Hokkende vinger, snapping finger

Hokkende vinger, snapping finger Een hokkende vinger of haperende vinger komt soms spontaan bij baby's voor, maar het meest bij volwassenen. De oorzaak is vaak overbelasting. De peesschede van de vinger is vernauwd, waardoor de pees niet meer goed door de peesschede heen glijdt. Het gevolg is een haperende of hokkende vinger, die pijnlijk aanvoelt bij het buigen en strekken. Dit komt het meest voor aan de duim of de middelvinger. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, die erop gericht zijn de ontsteking of zwelling in de peesschede weg te nemen.

Wat is een hokkende vinger?

Een hokkende vinger kent verschillende benamingen:
  • Tendovaginitis nodosa
  • Tendovaginitis stenosans
  • Trigger finger
  • Snapping finger
  • Haperende vinger
Bij deze aandoening bevindt zich op de pees van een vinger een knobbel. De peesschede is vernauwd. De vernauwing verergert door de zwelling, omdat de pees geïrriteerd raakt. De pees kan niet meer goed door de peesschede glijden, waardoor buigen en strekken moeizaam gaat. Een hokkende vinger komt zowel bij volwassenen als bij baby's voor. De oorzaak is wel vaak verschillend.

Oorzaken

Niet altijd is de oorzaak even duidelijk. Vaak zijn het de ringvinger of de duim die aangedaan zijn. Bij baby's komt een hokkende vinger vaak spontaan voor, vooral aan de duim. Bij volwassenen is overbelasting vaak de oorzaak. Dit kan een zware inspanning zijn geweest, of inspanning die normaal niet uitgevoerd wordt. De pees raakt in deze gevallen geïrriteerd. Ook een trauma aan de betreffende vinger kan de oorzaak zijn. Mensen met diabetes (suikerziekte), reuma, jicht en een traag werkende schildklier krijgen vaker te maken met en hokkende vinger. Duidelijk is dat de peesschede vaak ontstoken is, en door zwelling nog meer ontstoken raakt. Het komt vaker voor bij vrouwen in de leeftijd van 45 tot 65 jaar.

Een hokkende vinger komt vaak voor in combinatie met het carpaal tunnelsyndroom. Hierbij is een belangrijke zenuw in de pols bekneld, waardoor er gevoelloosheid en pijn in de hand ontstaat. Ook ontstaat er een verminderde kracht van de hand en een tintelend gevoel. Vaak komt het carpaal tunnelsyndroom tijdens de zwanger voor of aan het begin van de overgang. Een hokkende vinger staat vaak in verband hiermee. In de meeste gevallen komt een hokkende vinger aan één vinger voor, maar kan ook bij meerdere vingers tegelijk ontstaan.

Symptomen

Bij een hokkende vinger kan de pees van de vinger moeilijk door de peesschede. Tijdens het buigen loopt de vinger vast (hokt) en doet pijn. De beweging die dan ontstaat lijkt op een vinger die een trekker van een pistool overhaalt. Vandaar dat ook wel de benaming trigger finger wordt gebruikt.

Vaak ontstaat er als eerste een vreemd gevoel aan de basis van de vinger. Het buigen wordt pijnlijk en er is duidelijk te zien dat de vinger een vreemde beweging maakt. Na verloop van tijd kan het strekken ook pijnlijk worden. Soms is er een zwelling voelbaar. In ernstige gevallen is het niet meer mogelijk om de vinger zelf te strekken, en moet de vinger geholpen worden. De pees is dan vastgelopen.

Behandeling

Vaak wordt er rust van de vinger voorgeschreven, soms in combinatie met ontstekingsremmers. Soms wordt een injectie toegediend. Dit is een ontstekingsremmer. Helaas werkt dit niet blijvend en kan de ontsteking weer terugkeren. De pees kan zo herstellen. Ook een spalk kan helpen, ook wel spalktherapie genoemd. Hierbij wordt een spalk aangebracht waardoor de vinger niet goed gebogen kan worden. Op deze manier krijgt de pees voldoende rust om te herstellen. Wanneer dit niet voldoende helpt, zal de arts een opening in de peesschede maken, over het traject waar de peesknobbel loopt. Hiermee wordt voorkomen dat er opnieuw een zwelling optreedt. De verdikte pees heeft weer ruimte en de hand kan vrij snel weer normaal gebruikt worden.

Na de operatie moet de hand zoveel mogelijk geoefend worden. Dit voorkomt verklevingen. Vijf keer per uur moeten de vingers gebogen en gestrekt worden. De genezing neemt ongeveer zes tot acht weken in beslag. Meestal moet de patiënt na 5 tot 7 dagen langskomen ter controle. Soms is handtherapie nodig. Deze is gericht op revalidatie van de hand na een operatie. De fysiotherapeut zal de patiënt leren hoe de hand het beste gebruikt kan worden en hoe de oefeningen helpen om de hand te versterken. Hierdoor zal de patiënt weer sneller normaal kunnen functioneren.
© 2014 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trigger finger: vinger is moeilijk of niet meer te strekkenTrigger finger: vinger is moeilijk of niet meer te strekkenBij een trigger finger of tendovaginitis stenosans is de buigpees van de vinger ontstoken. Je neemt een kromme vinger wa…
Knipmesvinger: als buigen van de vinger moeizaam gaatKnipmesvinger: als buigen van de vinger moeizaam gaatEen knipmesvinger wordt veroorzaakt door een vernauwing van de peesschede waardoor de vinger niet meer te strekken of te…
Triggerfinger of springende vinger: irritatie van de peesTriggerfinger of springende vinger: irritatie van de peesEen "triggerfinger", ook wel springende of knappende vinger genoemd, is een aandoening waarbij een van de vingers met mo…
Trigger finger: Vastzittende positie van gebogen vingerTrigger finger: Vastzittende positie van gebogen vingerBij een trigger finger ontstaat een plaatselijke vernauwing van de buigpeesschede van een vinger, wat het gevolg is van…

Zelfbeschadiging en suïcide: wetenschap toont verband aanZelfbeschadiging en suïcide: wetenschap toont verband aanZelfdoding. Het is een onvoorspelbare tragedie. Soms kondigen mensen het aan of zijn er tekenen van hevig psychisch lijd…
Rode huiduitslag, eczeem, acne in het gezicht: rosaceaRode huiduitslag, eczeem, acne in het gezicht: rosaceaEen rode gloed in het gezicht, pijnlijke zwelling, harde aanhoudende puisten of paarse vlekken wordt ook wel rosacea gen…
Bronnen en referenties
  • http://www.isala.nl/
  • http://www.xpertclinic.nl/hand/carpaal-tunnel-syndroom/
  • http://www.antoniusziekenhuis.nl/etc/aandoeningen/h/haperende_vinger/
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 24-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.