Witte of rode schimmelvlekken op de huid behandelen

Witte of rode schimmelvlekken op de huid behandelen De huid vormt het grootste orgaan van ons lichaam. Het geeft onder andere bescherming tegen de buitenwereld, maar staat ook continu in contact met de omgeving. Door toedoen van schimmels kan de huid opspelen, waardoor jeuk, rode vlekken en schilfers kunnen ontstaan. Hoe kunnen witte of rode schimmelvlekken op de huid worden veroorzaakt en hoe kunnen anti-schimmelzalf of teerzalf hierbij uitkomst bieden?

Schimmelvlekken huid


Ontregelde pH waarde en schimmelvlekken

Het hebben van rode huidvlekken kan door schimmel worden veroorzaakt. Primair is er dan sprake van een ontregelde pH waarde oftewel de zuurtegraad wijkt van het normale niveau af. Dit kan door verschillende redenen worden veroorzaakt. Denk aan een broeierige vochtige toestand, vuiligheid, een verminderde weerstand maar ook zeepgebruik. Normale zeep zorgt ervoor dat de pH waarde stijgt oftewel meer basisch wordt. Die omstandigheid leidt tot de vorming van schimmels waarnaast ook bacteriën vrij spel hebben.

Rode huid en kringen

Het hebben van rode kringen op de huid is zeer opvallend. Indien het gaat om een heldere rood of witte omranding met daarbinnen schilferige huid dan gaat het om ringworm. De huid zal daarbij heftig jeuken waarnaast schilfers los kunnen laten. Indien er niets aan wordt gedaan kan het grote delen van het lichaam aantasten. Hiernaast is er nog een andere variant op deze huidkring. Het wordt door een tekenbeet veroorzaakt. De rode kring wordt daarbij steeds groter waarbij de binnen de kring gelegen huid lichter van kleur is dan normale huid. In het midden van die kring zit een klein wondje door toedoen van de parasiet. Deze variant kan zeer ernstige gevolgen hebben aangezien men de ziekte van Lyme kan oplopen.

Plooischimmels

Is de huid warm en vochtig dan is het altijd mogelijk dat vlekken ontstaan. Dit is zeker van toepassing onder de oksel, onder de borst, vetrollen en om het geslachtsdeel. Deze variant wordt liesschimmel genoemd en kan snel heftig voordoen. De aandoening kan eveneens worden getriggerd door te strak zittende kleding, slechte hygiëne en een verlaagde weerstand. Ook hierbij geldt dat het pas stopt zodra één en ander wordt behandeld.

Psoriasis en eczeem

Twee aan elkaar gerelateerde aandoeningen zijn psoriasis en eczeem. De huid is rood en kan daarbij gaan verschilferen. In het geval van psoriasis accumuleren oude huidcellen zich en verharden als een plaque oftewel huidkoek. Beide huidaandoeningen zijn chronisch van aard en kunnen ondanks behandeling langdurig aanhouden. Bovendien kan het na succesvolle behandeling op een later moment weer de kop opsteken. Soms gaat de behandeling gepaard met een aangepast dieet, aanvullende medicatie en/ of UV-lichtbehandeling.

Behandeling

Indien de pH van de huid ontregeld is geraakt kunnen schimmels de overhand nemen. Om dat tegen te werken is het vanzelfsprekend om een anti-schimmel zalf in te zetten. Deze zalfjes kunt u bij de lokale drogisterij, groothandel of reformhuis vrij eenvoudig verkrijgen. Zowel eczeem als psoriasis kunnen zeer hardnekkig zijn en dus zullen daarvoor standaard zalfjes niet helpen. Een effectief middel hiertegen is teerzalf. Het is een tijd lang uit de schappen geweest omdat het schadelijke bijwerkingen zou hebben. Inmiddels is aangetoond dat teerzalf geen complicaties heeft en dus is het wederom verkrijgbaar. Omdat de teerzalf een pikzwarte zalf is doet u het s nachts of onder de kleren op uw psoriasis- of eczeemplek met daarover verband.

Houden rode vlekjes op de huid langdurig aan dan kan het om meer ernstige huidvlekken gaan. Ga dan altijd naar de huisarts voor advies of om eventueel doorverwezen te worden.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rode schimmelkring op de huid: ringworm besmettingRode schimmelkring op de huid: ringworm besmettingOp de menselijke huid zitten normaal circa acht miljoen bacteriën per vierkante centimeter. Er zijn 184 verschillende so…
Eczeem behandelingEczeem behandelingEczeem is een huidaandoening die vaak voorkomt bij jongere kinderen maar kan ook voorkomen op latere leeftijd. Deze aand…
Jeuk achter de oren: oorzaken, symptomen en behandelingJeuk achter de oren: oorzaken, symptomen en behandelingJeuk achter de oren kan het gevolg zijn van een aantal oorzaken, variërend van allergieën tot infecties. Om jeuk, ook we…
Eczeem: soorten en behandelingEczeem is een veel voorkomende huidaandoening. Kenmerkend is de grote hoeveelheid jeuk die deze huidaandoening met zich…

Zachte buigzame botten, vierkant hoofd en scoliose: rachitisZachte buigzame botten, vierkant hoofd en scoliose: rachitisDoor ontregelde hormonen en verslechterde kalkopname neemt de kwaliteit van de botten af. Het wordt meer buigzaam maar o…
Mees' lines: witte horizontale lijnen in nagel teen/vingerMees' lines: witte horizontale lijnen in nagel teen/vingerMees' lines zijn witte horizontale lijnen of strepen in de nagel; teennagel of vingernagel. Er zijn veel verschillende n…
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 07-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.