Wat te doen tegen schimmel in de liezen

Wat te doen tegen schimmel in de liezen Je huid is je allergrootste orgaan, maar ook je grootste visitekaartje. Veel mensen vinden het dan ook zeer beschamend en vervelend wanneer zij last krijgen van huiduitslag. Helaas bestaan er vele vormen van huiduitslag. Een van deze varianten is liesschimmel. Gelukkig zijn schimmels in de liezen goed te behandelen. De officiële benaming voor liesschimmel is tinea cruris. Wie hieraan lijdt, heeft last van een schimmelinfectie van de liezen en/of de dijstreek. Bij mannen kan ook het scrotum worden aangedaan door de schimmel. Vooral bij warm weer komt een schimmelinfectie van de liezen vaak voor.

De symptomen van schimmel in de liezen

Een schimmelinfectie in de liezen begint vrijwel altijd met jeuk en irritatie. Er hoeven dan nog geen uiterlijke verschijnselen te ontstaan: dit gebeurt later. Er ontstaat dan een rode uitslag, in de regel met een duidelijk begrensde rand. Op deze rand is de huid rood en schilferig. Ook kan de rand iets hoger lijken te liggen dan de omringende huid. Heb je last van een onbehandelde liesschimmel en krab je te enthousiast aan de schilferende plekken, dan is het ontstaan van zweren niet ondenkbeeldig. In dat geval ben je nog vele malen verder van huis, want deze zweren kunnen leiden tot lelijke infecties door bacteriën. Kan je de verleiding om te krabben weerstaan, maar laat je de liesschimmel niet behandelen, dan zal het aangedane gebied na verloop van tijd steeds donkerder verkleuren.

Hoe ontstaat liesschimmel?

Huidschimmels in de liezen worden veroorzaakt door twee schimmels: Trichophyton en Epidermophyton. Deze schimmels zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van tal van huidinfecties, waaronder ringworm. De schimmels leven op de hoornlaag van onze huid en dringen vanaf daar de haarzakjes binnen. Komen ze niet verder dan de haarzakjes, dan ontstaan er geen problemen. Pas wanneer zij daadwerkelijk de huid kunnen binnendringen en zich vanaf daar vermenigvuldigen, heeft iemand een infectie. Warme en vochtige omstandigheden bevorderen de groei van de schimmels.

Is liesschimmel besmettelijk?

Huiduitslag ziet er soms erg onsmakelijk uit, maar is in lang niet alle gevallen besmettelijk. Liesschimmel daarentegen is dat wél. Heb je eenmaal last van schimmels in de liezen, dan kan je hiermee ook weer andere personen besmetten. De een is hiervoor gevoeliger dan de ander. Risico's worden vooral gelopen door:

  • Ouderen;
  • Mensen die lijden aan suikerziekte (diabetes mellitus);
  • Mensen met een verzwakte weerstand, bijvoorbeeld door een HIV-besmetting of een behandeling met chemo.

Een schimmelinfectie behandelen

Voor het hebben van liesschimmel hoef je je niet te schamen. Je kunt de schimmelinfectie behandelen met schimmeldodende crèmes, die vrij verkrijgbaar zijn bij de apotheek. De schimmeldodende crème werkt op basis van terbinafine, een stof waardoor de celwand van de schimmel beschadigt. De schimmel sterft hierdoor af. Al na enkele dagen worden de jeuk en de roodheid minder, hoewel dat niet betekent dat je de behandeling mag staken. Stop je te vroeg met het smeren van de crème, dan kan de huidschimmel terugkeren. Meestal zal je je liezen een paar weken moeten behandelen. Ben je begonnen met het smeren van schimmeldodende crème en zie je na een week nog geen verbetering, breng dan een bezoekje aan je huisarts. je zal dan waarschijnlijk antischimmelpillen nodig hebben. Deze pillen kunnen soms vervelende bijwerkingen hebben, zoals:

  • misselijkheid;
  • verminderde werking van de anticonceptiepil;
  • geelzucht;
  • donkergekleurde urine;
  • geel- of witachtige ontlasting;
  • jeuk over het gehele lichaam.

Ook kan een wisselwerking ontstaan met andere medicatie.

Leefregels tegen liesschimmel

Onderstaande leefregels dienen om een besmetting met liesschimmel te voorkomen en om de groei van eventuele huidschimmels tegen te gaan. Je kan deze leefregels dus niet gebruiken om een eenmaal opgelopen schimmelinfectie volledig te bestrijden. Hiervoor zal je toch schimmeldodende middelen moeten gebruiken.

Tips, adviezen en leefregels:
  • Draag katoenen ondergoed en zorg dat je huid niet beschadigd of geïrriteerd raakt;
  • Droog je na het douchen altijd goed af, maar ga niet als een wilde met je handdoek tekeer;
  • Gebruik zo min mogelijk zeep. Zeep tast de natuurlijke toestand van de huid aan, waardoor schimmels meer kans hebben om te overleven;
  • Zorg voor goede ventilatie van de huid;
  • Gebruik geen handdoeken en dergelijke van anderen, zeker niet wanneer zij symptomen van een schimmelinfectie hebben.

Ook na het gebruik van medicatie en het opvolgen van de leefregels kan de liesschimmel terugkomen. De een is helaas gevoeliger voor schimmelinfecties dan de ander. heb je vaak last van een terugkerende schimmelinfectie, raadpleeg dan je huisarts.
© 2014 - 2024 Stippels, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jeuk in de lies of liesplooi: symptomen, oorzaak en behandelJeuk in de lies of liesplooi: symptomen, oorzaak en behandelJeuk in de lies of liesplooi komt vaak door liesschimmel (tinea cruris). Dit is een schimmelinfectie van de huid in de l…
Schimmelinfectie van de huidSchimmelinfectie van de huidHuidschimmels komen vaak voor. Schimmels bevinden zich overal. Een erg bekende huidschimmel is ringworm, vaak veroorzaak…
Liesschimmel, rode vlekken in de lies: behandeling met crèmeLiesschimmel, rode vlekken in de lies: behandeling met crèmeLiesschimmel (tinea cruris) is een huidschimmelinfectie van de lies en dijstreek. Sommige schimmels komen vaak voor op d…
Schimmelinfecties bij paardenEen schimmelinfectie is bij paarden de meest voorkomende huidaandoeningen. Dit komt doordat het heel makkelijk overgedra…

Cheyne-Stokes ademhalingCheyne-Stokes ademhalingDe Cheyne-Stokes ademhaling kennen we vooral van mensen die gaan sterven: hun ademhaling wordt eerst diep en snel en wis…
Wat is ALS; de vormen, oorzaak, symptomen en behandelingWat is ALS; de vormen, oorzaak, symptomen en behandelingAmyotrofische Laterale Sclerose (ALS), ook wel bekend als Lou Gehrig ziekte, is een zeldzame neurologische ziekte. De aa…
Bronnen en referenties
  • https://www.patient1.nl/encyclopedie/schimmelinfectie-in-de-liezen
  • https://www.gezondvgz.nl/%7B7cf885b7-7317-440b-a3d3-2e990f1621f6%7D?tp=%7B0c48aa27-cb01-499f-9570-ab8521138ef0%7D
  • http://www.consumed.nl/ziekten/2142/Lies-schimmel
  • http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ktxt/KOH-preparaat.htm
  • http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ttxt/tinea-corporis-ringworm.htm
  • http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Producten/Creme_bij_schimmelinfecties_van_de_huid.aspx?mId=10704&rId=2224#L9
Stippels (68 artikelen)
Gepubliceerd: 03-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.