Het placebo-effect nuttig om optimistisch te zijn

Het placebo-effect nuttig om optimistisch te zijn Het placebo-effect is het meest bekend binnen de geneeskunde. Een pilletje wordt gegeven, waarbij de patiënt een herstelverwachting heeft. Daardoor kan het herstel werkelijk plaatsvinden terwijl de pil niet zou moeten werken. Het gegeven pilletje is echter een neppil en heeft geen inhoudelijke geneeskrachtige werking. Toch vindt er herstel plaats. Dit effect kan naast medicatie ook worden geconstateerd in het dagelijkse leven. Wat voor invloed heeft het placebo-effect op een ziek persoon en hoe kan het gunstig iedere dag worden toegepast?

Placebo-effect en optimisme


Nep maar toch beter

Het klinkt als een tegenstrijdigheid. Je krijgt een neppil, echter je wordt er beter van. Dit komt doordat we als patiënt een verwachtingspatroon hebben. We denken namelijk dat het medicijn goed voor ons lichaam is en daarop gaat het lichaam ook reageren indien het wordt ingenomen. Uiteraard is dit een mate van het lichaam voor de gek houden door onze eigen gedachten. Door de positieve instelling maken de hersenen extra stoffen aan zoals serotonine, peptide, endorfine, enzovoorts waardoor het lijkt dat de omstandigheid na verloop van tijd verbetert. Op zich is het waar dat het helpt, omdat het lichaam er gunstig op reageert. Neppillen kunnen dus in sommige gevallen helpen.

Placebo-effect als medicatie

Indien je een echte ziekte hebt, dan zal het lichaam ook echt moeten worden ondersteund. Bij meerdere ziekten dient het lichaam simpelweg de juiste medicatie te krijgen om werkelijk te kunnen herstellen. Daarbij zal het placebo-effect dus gewoon niet werken behoudens dat positivisme gunstig werkt op de helingsvoortgang. Voor minder ernstige zaken kan het echter wel helpen. Door een neppil in te nemen kan het lichaam worden overtuigd dat het de juiste medicatie krijgt, waardoor het positief gaat reageren. Het middel bezit dus een sterke kracht, waarvan huisartsen dan ook geregeld van gebruikmaken.

Betekenis van innerlijke kracht

Het lichaam is sterker dan dat we soms veronderstellen. Bepaalde klachten – waar we voor naar de huisarts gaan – kunnen door de innerlijke kracht van de mens worden hersteld. Oké, een neppilltje truct het lichaam maar we worden er wel beter van of gaan ons beter voelen. Deze kennis kunnen we dan ook optimaal gebruiken in ons dagelijkse leven. Daarbij hangt het er dus vanaf hoe we zelf in het leven staan.

Positieve verwachtingen werken gunstig

Een belangrijk aspect in het leven is de mate van positiviteit dat we zelf hebben en uitstralen. Van de kleine dingen kunnen genieten en opmerkingen van andere kunnen waarderen helpen daarbij enorm. Door je goed te voelen, waarbij het positivisme wordt gesterkt door omgevingsinvloeden. Door opgewekt te zijn, veel te lachen en complimentjes te harte te nemen kun je een gunstige draai in het leven krijgen. Het is een verkapte vorm van het effect, maar het helpt wel. Dit is anders als we altijd op negatieve elementen voeden en depressief kunnen raken.

De tegenpool: het necebo-effect

Indien we denken dat we een medicijn binnen krijgen waar we niet goed van worden, dan worden we daar vaak ook werkelijk niet goed van. Dit wordt het necebo-effect genoemd en geldt dus als tegenhanger. Heb je een negatieve instelling dan regeer je ook vaak op negatieve opmerkingen. “Je pikt als het ware alleen maar de negatieve opmerkingen op”. Het zorgt er voor dat het lichaam in een negatieve spiraal terecht kan komen, doordat we van negatieve elementen worden gevoed. Daarbij wordt praktisch geen serotonine aangemaakt door de hersenen, waardoor de omstandigheid slechts minder gaat worden. Kun je daarnaast de druk van het werk niet meer aan dan kan het leiden tot een uitgebrand gevoel of depressiviteit. Het is dus noodzaak om het necebo-effect te doorbreken door vroegtijdig een positieve houding aan te nemen.

Optimisme in het dagelijkse leven

Het is maar net hoe we in het leven staan om ons gelukkig, depressief, neerslachtig, negatief of verliefd te voelen. Deze aspecten worden door de neurotransmitter serotonine beïnvloed. Des te meer iemand deze stof heeft des te gunstiger werkt het op de gemoedsgesteldheid van die persoon. Een manier om het optimisme te bevorderen is door zelf zo veel als mogelijk positief te reageren. Alhoewel je niet een neppil inneemt waardoor je gunstige stoffen gaat aanmaken, is het positief reageren op opmerkingen, reacties, leuke dingen een verkapte vorm van die placebo. Je lichaam gaat namelijk eveneens die stoffen aanmaken, waardoor je je prettiger of beter gaat voelen. Een continu opgewekt en optimistisch lichaam kan veel meer aan, omdat negatieve invloeden minder kans krijgen. Daarnaast wordt het zelfvertrouwen eveneens gesterkt, waardoor je lichamelijk en geestelijk meer aankunt. Een paar keer per dag een dosis optimisme zorgt ervoor dat je er weer tegenkunt. De slogan: “een dag niet gelachen is een dag niet geleefd” past hier dan ook zeer goed bij.

Wees sterker dan of vermijd stressfactoren

Een baan waarbij stress vaak voorkomt, de werkdruk hoog is en je mogelijk angstig bent voor de baas is een zeer vervelende combinatie. Wees optimistisch ook al lijken de omstandigheden minder positief. Kun je dat niet aan dan bestaat de kans dat stress en angsten de overhand nemen. Adrenaline neemt toe en dat vraagt extra veel serotonine, waardoor minder van deze stof overblijft om je bij goed te voelen. Heb je kans om van baan te veranderen dan kan dat een goede reden zijn om weer positief te worden. Doorbreek je negatieve spiraal door de mate van stress te verminderen of ga bijvoorbeeld een lachtherapie doen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Placebo: beter dankzij nepmedicijnPlacebo: beter dankzij nepmedicijnJe wordt gefopt waar je bijstaat. De arts die je een placebo voorschrijft. Dit weet je natuurlijk niet en je slikt braaf…
Endorfine als pijnbestrijder en veroorzaker aangenaam gevoelEndorfine is een van nature in het lichaam voorkomende stof met dezelfde werking als morfine. De stof komt voor in bepaa…
Het placebo- en nocebo-effectVeel mensen hebben in het dagelijks leven te maken met het placebo-effect en het nocebo-effect. Hierbij is het placebo-e…

Is aangepast bewegen gezonder dan sporten?Is aangepast bewegen gezonder dan sporten?Ieder lichaam reageert anders op sporten. Sommigen halen er veel voordeel uit en anderen halen er bijna geen voordeel ui…
Rode schimmelkring op de huid: ringworm besmettingRode schimmelkring op de huid: ringworm besmettingOp de menselijke huid zitten normaal circa acht miljoen bacteriën per vierkante centimeter. Er zijn 184 verschillende so…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Serotonine
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Lachtherapie
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.