reageert. Met de jaren kan de huid meestal zonder problemen veel straling opnemen. Op latere leeftijd kan dit leiden tot scherp omrande witte of rode huidvlekken. Wat houdt de ziekte van Bowen in, hoe is het de voorloper van huidkanker en waarom is tijdige behandeling noodzakelijk?

Ziekte van Bowen


Aanleiding lokale huidverkleuringen

Onze huid dragen we een levenslang met ons mee, waarbij het direct in contact staat met zonnestraling. De huid kleurt daarbij normaal iets bruin, doordat melanine in de huid de straling absorbeert. Tijdens het leven krijgt de huid veel te verduren, waardoor cellen in de huid geïrriteerd raken. Lokaal kunnen huidverkleuringen ontstaan, welke eveneens een gevoelige huid kunnen veroorzaken. Vreemde snel groeiende vlekken in de huid kunnen een eerste teken van huidkanker zijn, voordat het in een maligne stadium is terechtgekomen. In het geval van de ziekte van Bowen wordt de opperhuid aangetast, zonder dat de lederhuid wordt beschadigd. Oftewel er is nog een concrete scheiding tussen de verschillende huidlagen.

Vaak in de zon

Het is duidelijk dat zonnestraling oftewel UV de veroorzaker is van deze ziekte. Komt men geregeld in de zon, dan is volop bescherming ook van belang. Dat houdt in voldoende huidbedekkende kleding of het gebruik van een zonnebrandcrème. Daarmee kan op een preventieve manier de schadelijke invloed van de zon worden geweerd. Gaat u naar zonnige oorden of ligt u geregeld in de zon, dan is goede bescherming noodzakelijk.

Ziekte van Bowen herkennen

De vreemde vlekken komen meestal op die delen van het lichaam voor, welke volop in contact met zonnestraling hebben gestaan. Oftewel het hoofd, bovenkant handen, nek, maar het kan ook de benen met torso betreffen als men geregeld in de zon heeft gelegen. Meest kenmerkende van de Bowenvlek is dat men een heldere rode (soms witte) jeukende onregelmatig gevormde vlek krijgt. Soms kan het bloeden, kleine korstjes en schilfers vormen. Daarbij kan de huid iets verheven zijn en anders aanvoelen. Het kan daarbij lijken op kleine wratjes, huiduitslag of psoriasis. Het komt voornamelijk bij de zeventigplusser voor. Opvallende vreemd voorkomende huidvlekken dienen altijd in de gaten worden gehouden, danwel dient het medisch te worden gecontroleerd. Er is kans dat de Bowenvlek in carcinoom overgaat oftewel huidkanker. In dat geval slaat de ziekte van de opperhuid over naar de lederhuid, zodat de woekering inwendig verder gaat. Vaak kan middels een biopt (huidweefselonderzoek) worden vastgesteld of het om deze ziekte gaat.

Wat wordt eraan gedaan?

Omdat de ziekte van Bowen over kan gaan in plaveiselcelcarcinoom, is het noodzaak om het in een vroeg stadium te herkennen en te behandelen. De behandelingsmethode hangt daarbij af van hoe ver het reeds is gevorderd. Het kan inhouden dat de huid wordt bevroren door het aan te stippen met stikstof, maar het kan ook het wegschrapen van de opperhuid betekenen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om chemo in de vorm van een zalf toe te passen. Is geconstateerd dat het reeds is overgeslagen naar de lederhuid dan zal één en ander operatief moeten worden weggesneden. Dit houdt meestal in dat relatief veel meer weefsel moet worden verwijderd.

Plaveiselcelcarcinoom

De ziekte van Bowen kan in een vroeg stadium uitermate goed worden behandeld, waarna men meestal geen complicaties heeft. Oftewel men kan compleet herstellen, waarbij de kans op uitzaaiingen minimaal is. Toch houdt het in dat men het tijdig moet herkennen en laten behandelen. Normaal zal de huidvlek eerst over de huid verspreiden, voordat het diepere lagen aantast. Heeft men er te lang mee rondgelopen dan kan het de lederhuid en ander weefsel aantasten. De ziekte van Bowen is verder ontwikkeld in een plaveiselcelcarcinoom, waarbij verspreiding soms snel kan gaan. Indien het in aanraking komt met een klein adertje kan het snel nabijgelegen lymfklieren en organen worden aangetast. Dit geeft aan dat een onschuldig lijkende huidvlek kwaadaardige kanker kan betekenen. Let wel gaat het om plaveiselcelcarcinoom dan kan het vaak nog succesvol worden behandeld, mits het nog niet is verspreid naar de lymfklieren.

Heeft u een vreemde opkomende rode huidvlekken of een snel veranderende moedervlek, laat het dan medisch onderzoeken. Tijdige verwijdering kan ernstige gevolgen voorkomen. Bent u hiervoor behandeld, dan is regelmatige controle van de huid noodzakelijk.

Lees verder

© 2014 - 2020 Geinformeerd, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Ziekte van Bowen: Huidaandoening (voorstadium huidkanker)Ziekte van Bowen: Huidaandoening (voorstadium huidkanker)De ziekte van Bowen is een veel voorkomende vorm van huidkanker die zich ontwikkelt door een overmatige blootstelling aa…
Ziekte van Bowen: symptomen, oorzaak en behandelingZiekte van Bowen: symptomen, oorzaak en behandelingDe ziekte van Bowen of morbus Bowen is een langzaam groeiend voorstadium van het plaveiselcelcarcinoom, een type huidkan…
Huidkanker komt vaak voor bij ouderenHuidkanker komt vaak voor bij ouderenIn Nederland krijgt één op de vier mannen bij het ouder worden te maken met huidaandoeningen zoals huidkanker. Het aanta…
Huidgezwellen met verhoogd risico op huidkankerHuidgezwellen met verhoogd risico op huidkankerEnkele huidaandoeningen brengen een verhoogd risico mee op het ontwikkelen van huidkanker. Ook zijn sommige huidafwijkin…

Gele koorts: geelzucht, nierpijn, en bloedbrakenGele koorts: geelzucht, nierpijn, en bloedbrakenIn de zuidelijke tropische regionen van de wereld heerst volop de ziekte gele koorts. Het is een virusinfectie dat via d…
Ontstoken oogzenuw: symptomen, diagnose en behandelingOntstoken oogzenuw: symptomen, diagnose en behandelingDe oogzenuw zorgt ervoor dat signalen van het lichtgevoelige netvlies achter in het oog terecht komen in de hersenen. Op…
Bronnen en referenties
  • http://www.medicinfo.nl/%7B761eb735-825e-4243-8dbf-4c1229de0e09%7D
  • http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/btxt/Bowen.htm

Reageer op het artikel "Ziekte van Bowen: omrande rode huidvlek kan kanker worden"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Geinformeerd
Laatste update: 11-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Special: Huidvlekken
Bronnen en referenties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!