Ringworm: rode ronde plekken op de huid
Ringworm is een aandoening waarbij rode ronde plekken op de huid ontstaan. De plekken zijn niet pijnlijk of gevaarlijk, maar wel vervelend.
Diagnose ringworm
Wanneer je plots
rode ronde vlekken op je
huid ontdekt, zul je veelal de huisarts bezoeken om ernaar te laten kijken. De diagnose wordt gesteld: je hebt
ringworm. De huisarts zal een zalfje, of in erge gevallen, een oraal middel voorschrijven om de
ringworm te doen verdwijnen.
Wat is ringworm?
Bij het woord ringworm denkt men al gauw te maken te hebben met een wormachtig dier. Echter, de term ringworm heeft niets met wormen te maken en ook niets met dieren. Ringworm wordt veroorzaakt door een
schimmel in de
huid. Deze
huidschimmel vormt
rode ronde plekken op de huid. Vaak begint het met één of meer kleine ronde plekjes die uit kunnen groeien tot grote
vlekken op de huid. De vlekken beginnen vanuit het midden droog en schilferig te worden. Dit kan enige jeuk veroorzaken. In enkele gevallen kunnen er door deze
huidschimmel ernstige huidinfecties ontstaan, maar meestal is de ringwormbesmetting redelijk onschuldig en gemakkelijk te behandelen. Ringworm kan op verschillende delen van het lichaam ontstaan, vaak op de romp of op armen en benen, maar soms ook in het gezicht. Ringworm kan worden overgedragen van mens op mens, maar ook van mens op dier of van dier op mens. In geval van besmetting is er meestal sprake van besmetting door een dier. Mensen die intensief contact met dieren hebben, kunnen sneller een ringworminfectie oplopen.
Wat kan ik doen tegen ringworm?
Wanneer je ringworm hebt opgelopen kun je naar de huisarts gaan. Deze zal een geneesmiddel tegen de ringworminfectie voorschrijven. Tegenwoordig zijn er ook diverse middelen tegen schimmelinfecties van de huid verkrijgbaar. Je kunt de infectie dus ook bestrijden zonder naar je huisarts te hoeven. Middelen die de infectie kunnen bestrijden heten antimycoticum en zijn o.a.:
- clotrimazol
- miconazol
- terbinafine
- ciclopirox
- sulconazol
Besmetting voorkomen
Wanneer je een ringworminfectie hebt is het belangrijk te zorgen voor een goede hygiëne. Probeer ten eerste niet te krabben aan de rode plekken. Voorts is het belangrijk regelmatig de handen te wassen, zodat andere personen in je omgeving niet met de huidschimmel besmet worden.
Ringworm bij kinderen
Ringworm komt ook regelmatig bij
kinderen voor. Kinderen kunnen elkaar sneller besmetten doordat ze meer lichamelijk contact hebben. Ook hebben kinderen met huisdieren sneller last van ringworm, doordat zij het dier vaak aaien, knuffelen etc.
Bij grotere kinderen die al zelf douchen wordt ringworm soms pas ontdekt wanneer de infectie al erg is uitgebreid, soms durft het kind het niet te zeggen en soms heeft het kind niets gemerkt van de plekken.
Ringworm bij huisdieren
Wanneer u ringworm bij een huisdier ontdekt is het goed om de dierenarts te bezoeken en een middel tegen ringworm te vragen. Het dier kan u of anderen besmetten.
Wel of niet behandelen?
Ringworm kan ook weg gaan zonder behandeling. Echter, beter is wel te behandelen, om zo te voorkomen dat anderen besmet worden met de vervelende plekken. Ook kan de ringworm dermate uitbreiden dat er sprake is van grote ontsierende rode plekken. Bovendien is er in enkele gevallen kans op een ernstigere huidinfectie, om dit te voorkomen is het belangrijk zo gauw mogelijk een middel tegen de huidschimmel te gaan gebruiken. Wanneer je niet er niet zeker van bent dat er daadwerkelijk sprake is van een ringworminfectie, bezoek dan altijd de huisarts en ga niet zelf met middeltjes aan de slag.
Reacties
Anita, 09-01-2012
Mijn dochter heeft ringworm en heeft van de huisarts zalf gekregen, de plekken worden echter alleen maar groter en er komen steeds meer plekjes. Hoe lang duurt het voor zoiets vanzelf weggaat, ze heeft het nl al 3 maanden.
Reactie infoteur, 09-01-2012
Het had inmiddels met de zalf wel weg moeten zijn. Als de plekken niet weggaan terug naar de huisarts!
Marion Rinsma Poort, 07-12-2010
Hoi ik denk dat ik ringworm heb, ik ben nog al gevoelig voor schimmels, ik heb al vier jaar lang een nagelriem die altijd pijn doet de ene keer is het erg ontstoken, ik dacht eerst aan schoonmaak middelen, maar mij natuurgeneesarts, die zag al gelijk dat het een schimmel was hoe kom ik daar een keer van af. Ik ben heel schoon op me zelf, was me handen heel vaak ik werk in een bakkerij dus dat is het allemaal niet waar kan het aan liggen.
Reactie infoteur, 08-12-2010
Even naar de huisarts. Schimmel aan de nagel moet behandeld worden, anders verspreidt het zich.
Carla, 05-08-2010
Mijn man had al eerder steeds last van die rode plekken in zijn lies. Maar sinds dat hij een eiwitrijk dieet doet krijgt hij over zijn hele lichaam die rode plekken. Is er een verband met te veel eiwitten of heeft dat er niets mee te maken.
Hij eet alleen kolhydraten in de vorm van koek en zoetigheid chocolade hagel.
Reactie infoteur, 05-08-2010
Wat jij beschrijft lijkt meer op eczeem. Het kan ook een andere soort huidschimmel zijn. Maar via internet kan niemand dat beoordelen. Laat je man even naar de huisarts gaan, die weet ongetwijfeld wat je man mankeert.