Ringworm bij mensen

Ringworm bij mensen Ringworm of de medische benaming tinea corporis is een vaak onschuldige schimmelinfectie van de huid, die ook zeer besmettelijk kan zijn. De ringworm kan in principe overal op de huid voorkomen, gelukkig is het met de juiste behandeling goed te genezen. Het ziet eruit als een rode ringvormige cirkel, die wat schilferig kan zijn. Ringworm heeft niks met wormen te maken. Ringworm komt ook voor bij huisdieren, behandeling door een dierenarts is dan nodig om verdere besmetting te voorkomen.

Inhoud


Hoe ziet ringworm er uit

Tijdens een ringworminfectie ontstaan er rode schilferachtige plekken, in de vorm van ringen. Bij licht getinte mensen ziet het eruit als een schilferige plek, met aan de randen een rode cirkel. Bij donker getinte mensen ziet het eruit als een schilferige plek, met aan de randen een donkere cirkel, ook kunnen er tussen de schilfertjes wat kleine pukkeltjes zichtbaar zijn. De schimmel leeft van de keratine in de huid en als de schimmel zich uitbreidt, worden de ringen ook steeds groter.

Ringwormsymptomen

  • Jeuk
  • Schilferige plek
  • rode of donkere cirkel
  • Zwelling van de huid
  • Vochtafscheiding

Is ringworm besmettelijk?

Ringworm is zeer besmettelijk en komt zowel bij mensen als dieren voor. Er zijn verschillende oorzaken waardoor besmetting kan optreden.
  • Direct huidcontact
  • Via haarborstels, kammen of kleding
  • Huidschilfers
  • Huisdieren

Ringworm kan overgedragen worden van mens naar mens, van mens naar dier of van dier naar mens. Vooral bij kinderen die aan het spelen zijn, is het risico op besmetting groot. Ook door het spelen met huisdieren die de infectie bij zich dragen, is het risico op besmetting groot. Daarnaast komt het bij kinderen ook vaak voor dat ze de schimmel oplopen door het spelen in zandbakken; katten zien de zandbak als kattenbak en doen hun behoefte daar in.

Ringworm en zwangerschap

Tijdens een zwangerschap is ringworm niet gevaarlijk voor het ongeboren kind, wel zou het kunnen dat sommige medicijnen niet gebruikt mogen worden door zwangere vrouwen. Bij het vermoeden van ringworm moet er dan ook altijd contact op worden genomen met de huisarts. Ook is het verstandig om nogmaals duidelijk bij de huisarts aan te geven, dat er ook een zwangerschap gaande is.

Hoe wordt ringworm vastgesteld

In de meeste gevallen herkent een huisarts meteen een ringworminfectie. Heel soms wordt er wat huid afgeschraapt en bekeken onder de microscoop, of op kweek gezet in het laboratorium. En in zeldzame gevallen wordt er een huid-biopt gedaan.

Medicatie

Zodra er een ringworminfectie vermoed wordt, is het altijd belangrijk om naar de huisarts te gaan. Omdat ringworm een schimmel is, is het noodzakelijk om de schimmel te bestrijden. Dit kan via schimmeldodende crèmes, lotions, zalven of tabletten. Deze producten kunnen worden voor geschreven door de huisarts of dermatoloog.

Plaatselijke antischimmelproducten:

  • Clotrimazol
  • Miconazol
  • Terbinafine
  • Ciclopirox
  • Sulconazol

Orale antischimmelproducten:

  • Terbinafine
  • Itraconazol
  • Fluconazol

Na de medicatie

Na de behandeling zal de ringworminfectie volledig genezen en zal er daarna ook meestal niks meer van te zien zijn. Als er veel aan gekrabd is, bestaat er altijd een kans op kleine littekens, daarom is het verstandig om zoveel mogelijk van de ringworm af te blijven. Het is ook altijd mogelijk om in de toekomst nog een keer besmet te raken met ringworm..

Wat kunt u nog meer doen

Als er een ringworminfectie is, dan is het belangrijk dat er zo weinig mogelijk aangekomen wordt. Er moet vooral niet aan gekrabd worden, hierdoor wordt de infectie alleen maar erger gemaakt. Goede hygiëne is erg belangrijk, vaak handen wassen voorkomt verdere besmetting van de omgeving. Gebruik altijd een schone handdoek en kam haren niet met de borstel van iemand die ringworm heeft. Extra vaak kleding en handdoeken wassen op hogere temperaturen voorkomt ook verdere besmetting.

Huisdieren

Ringworm komt erg vaak voor bij honden en katten. Het is zelfs bewezen dat ongeveer negen van de tien ringwormbesmettingen door huisdieren komt. Als er vermoed wordt dat een huisdier ringworm heeft, is het daarom belangrijk zo snel mogelijk naar een dierenarts te gaan, zodat het dier snel behandeld kan worden om verdere besmetting van de omgeving te voorkomen.
© 2016 - 2024 Modelb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ringworm: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakRingworm: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakRingworm wordt niet veroorzaakt door wormen, maar door schimmels. Die zorgen voor rode schilferende ringvormige plekken…
Ringworm: rode ronde plekken op de huidRingworm is een aandoening waarbij rode ronde plekken op de huid ontstaan. De plekken zijn niet pijnlijk of gevaarlijk,…
Schimmelinfecties: oorzaken en behandelingSchimmelinfecties: oorzaken en behandelingSchimmels kunnen allerlei infecties veroorzaken, zoals zwemmerseczeem, pityriasis of ringworm. Schimmels kunnen op aller…
Schimmelinfectie huid: symptomen, besmettelijk en behandelenSchimmelinfectie huid: symptomen, besmettelijk en behandelenEen schimmelinfectie van de huid is een veel voorkomende klacht. Er zijn vele soorten schimmels en enkele daarvan leven…

Verlamming zesde hersenzenuw: OogbewegingsstoornisVerlamming zesde hersenzenuw: OogbewegingsstoornisVoor het maken van oogbewegingen zijn oogspieren nodig. Een specifieke oogspier, de musculus rectus lateralis, zorgt voo…
Ptosis: Hangend ooglid, in aangeboren of verworven vormPtosis: Hangend ooglid, in aangeboren of verworven vormBij sommige mensen hangt het bovenste ooglid meer naar beneden dan normaal, wat medisch bekend staat als ptosis. Ptosis…
Bronnen en referenties
  • http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/ringworm.htm
  • http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Veelgestelde_vragen/Infectieziekten/ISI_standaarden/ISI_Ringworm
  • https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/ringworm/item38103
  • http://www.huidconsult.nl/portal/index.php/Huidziekten-A-Z/Huidziekten-P-t/m-R/Ringworm-schimmel.html
  • http://medical-dictionary.thefreedictionary.com/ringworm
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ringworm_(schimmel)
Modelb (25 artikelen)
Laatste update: 16-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.