Zachte buigzame botten, vierkant hoofd en scoliose: rachitis

Zachte buigzame botten, vierkant hoofd en scoliose: rachitis Door ontregelde hormonen en verslechterde kalkopname neemt de kwaliteit van de botten af. Het wordt meer buigzaam maar ook breekbaar. De benen krijgen een O-stand, het hoofd ziet er vierkant uit en de ruggengraat heeft een ongewone stand. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door slecht eten en onvoldoende zon. Wat houdt rachitis in en hoe liggen onvoldoende vitaminen met zonnestraling hieraan ten grondslag?

Rachitis


Tekort vitamine

Voor de ontwikkeling van sterke stevige botten is voldoende vitamine D3 en K2 noodzakelijk. Daarnaast is het essentieel om daarbij voldoende zonlicht te krijgen. De combinatie stimuleert de aanmaak van botcellen waarnaast ook de afbraak relatief beperkt is. Oftewel botten blijven goed stevig. Zeker bij osteoporose patiënten wordt aanbevolen om naast beweging voldoende vitaminen in te nemen. Hoe kan een chronisch tekort leiden tot buigzame botten en wat houdt rachitis - ook wel de Engelse ziekte genoemd - in?

Slechte voeding en leefomstandigheden

Armoede, altijd dezelfde voeding binnen krijgen en slechte leefomstandigheden vormen aanleiding om de aandoening te krijgen. Gedurende het opgroeien heeft het kind voldoende mineralen en vitaminen nodig zodat het lichaam optimaal tot ontwikkeling kan komen. Zeker tijdens de industriële revolutie vanaf 1750 in Engeland en een eeuw later in Europa waren de condities zeer slecht. Kinderarbeid en leven in erbarmelijke omstandigheden zorgden ervoor dat de gezondheid van veel mensen werd aangetast. Ook nu wordt deze aandoening nog aangetroffen in ontwikkelings- en/of arme landen. In ons land komt het praktisch gezien niet meer voor juist omdat aan alle producten voldoende vitaminen zijn toegevoegd. Bovendien leven kinderen in onze maatschappij op een veel gezonder niveau.

Ongunstige balans hormonen

Aan de vorming van botten liggen hormonen ten grondslag. Het gaat daarbij om het parathormoon waarmee bot wordt afgebroken en calcitonine voor botaanmaak. Deze stoffen sturen respectievelijk osteoclasten (afbraak) en osteoblasten (aanmaak) aan zodat de botten gezond en sterk blijven. Indien er aanhoudend een tekort aan vitaminen met zonnestraling van toepassing is dan neemt het aandeel parathormoon en de activiteit van osteoclasten toe. Bovendien neemt de opnamecapaciteit van calcium uit voeding af waardoor de aandoening verslechtert. De botten worden minder sterk waarbij het meer buigzaam wordt en door toenemende broosheid kan het ook sneller breken.

Overheersende spierspanning

Voor een sterke motoriek en beweging moeten de botten samenwerken met de spieren. Doordat de botten relatief zwak zijn heeft het meer buigzaamheid. Doordat de spieren relatief te sterk zijn worden de beenderen als het ware in een ongewone vorm getrokken. Dit zorgt er onder andere voor dat de persoon O benen heeft. Daarnaast kunnen andere botten ook vervormen. Denk aan het hoofd waardoor het vierkant of rechthoekig eruitziet.

Scoliose en andere symptomen

Doordat fontanellen minder snel verharden heeft het hoofd de mogelijkheid om ongewoon te vervormen. Het zorgt ervoor dat het hoofd relatief groot en rechthoekig is. Door spierspanning trekken de botten krom. Denk aan een uitstekende borst, waarnaast de ruggengraat een ongewone zijdelingse S-vorm heeft. Dit wordt ook wel scoliose genoemd en gaat soms gepaard met sacralisatie oftewel lendewervelvergroeiing. Bovendien hebben de benen een ongewone stand. Aanvullend kan het leiden tot gebitsproblemen. Denk aan jeugdige kaasmolaren en een verzwakte kaak.

Behandeling rachitis

Indien men kromstaande botten heeft dan zal het veelal een blijvende aandoening zijn. Door voldoende kalk, vitamine D3, K2 en zonlicht te krijgen kan de botaanmaak worden bevorderd. Ook aanvullende medicatie tegen botontkalking kan noodzakelijk zijn. De botten kunnen iets verharden maar de stand zal hetzelfde blijven. Omdat het meestal gaat om personen met weinig geld zal de juiste behandeling veelal achterwege blijven. Heeft men wel de beschikking over financiële middelen dan kan een operatie bijvoorbeeld scoliose corrigeren.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De oorzaken, symptomen en behandeling van rachitisDe oorzaken, symptomen en behandeling van rachitisRachitis - ook wel Engelse ziekte genoemd - is een botaandoening die vooral voorkomt bij kinderen. Het ontstaat door een…
Vitamine D belangrijk voor iedereenVitamine D (cholecalciferol) is belangrijk voor iedereen. Waarom hebben wij deze vitamine nodig en wanneer krijgen wij v…
Pijn in botten; de mogelijke oorzaken van botpijnPijn in botten; de mogelijke oorzaken van botpijnBotpijn is zeer vervelend, pijnlijk en beperkt het dagelijks functioneren. De pijn in de botten kan verschillende oorzak…
Witte of rode schimmelvlekken op de huid behandelenWitte of rode schimmelvlekken op de huid behandelenDe huid vormt het grootste orgaan van ons lichaam. Het geeft onder andere bescherming tegen de buitenwereld, maar staat…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/engelse-ziekte/item35574
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Industri%C3%ABle_revolutie
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 22-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.