Rode huiduitslag, eczeem, acne in het gezicht: rosacea

Rode huiduitslag, eczeem, acne in het gezicht: rosacea Een rode gloed in het gezicht, pijnlijke zwelling, harde aanhoudende puisten of paarse vlekken wordt ook wel rosacea genoemd. Rood tot roze vlekken in het aangezicht, kunnen door verschillende aandoeningen worden veroorzaakt. Denk aan ontstekingen, medicatie of wondroos. In het overgrote deel van de gevallen wordt er echter nooit een achterliggende reden gevonden. Wat kunnen zoal de veroorzakers van rosacea zijn en hoe kan het worden behandeld?

Rosacea


Wat is rosacea?

Huidvlekken kunnen in verschillende vormen en kleuren voorkomen. Bij rosacea kleurt de gezichtshuid rood, roze of paars op, waarbij puisten, uitslag en/ of schilfers van toepassing kunnen zijn. In hoeverre het van toepassing is, is per persoon afhankelijk. Toch hebben veel mensen last van een aangetaste gezichtshuid, waardoor mogelijk esthetische tot pijnlijke klachten optreden. Wat zijn de voornaamste redenen voor de opspelende gezichtshuid en hoe kunnen eczeem, puisten, bultjes met uitslag worden behandeld?

Voedsel, hormonen en puisten

Hoe het lichaam reageert hangt voor een groot deel af van wat men gedurende de dag aan voedsel inneemt. Zeker tijdens de puberteit zal vettigheid en hartigheid een ongewenste invloed op de huid uitoefenen. Ook veel bier drinken kan zeer ongunstige gevolgen hebben. Door toedoen van androgenen (hormonen), insulineresistentie en een ongunstig dieet worden poriën beïnvloed. Daardoor wordt extra talg met oliën aangemaakt. Aanvullend reageren sluimerende staphylococcus sneller, waardoor toxines worden aangemaakt. De combinatie leidt tot een ontsteking van het haarzakje, waardoor de porie dicht gaat zitten. De oliën met talg accumuleren inwendig, waardoor puisten ontstaan. Het kenmerkt zich in een rode pijnlijke gezwollen huid met soms een witte punt erop en kan in meerdere gradaties voordoen. Het is van belang om de huid dagelijks met bekende middelen schoon te houden, zodat poriën schoon blijven. Een soms behulpzame methode is ‘s nachts witte tandpasta op de puist te smeren. Het verkoelt, waardoor de inwendige druk afneemt. Maak ‘s ochtends de huid schoon, waarbij puisten door de trekkende werking van de tandpasta eerder vrijkomen. Omdat insuline en insulineresistentie oefenen hierbij grote invloed uit en dus is een lage glycemie koolhydraten dieet noodzakelijk. Het hebben van veel puisten door huidontstekingen kunnen met Acnocin (150 mg 2 pillen per keer, 2 tot 3 maal per dag) of vergelijkbare medicatie worden behandeld. Het gaat erom dat men ‘clindamycin hydrochloride’ inneemt, zodat specifiek huidontstekingen worden tegengewerkt.

Allergische uitslag

Voeding kan daarnaast irriterende, jeukende eczeem veroorzaken. Meest bekende is mogelijk wel koemelkallergie bij baby’s, waardoor de huid rood kan opkleuren en er sprake is van ernstige diarree. Ook glutenintolerantie kunnen heftige darm- of huidreacties veroorzaken. Normaal zal men reeds snel weten dat men bepaalde stoffen beter niet kan innemen. Heeft men het echter in minder heftige mate, dan hoeft het niet persé op te vallen. De persoon eet gewoon normaal, echter de huid en lichaam reageren er wel op. Onbewust zal het immuunsysteem de tegenaanval inzetten, zodat de ongewenste stoffen uit het lichaam worden verdreven. Het geeft uitslag, waarbij men mogelijk geen duidelijke veroorzaker kan vinden. Het is dus altijd van belang om te weten wat men eet, omdat daarmee veel stoffen in het lichaam worden geïntroduceerd. Let wel dat vele soorten groeten en fruit ook bespoten zijn, waarmee we een geringe maar schadelijke hoeveelheid vergif binnenkrijgen. Ook daarop zal het afweersysteem gaan reageren. Het is van belang om bepaalde allergie gevende stoffen te vermijden, waarnaast men tijdelijk afweerremmers en ontstekingsremmers moet innemen.

Wondroos

Het hebben van een klein wondje kan vergaande gevolgen hebben. Door ongewenste binnendringers kan de huid ontstoken raken, waardoor wondroos ontstaat. Het kenmerkt zich in een rode gloed, zwelling waarbij soms de huid er strak en glanzend uitziet. De aangetaste huid zal pijnlijk zijn, waarbij het geleidelijk aan kan verspreiden. Wondroos kan overal op het lichaam voorkomen. Het komt meestal op de onderbenen voor (bijvoorbeeld door diabetes), maar soms komt het ook in het gezicht voor. Het wordt meestal behandeld met ontstekingsremmers. Vaak zal de aangetaste huid veel rust moeten worden gegund, waarnaast de etterende wond geregeld schoon gemaakt moet worden. Vaak een steriel gaas en verband toepassen zal van belang zijn.

Ontsteking

Het hebben van ontstekingen aan haarzakjes oftewel folliculitis kunnen langdurig aanhouden en veel overlast geven. Denk aan diepe pijn, dikke hardnekkige puisten of juist steenpuisten. Probleem daarbij is dat een gewone antibioticakuur onvoldoende helpt, waarbij men eveneens resistent kan worden. Omdat antibiotica ook voor andere aangelegenheden noodzakelijk is, is het dus beter om het in eerste instantie te vermijden. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van amoxicilline om heftige ontstekingen tegen te gaan. Daarnaast kan het belangrijk zijn om te ontstressen, omdat hoge zuurgehalten ontstekingen in de kaart spelen. Verder kunnen brandnetel- of berkenbladthee helpen om gif-, afvalstoffen en ongewenste zuren sneller af te voeren.

Invloed van medicatie

Wordt u behandeld voor een zekere ziekte, dan wordt meestal medicatie voorgeschreven. Meerdere medicijnsoorten hebben uiteenlopende complicaties of gevolgen, waarbij de huid ook wordt aangetast. Denk in het meest extreme geval aan Prednisolon. Heeft men dit medicijn langdurig als paardenmiddel moeten innemen, dan heeft het gevolgen voor de samenstelling van de huid. Meest typerende is dat de conditie van de huid afneemt en cellen sneller afsterven. Daarbij wordt de huid dus dunner, waardoor huidatrofie ontstaat. De huid kleurt op, verzwakt en is daarmee sneller gevoelig voor aanvullende ontstekingen.

Bijsluiter lezen

Lees altijd de bijsluiter van medicatie, zodat u op de hoogte bent van eventuele complicaties of reacties. Let wel dat in veel gevallen onduidelijk is, waarom rosacea ontstaat. Voorgaande is een greep uit een reeks van bekende veel voorkomende aandoeningen. Heeft u aanhoudende huidklachten, uitslag of ernstige puisten, laat u dan verder door de huidspecialist onderzoeken. Laat u bij twijfel verder door de huisarts informeren, onderzoeken of doorverwijzen, zodat uw huidklachten de juiste aandacht krijgen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Acne rosacea: acne bij volwassenenAcne rosacea: acne bij volwassenenDacht je eindelijk van die jeugdpuistjes af te zijn, krijg je op latere leeftijd opnieuw acne?! Acne rosacea is een aand…
Bobbeltjes, pukkeltjes, bultjes en ontstekingenEr bestaan allerlei bobbeltjes, pukkeltjes, bultjes en ontstekingen van de huid. Ik behandel in dit artikel een aantal v…
Rosacea fulminans: bultjes, puistjes en roodheid in gezichtRosacea fulminans: bultjes, puistjes en roodheid in gezichtRosacea fulminans, ook bekend als 'pyoderma faciale', is een zeldzame, ernstige variant van rosacea en wordt gekarakteri…
Eczeem 'dermatitis'Eczeem 'dermatitis'Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid. Jonge kinderen hebben het vaak. Het kan vanaf de geboorte al ontstaan of o…

Hokkende vinger, snapping fingerHokkende vinger, snapping fingerEen hokkende vinger of haperende vinger komt soms spontaan bij baby's voor, maar het meest bij volwassenen. De oorzaak i…
Chronische en acute alvleesklierontsteking (pancreatitis)Chronische en acute alvleesklierontsteking (pancreatitis)Chronische alvleesklierontsteking, ook wel chronische pancreatitis genoemd, en acute alvleesklierontsteking, ook wel acu…
Bronnen en referenties
  • http://www.optimalegezondheid.com/rosacea/de-echte-oorzaken-van-rosacea/
  • http://gezondheid-voeding.todio.nl/algemeen/tandpasta-goed-tegen-verhitte-huid-door-ontsteking-verbranding-en-insectensteken-5549.html
  • http://www.nhs.uk/medicine-guides/pages/selectorshow.aspx?medicine=Acnocin
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 11-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.