Ringworm: rode ronde plekken op de huid

Ringworm is een aandoening waarbij rode ronde plekken op de huid ontstaan. De plekken zijn niet pijnlijk of gevaarlijk, maar wel vervelend.

Diagnose ringworm

Wanneer je plots rode ronde vlekken op je huid ontdekt, zul je veelal de huisarts bezoeken om ernaar te laten kijken. De diagnose wordt gesteld: je hebt ringworm. De huisarts zal een zalfje, of in erge gevallen, een oraal middel voorschrijven om de ringworm te doen verdwijnen.

Wat is ringworm?

Bij het woord ringworm denkt men al gauw te maken te hebben met een wormachtig dier. Echter, de term ringworm heeft niets met wormen te maken en ook niets met dieren. Ringworm wordt veroorzaakt door een schimmel in de huid. Deze huidschimmel vormt rode ronde plekken op de huid. Vaak begint het met één of meer kleine ronde plekjes die uit kunnen groeien tot grote vlekken op de huid. De vlekken beginnen vanuit het midden droog en schilferig te worden. Dit kan enige jeuk veroorzaken. In enkele gevallen kunnen er door deze huidschimmel ernstige huidinfecties ontstaan, maar meestal is de ringwormbesmetting redelijk onschuldig en gemakkelijk te behandelen. Ringworm kan op verschillende delen van het lichaam ontstaan, vaak op de romp of op armen en benen, maar soms ook in het gezicht. Ringworm kan worden overgedragen van mens op mens, maar ook van mens op dier of van dier op mens. In geval van besmetting is er meestal sprake van besmetting door een dier. Mensen die intensief contact met dieren hebben, kunnen sneller een ringworminfectie oplopen.

Wat kan ik doen tegen ringworm?

Wanneer je ringworm hebt opgelopen kun je naar de huisarts gaan. Deze zal een geneesmiddel tegen de ringworminfectie voorschrijven. Tegenwoordig zijn er ook diverse middelen tegen schimmelinfecties van de huid verkrijgbaar. Je kunt de infectie dus ook bestrijden zonder naar je huisarts te hoeven. Middelen die de infectie kunnen bestrijden heten antimycoticum en zijn o.a.:
  • clotrimazol
  • miconazol
  • terbinafine
  • ciclopirox
  • sulconazol

Besmetting voorkomen

Wanneer je een ringworminfectie hebt is het belangrijk te zorgen voor een goede hygiëne. Probeer ten eerste niet te krabben aan de rode plekken. Voorts is het belangrijk regelmatig de handen te wassen, zodat andere personen in je omgeving niet met de huidschimmel besmet worden.

Ringworm bij kinderen

Ringworm komt ook regelmatig bij kinderen voor. Kinderen kunnen elkaar sneller besmetten doordat ze meer lichamelijk contact hebben. Ook hebben kinderen met huisdieren sneller last van ringworm, doordat zij het dier vaak aaien, knuffelen etc.
Bij grotere kinderen die al zelf douchen wordt ringworm soms pas ontdekt wanneer de infectie al erg is uitgebreid, soms durft het kind het niet te zeggen en soms heeft het kind niets gemerkt van de plekken.

Ringworm bij huisdieren

Wanneer u ringworm bij een huisdier ontdekt is het goed om de dierenarts te bezoeken en een middel tegen ringworm te vragen. Het dier kan u of anderen besmetten.

Wel of niet behandelen?

Ringworm kan ook weg gaan zonder behandeling. Echter, beter is wel te behandelen, om zo te voorkomen dat anderen besmet worden met de vervelende plekken. Ook kan de ringworm dermate uitbreiden dat er sprake is van grote ontsierende rode plekken. Bovendien is er in enkele gevallen kans op een ernstigere huidinfectie, om dit te voorkomen is het belangrijk zo gauw mogelijk een middel tegen de huidschimmel te gaan gebruiken. Wanneer je niet er niet zeker van bent dat er daadwerkelijk sprake is van een ringworminfectie, bezoek dan altijd de huisarts en ga niet zelf met middeltjes aan de slag.
© 2008 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ringworm: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakRingworm: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakRingworm wordt niet veroorzaakt door wormen, maar door schimmels. Die zorgen voor rode schilferende ringvormige plekken…
Schimmelinfectie van de huidSchimmelinfectie van de huidHuidschimmels komen vaak voor. Schimmels bevinden zich overal. Een erg bekende huidschimmel is ringworm, vaak veroorzaak…
Jeuk en branderig gevoel huid door huidschimmel of ringwormJeuk en branderig gevoel huid door huidschimmel of ringwormEen schimmelinfectie van de huid wordt ook wel mycose genoemd. Huidschimmels zijn schimmels die in de huid, nagels of ha…
Ringworm bij mensenRingworm bij mensenRingworm of de medische benaming tinea corporis is een vaak onschuldige schimmelinfectie van de huid, die ook zeer besme…

Antibiotica resistentieResistente bacteriën zijn bestand tegen bepaalde soorten antibiotica, waardoor therapie met deze antibiotica vrijwel gee…
Wat is hepatitisOntsteking van de lever wordt hepatitis genoemd. Er zijn 11 virussen ontdekt die zorgen voor hepatitis. Twee zijn herpes…
Bronnen en referenties
  • www.huidinfo.nl
Reacties

Anita, 09-01-2012
Mijn dochter heeft ringworm en heeft van de huisarts zalf gekregen, de plekken worden echter alleen maar groter en er komen steeds meer plekjes. Hoe lang duurt het voor zoiets vanzelf weggaat, ze heeft het nl al 3 maanden. Reactie infoteur, 09-01-2012
Het had inmiddels met de zalf wel weg moeten zijn. Als de plekken niet weggaan terug naar de huisarts!

Marion Rinsma Poort, 07-12-2010
Hoi ik denk dat ik ringworm heb, ik ben nog al gevoelig voor schimmels, ik heb al vier jaar lang een nagelriem die altijd pijn doet de ene keer is het erg ontstoken, ik dacht eerst aan schoonmaak middelen, maar mij natuurgeneesarts, die zag al gelijk dat het een schimmel was hoe kom ik daar een keer van af. Ik ben heel schoon op me zelf, was me handen heel vaak ik werk in een bakkerij dus dat is het allemaal niet waar kan het aan liggen. Reactie infoteur, 08-12-2010
Even naar de huisarts. Schimmel aan de nagel moet behandeld worden, anders verspreidt het zich.

Carla, 05-08-2010
Mijn man had al eerder steeds last van die rode plekken in zijn lies. Maar sinds dat hij een eiwitrijk dieet doet krijgt hij over zijn hele lichaam die rode plekken. Is er een verband met te veel eiwitten of heeft dat er niets mee te maken.
Hij eet alleen kolhydraten in de vorm van koek en zoetigheid chocolade hagel. Reactie infoteur, 05-08-2010
Wat jij beschrijft lijkt meer op eczeem. Het kan ook een andere soort huidschimmel zijn. Maar via internet kan niemand dat beoordelen. Laat je man even naar de huisarts gaan, die weet ongetwijfeld wat je man mankeert.

Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 02-11-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.