Liesschimmel: rode huiduitslag langs huidplooi, schaamstreek

Liesschimmel: rode huiduitslag langs huidplooi, schaamstreek Huiduitslag kan irritatie en jeuk geven, waardoor men gaat krabben en het aanvullend verergert. In het geval van liesschimmel gaat het om aangetaste huid onder huidplooien, in de lies, langs de bilnaad of in de schaamstreek. Het geeft veel overlast en kan soms een groot oppervlak van de huid aantasten. Wat houdt liesschimmel in, hoe treft het de vochtige warme plekken en hoe kan het worden behandeld?

Liesschimmel


Wat houdt het in?

Het overkomt ons allemaal wel eens. De huid trekt rood op, waarbij het schilfert, jeukt of soms pijn doet. De huid is duidelijk geïrriteerd, waarbij er sprake is van een schimmelinfectie. In dit geval komt het voornamelijk voor op de plekken, waar het vochtig en warm is. Huidplooien komen in verschillende vormen voor. Denk aan plooien in de oksel, in de bilnaad of onder de bips, de schaamstreek, onder vetrolletjes en/ of onder de borsten. Het zal bij de persoon direct opvallen, omdat de rode vlekken zeer opvallend zijn, de roodintensiteit kan variëren en er sprake is van (esthetische) overlast.

De veroorzakers

Normaal kan de huid een gunstige balans in stand houden, zodat noodzakelijke bacteriën een gezonde huidklimaat geven. Daartoe heeft de huid een zekere pH-waarde oftewel zuurtegraad nodig, zodat er een stabiel micro-omgeving aanwezig is. Normaal heeft het lichaam/ de huid een pH-waarde van rond de 5,5. Het kan op verschillende manieren worden verstoord.

Zeep gebruik

Uiteraard willen we ons lichaam goed schoon en proper houden en daartoe maken we gebruik van zeep. Zeep komt echter in verschillende soorten en varianten voor. Denk bijvoorbeeld aan geparfumeerde zeep, waarop de huid heftig kan reageren. Het kan de veroorzaker van schimmels zijn en kan eczeem op handen met voeten veroorzaken. Daarnaast zijn vele soorten zeep van een basische pH-waarde. Oftewel een pH-waarde van 8 kan voorkomen, welke de huid pH-waarde beïnvloeden. De kans op ongewenste factoren zoals schimmels en bacteriën neemt toe.

Vochtigheid

Warme zweterige plekken zijn altijd extra gevoelig. Zeker als men niet goed droog is, vormen het broeiplekken alwaar schimmels snel tot ontwikkeling kunnen komen. Het is van belang om na het douchen goed te drogen eventueel voor de ventilator, voordat de kleren worden aangedaan. Daarnaast vormt te warme kleding ook een probleem, omdat men te snel de zweetklieren activeert.

Strakke kleding

De huid kan aanvullend worden geïrriteerd door strak zittende kleding, maar ook door schurende bewegingen. Denk aan de binnenkant van de bovenbenen of oksel. Daarnaast is het van belang om goed passende bustehouders te nemen als ook slipjes van goede maat. Zit het te strak dan zweet de huid eerder en kunnen ook striemen tevoorschijn komen. Het zal pijnlijk zijn, waarnaast ook rode plekken tot ontwikkeling komen en groeien.

Zieke, oudere en weerstand

Naast voorgaande elementen speelt de leeftijd en/ of men ziek is een belangrijke rol. Ouderen hebben soms minder aandacht voor persoonlijke lichamelijke verzorging, waardoor hygiënische problemen ontstaan. Ook mensen met tijdelijk verminderde weerstand kan het treffen, als ook zieken. Denk aan diabetici of mensen met andere huidklachten zoals psoriasis.

Aanvullende complicaties

Indien de huid eenmaal geïrriteerd is geraakt, kan het snel van kwaad naar erger gaan. De rode huidvlekken kunnen snel tot ontwikkeling komen en een groot huidoppervlak benadelen. Het zal daarbij geleidelijk aan als huidkringen meer oppervlak aantasten. Daarbij kan de huid branderig aanvoelen, jeuken en mogelijk pijnlijk zijn. Het kan ook gepaard gaan met de vorming van blaasjes en schilfers. Deze zijn op hun beurt weer besmettelijk voor andere delen van het lichaam, maar ook andere mensen. Daarnaast kan het kloven geven, welke langs randjes pijnlijk zijn of een snijdend gevoel geven.

Behandeling van liesschimmel

Indien men er snel bij is, kan het ook snel herstellen. Middels de juiste aanpak kan de huid binnen enkele dagen (lichte variant) tot weken weer de juiste balans verkrijgen. Indien er sprake is van blaasjes dan dienen die in eerste instantie te worden ingedampt. Dit kan handig worden gedaan door het aanbrengen van zinkzalf. Door het aandeel zink wordt vocht uit de blaasjes gehaald, zonder dat het overig weefsel aantast. Oftewel de blaasjes dikken in en eroderen daarbij. Het zal wel enige schilfers achterlaten, echter is dan veel minder besmettelijk. Aanvullend dient anti-schimmelzalf aangebracht te worden. Let erop dat dunnetjes wordt aangebracht, omdat de zalf de zuurtegraad verlaagt. Breng het niet te dik aan, omdat anders de huid erop gaat reageren. Met deze combinatie zorgt u ervoor dat de vervelende huiduitslag door schimmels goed wordt aangepakt, zodat u er binnen een week tot een maand vanaf bent. Let wel dat u ruim zittende goed ademende kleding draagt, zodat er geen broeierige omstandigheid wordt veroorzaakt. Neemt u anti-schimmel medicatie in, lees dan altijd de bijsluiter. Het kan soms niet met andere medicatie worden gecombineerd en de zwangere vrouw dient het altijd te vermijden. Informeer bij twijfel bij de huisarts.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jeuk in de lies of liesplooi: symptomen, oorzaak en behandelJeuk in de lies of liesplooi: symptomen, oorzaak en behandelJeuk in de lies of liesplooi komt vaak door liesschimmel (tinea cruris). Dit is een schimmelinfectie van de huid in de l…
Liesschimmel, rode vlekken in de lies: behandeling met crèmeLiesschimmel, rode vlekken in de lies: behandeling met crèmeLiesschimmel (tinea cruris) is een huidschimmelinfectie van de lies en dijstreek. Sommige schimmels komen vaak voor op d…
Eczeem, wat kun je er tegen doen?Eczeem is een ziekte in de genen die zich uit in de huid. Bij de meeste gevallen is het uitslag gepaard met jeuk. Is hie…
Wat te doen tegen schimmel in de liezenWat te doen tegen schimmel in de liezenJe huid is je allergrootste orgaan, maar ook je grootste visitekaartje. Veel mensen vinden het dan ook zeer beschamend e…

Desloratadine: medicijn tegen allergische reactiesDesloratadine: medicijn tegen allergische reactiesBij een allergie reageert je lichaam overdreven sterk op prikkels. Meestal uit zich dit in niezen, snotterig zijn, rode…
Zelfbeschadiging en suïcide: wetenschap toont verband aanZelfbeschadiging en suïcide: wetenschap toont verband aanZelfdoding. Het is een onvoorspelbare tragedie. Soms kondigen mensen het aan of zijn er tekenen van hevig psychisch lijd…
Bronnen en referenties
  • http://www.thuisarts.nl/liesschimmel/ik-heb-schimmel-in-mijn-lies
Reacties

123 Nl, 02-12-2014
Ik heb last van een huid irritatie in het genitale bereik. Ik weet niet wat het is. Het enige wat ik weet dat het rood is ongeveer 2 centimeter diameter heeft en het irriteert degelijk. Reactie infoteur, 03-12-2014
Het hangt er vanaf waar het zoal zit. Liesschimmel kan zich voordoen op verschillende plekken van het lichaam zo ook rondom de genitalien. Daar waar het vochtig is en warm kan het snel verspreiden. In dat geval is het een schimmel en kan met anti-fungal en zinkzalf worden behandeld. De schimmel kan ook op het geslachtsdeel voorkomen en kunnen veel jeuk geven. Het kan ook door een soa komen waarbij het meer op het geslachtsdeel van toepassing is. Denk aan genitale wratten (jeuken ook heel erg) of juist herpes met jeukende blaasjes. Deze twee gaan normaal vanzelf over. Om de besmettelijkheid van herpes in te dammen kan zinkzalf eveneens worden gebruikt. Om genitale wratten te verminderen en een uitbraak te beperken is Condyline van belang.
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/138836-condyline-uitbraak-genitale-wratten-tegengaan.html

Marina, 05-10-2014
Ik heb sinds kort een uitslag bij me liezen! Ik heb pas een nieuwe heup gekregen en dan kon ik nog niet douchen wegens de hechtingen die niet mat mogen worden! Maar in feiten word ik geholpen met wassen en aankleding en toen ontdekte ik de huidschimmel tussen me liezen! Ik droeg ook incontinentie materiaal voor urineverlies! Het kan zijn dat het gaat broeien! Graag wil ik er vanaf komen, want jeuk is vervelend! Reactie infoteur, 06-10-2014
Een vochtige warme huid kan onder plooien tot schimmelvorming lieiden. De pH waarde (zuurtegraad) van de huid verandert iets waardoor een onbalans ontstaat waardoor schimmels goed kunnen gedijen. Urineverlies kan hier ook parten in spelen vanwege een ongunstige pH waarde.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.