Teerzalf: effectieve behandeling van psoriasis en huideczeem

Teerzalf: effectieve behandeling van psoriasis en huideczeem Voor de behandeling van huidaandoeningen, zoals eczeem of psoriasis werd vroeger teerzalf gebruikt. Het is een goedkoop en zeer werkzaam middel om van de overlast af te komen. Wegens het vermoeden dat het een verhoogd risico op kanker met zich meebracht is het afgeschaft. Nu blijkt dat de vermoedens niet gegrond zijn en dus kan men weer volop van dit handige smeerseltje gebruikmaken. Wat houdt trek- of teerzalf in, hoe is aangetoond dat het geen kankerverhogend risico met zich meebrengt en hoe helpt het bij huidaandoeningen?

Teerzalf


Eczeem en psoriasis

De huid is zeer gevoelig voor aandoeningen, waarbij bacteriën, schimmels en huiddeeltjes over en weer kunnen reageren. Er lopen veel mensen rond met specifieke klachten aan de huid. Denk aan constitutioneel, dyshidrotisch eczeem of psoriasis. Deze aandoeningen geven veel irriterende, jeukende of branderige overlast, terwijl men er eigenlijk niet aan moet zitten. Het is van belang om gedegen tijd voor herstel aan de huid te geven, zodat een normale huidcelaanmaak weer herstelt. Vroeger werd daarvoor geregeld teerzalf ingezet, echter is lange tijd niet meer als behandelmethode voorgeschreven. Dit door het vermoeden dat er een verhoogd risico voor kanker aan verbonden was. Waarom kan teerzalf nu wel weer worden ingezet en wat zijn de voordelen daarvan?

Product, invloed en voordelen

De naam van deze zalf vermeldt, reeds waar het van is gemaakt. Teer is het restproduct dat ontstaat na de verbranding van plantaardige stoffen. Denk aan houtskool of steenkool. Het is een taai stroperige samenstelling en kan als antibacteriële zalf worden toegepast. De teer is als het ware gedroogd en verpoederd. Daarna is het aan een dragende substantie zoals vaseline toegevoegd. Meestal dient de zalf twee maal per dag in een dikke laag aangebracht te worden. De huid droogt dan niet uit, de schilfers en psoriasis nemen qua formaat af. Ook irritatie neemt af door de terugdringing van ontsteking veroorzakende factoren. Men heeft in toenemende mate minder last van jeuk of een branderig gevoel. Omdat teer in grote hoeveelheden beschikbaar is, gaat het om een zeer goedkoop middel om huidaandoeningen op een veilige manier tegen te gaan. Het is beschikbaar als ‘pix liquida of sicderma’ (houtskool), 'pix lithantracis' (steenkool) of 'ichtyol' (trekzalf van droge destillatie van zwavelrijke oliehoudende schalie (lit.1).

Geen verhoogd risico op kanker

Er is eerder verondersteld dat teerzalf wel eens kankerverwekkend zou kunnen zijn. Inmiddels is er een proefschrift gepubliceerd via de Radboud Universiteit van Nijmegen (lit.2), waarbij de therapeutische inzet van teerzalf is onderstreept. Aan het onderzoek hebben 13.000 patiënten meegedaan, waarmee de onderzoeksresultaten hoge betrouwbaarheid hebben. Er is geconstateerd dat de zalf helpt bij de behandeling van eczeem als psoriasis. Door het toe te passen heeft de patiënt geen verhoogd risico om kanker te op te lopen. Daarnaast wordt ook gesteld dat deze patiënten ongeacht de behandeling standaard een verhoogde kans op kanker hebben. Deze conclusies houden in dat teerzalf zonder problemen op de huid en huidaandoeningen kan worden toegepast.

Teerzalf versus hormoonzalf

Tot dusver worden huidpatiënten vaak behandeld met hormoonzalven. Op zich kunnen die goede resultaten geven, echter na langdurig gebruik treedt huidatrofie op. Oftewel de huid wordt door overmatige hormoontoediening dunner, waardoor aanvullende problemen kunnen worden veroorzaakt. Dit komt op zijn beurt weer door het versneld afsterven van huidcellen, waardoor feitelijk aandoeningen als psoriasis in de kaart worden gespeeld. Nu kan dus worden gesteld dat teerzalf een beter alternatief is. De aandoening wordt even goed aangepakt, echter de huid wordt op de langere termijn niet aanvullend aangetast.

Complicaties en bijwerkingen

Meest belangrijke reden waarom het niet wordt voorgeschreven is door de kleur en de typerende teergeur. Vaak zal men het overdag niet toepassen op zichtbare delen van het lichaam. Zeker in de zomer kan dit esthetische problemen geven. Door het echter op de bedekte delen wel toe te passen als ook tijdens de slaap, kan men goed profiteren van de gunstige werking van teer. Soms kan de huid ook geïrriteerd raken door teer, waardoor jeuk of zwelling wordt veroorzaakt. In dat geval is de huid overgevoelig, waarnaast ook haarzakjes ontstoken kunnen raken. Ook dient men diepe huidplooien te vermijden, als ook de lies, oksel of onder de borst. Aanvullend dienen gevoelige plekken te worden, vermeden zoals de mond of ogen (uitzondering is ichtyol, geschikt rondom de ogen).

Smeert u teerzalf zorg er dan voor dat het ingesmeerde lichaamsdeel goed is afgedekt met verband en oude kleren. Het voorkomt dat uw kleding wordt aangetast of niet verwijderbare vlekken in nieuwe kleding of beddengoed krijgt. Zorg er eveneens voor dat het tegen de zon is afgeschermd, aangezien teer op zonnestraling kan reageren. Volg aanvullend de adviezen en tips van de behandelend huidspecialist op indien u teer- of trekzalf gebruikt.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Teer in zalf , teerzalfTeer in zalf , teerzalfTeerzalf is een medicinale zalf met teer. Het gaat hier om 10 tot 20 procent koolteer of 3 tot 5 procent houtteer. Teer…
Witte of rode schimmelvlekken op de huid behandelenWitte of rode schimmelvlekken op de huid behandelenDe huid vormt het grootste orgaan van ons lichaam. Het geeft onder andere bescherming tegen de buitenwereld, maar staat…
Eczeem: wat is het precies?Eczeem komt erg veel voor. De meeste mensen gaan even langs de huisarts, waar ze een zalfje voorgeschreven krijgen. Veel…
Korstjes op hoofdhuid met schilfers en jeuk: oorzakenKorstjes op hoofdhuid met schilfers en jeuk: oorzakenKorstjes op de hoofdhuid en schilfers met jeuk op je hoofd zijn veel voorkomende klachten. Korstjes op hoofdhuid kunnen…

Zo ontstaat bloedarmoede (anemie)Zo ontstaat bloedarmoede (anemie)Elke minuut worden er miljoenen rode bloedlichaampjes (erytrocyten) aangemaakt. In combinatie met de vorming van tromboc…
Schilfers en vochtblaasjes op de huid: dyshidrotisch eczeemSchilfers en vochtblaasjes op de huid: dyshidrotisch eczeemHet hebben van vocht gevulde blaasjes, welke indampen en schilfers met pijnlijke kloven veroorzaken wordt dyshidrotisch…
Bronnen en referenties
  • Lit.1: http://nl.wikipedia.org/wiki/Trekzalf
  • Lit.2: Risk of cancer after coal tar treatment, J.H.J. Roelofsen, 2013: http://hdl.handle.net/2066/112907, http://repository.ubn.ru.nl/bitstream/handle/2066/112907/112907.pdf?sequence=1
  • http://www.huidfonds.nl/huid-aandoeningen/Wanneer-is-een-behandeling-met-teerzalf-nodig-en-wenselijk
  • http://www.umcutrecht.nl/subsite/eczeem-volwassenen/Behandeling/Behandeling-eczeem/Overige-medicinale-zalven/
  • http://www.artsennet.nl/Nieuws/Nieuws-onderzoeken/Nieuwsartikel/136244/Teerzalf-veilig-voor-huidpatienten.htm
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Teer
Reactie

Lijnie Burgmans, 22-03-2015
Ik heb wildgroei aan mijn vinger omdat er plastic onder zit, kan ik hier ook teerzalf voor gebruiken? Reactie infoteur, 23-03-2015
Beste Lijnie,

Wildgroei bedoel je daarmee ook wild vlees? Zoja, dan kun je daar beter een zilvernitraatstift voor gebruiken. Laat je bij twijfel door de huisarts informeren.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 11-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.