Rode schimmelkring op de huid: ringworm besmetting

Rode schimmelkring op de huid: ringworm besmetting Op de menselijke huid zitten normaal circa acht miljoen bacteriën per vierkante centimeter. Er zijn 184 verschillende soorten bacteriën actief en die hebben we nodig om bijvoorbeeld schimmels te voorkomen. Indien de zuurtegraad van de huid ongunstig is, men minder weerstand heeft en in contact komt met bepaalde schimmels kan het ringworm veroorzaken. Wat houdt een ringworm besmetting in, hoe uit het zich en wat kan eraan worden gedaan?

Ringworm besmetting


Waar komt de naam vandaan?

Indien de huid van een persoon is besmet met schimmel reageert de huid door rood te worden. Omdat de huid van nature herstelt en de schimmel slechts een beperkte tijd op die huid kan verblijven trekt het door. Het uit zich in een rode kring op de huid, waarbij het binnenste mogelijk deels is hersteld. De kring zal zonder behandeling doortrekken tot alle huid strikt genomen is aangetast. Het verplaatst zich als het ware als een worm. Vandaar de naam ringworm. De buitenste rand is de rondtrekkende schimmel en daar zal meestal een scherpe rode grens zijn met de nog niet aangetaste huid. Het schilfert en kan jeuken tot ernstig jeuken, waarbij het branderig aanvoelt. Daardoor heeft men de neiging om te blijven krabben, waardoor de omstandigheid van de huid verslechtert en anderen kunnen worden besmet.

Verschil met de rode kring na tekenbeet

Er is nog een aandoening, waarbij de huid een rode heldere kring laat zien. De huid wordt rood waarna het lijkt te herstellen, echter daarna komt er mogelijk nog een rode kring. In het midden is er misschien een kleine ontsteking of beet zichtbaar. In dat geval is er geen sprake van ringworm, echter vermoedelijk is het een tekenbeet. Dit kan de ziekte van Lyme tot gevolg hebben, waarbij men zich langdurig zeer beroerd kan voelen. Het kan potentieel tot een levensbedreigende situatie ontwikkelen. Het is noodzaak om tijdig medische hulp in te schakelen voor snelle behandeling.

Wat is de veroorzaker en hoe vormt het zich?

Schimmels komen overal voor en zijn resistent tegen water of hoge temperaturen. Dat zorgt ervoor dat het langdurig ergens aanwezig kan zijn tot het een persoon of dier besmet. Het wordt voornamelijk veroorzaakt door de Trichophyton Rubrum of Tonsurans schimmel, maar ook andere schimmels kunnen er aanleiding toe zijn. Omdat we vaak met blote voeten ergens lopen kan het ook eerder op de voeten voorkomen. Het uit zich als voetschimmel, omloop aan de nagel, een rode plek op de wreef, maar ook vettige hoofdkorsten kunnen erdoor worden veroorzaakt. Het valt op, omdat het op de ledematen voorkomt of een groot deel van het torso in beslag neemt. De schimmel wordt normaal van mens op mens overgedragen op plekken waar men bijeenkomt. Denk aan een sportzaal, schoolgebouw, kinderopvang, washokjes, de kleedruimte enzovoorts. Het houdt bovendien in dat praktisch iedereen ermee besmet kan raken.

De besmettelijkheid

Ongeacht dat iedereen het strikt genomen kan krijgen, is het algemene beeld dat meestal mensen met een verminderde weerstand het oplopen. Ook de zuurtegraad van de huid kan meespelen, mogelijk veroorzaakt door zeep van een hoge pH-waarde. Mensen met een ziekte of diegene onder behandeling hebben bovendien verhoogde kans, zo ook personen met suikerziekte. Is de huid eenmaal geïnfecteerd dan kunnen anderen daar weer mee worden besmet. Het kan overgaan naar familieleden, omdat er huidschilfers met schimmel in de lucht komen. Geregeld wassen beperkt de mate van besmettelijkheid, waarnaast fysiek contact moet worden vermeden.

Anti-schimmel crème bij ringworm besmetting

Schimmels op de huid kun je normaal behandelen met een anti-schimmelcrème. Deze kun je standaard verkrijgen bij de lokale drogisterij. Daar hoef je dus geen speciaal doktersrecept voor te verkrijgen. Smeer je daarmee de huid in dan zorg je ervoor dat de aandoening niet meer verder kan trekken. Meestal zal de verkleuring binnen twee weken zijn weggetrokken. Aanvullend kun je de zuurtegraad van de huid enigszins verlagen door het plaatselijk met een azijnoplossing te deppen. Uiteraard kun je het ook met de zalf combineren. Tachtig procent van de gevallen moet dit afdoende zijn. Helpt het niet dan kunnen meer zwaardere antischimmel-tabletten noodzakelijk zijn bestaande uit antimycotica. Laat je daartoe informeren door de huisarts.

Let wel is de kring na twee weken nog niet verdwenen dan kan het om een andere soort rode kring gaan. Je moet zeker uitsluiten dat het door een tekenbeet is veroorzaakt. Ben je onlangs naar het bos of de heide geweest dan kan het mogelijk een tekenbeet zijn. Heb je eveneens koortsachtige verschijnselen ga dan per ommegaande naar een huisarts zodat je de juiste medicatie krijgt toegediend.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ringworm bij mensenRingworm bij mensenRingworm of de medische benaming tinea corporis is een vaak onschuldige schimmelinfectie van de huid, die ook zeer besme…
Ringworm: rode ronde plekken op de huidRingworm is een aandoening waarbij rode ronde plekken op de huid ontstaan. De plekken zijn niet pijnlijk of gevaarlijk,…
Ringworm: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakRingworm: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakRingworm wordt niet veroorzaakt door wormen, maar door schimmels. Die zorgen voor rode schilferende ringvormige plekken…
Wat te doen bij een tekenbeetEen teek is een klein insect dat zich voedt met bloed van dieren of mensen. Teken leven voornamelijk in bossen en struik…

Het placebo-effect nuttig om optimistisch te zijnHet placebo-effect nuttig om optimistisch te zijnHet placebo-effect is het meest bekend binnen de geneeskunde. Een pilletje wordt gegeven, waarbij de patiënt een herstel…
Inzet van bloedzuigers bij artrose, trombose en vaatziekteInzet van bloedzuigers bij artrose, trombose en vaatziekteVelen van ons gruwelen ervan dat er een bloedzuiger aan de benen zit na een natte boswandeling of wildernistocht te hebb…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Huid
  • http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/ringworm.htm
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.