Trigger finger: vinger is moeilijk of niet meer te strekken

Trigger finger: vinger is moeilijk of niet meer te strekken Bij een trigger finger of tendovaginitis stenosans is de buigpees van de vinger ontstoken. Je neemt een kromme vinger waar. Strekken is moeilijk, mogelijk hoor je een soort knapje. Soms lukt het helemaal niet meer om de vinger gestrekt te krijgen. De oorzaak wordt lang niet altijd achterhaald, wel lijkt een trigger finger vaker voor te komen in combinatie met bijvoorbeeld carpaal tunnel syndroom, diabetes en jicht. Trigger finger is een onschuldige aandoening, maar de symptomen zijn wel onaangenaam.

Inhoud artikel


Trigger finger of hokkende vinger

Je hebt last van een haperende vinger als je deze met moeite kunt strekken en de vinger daarna met een klein schokje in rechte stand komt. Een haperende vinger wordt ook wel trigger finger of hokkende vinger genoemd. In de peesschede bevinden zich kleine bandjes (pulleys), hier loopt de buigpees van de vinger onderdoor. Als dit niet lukt dan kan de pees blijven hangen. De pees zal hierdoor geïrriteerd raken en dit leidt tot zwelling. Door de zwelling wordt het nog moeilijker voor de pees om onder het bandje door te bewegen en de irritatie wordt steeds erger (vicieuze cirkel). Strekken van de vinger gaat moeilijk en lukt soms helemaal niet meer. Bij trigger finger gaat het meestal om de ringvinger of de duim. De pink en de wijsvinger worden bijna nooit getroffen

Andere benamingen voor trigger finger

  • Triggerfinger
  • Hokkende vinger
  • Snapping finger
  • Springvinger
  • Hokkende duim
  • Trigger thumb
  • Springduim
  • Tendovaginitis stenosans (TVS)
  • Congenitale trigger duim (bij jonge kinderen)

Bij wie komt trigger finger voor en hoe vaak?

Iedereen kan een trigger finger oplopen, maar het komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Qua leeftijd vaker bij kinderen jonger dan zes jaar (ook bij pasgeborenen) en bij volwassenen tussen de vijfenveertig en zeventig jaar. Er lijkt een grotere kans te zijn op het ontwikkelen van een trigger finger bij carpaal tunnel syndroom (CTS), diabetes mellitus, jicht, een repeterend gebruik van de vinger, hypothyroïdie en reumatoïde artritis.

Oorzaken

Een vinger moet je kunnen strekken en buigen. De buigpees van een vinger gaat door een peeskoker. Deze koker bevat verstevigende bandjes of pulleys, hier loopt de pees onderlangs. Als de pees niet losjes onder zo’n bandje kan bewegen, kan de pees blijven steken. Bij trigger finger ontstaat zwelling door een ontsteking van een buigpees. Het gaat veelal om de duim of om de ringvinger. Een trigger finger kan optreden na zware inspanning, maar veelal komt de oorzaak niet boven tafel.

Bron: Foto infoteurBron: Foto infoteur

Symptomen

In het begin heeft iemand vaak nergens last van. Daarna wordt bij het buigen of strekken van de vinger (of duim) een lichte pijn gevoeld of prikkeling. Later zal de pijn erger worden en zal er een knappend gevoel (schokje) optreden bij het strekken van vinger of duim. Soms kan er een verdikking worden waargenomen in de palm van de hand of bij de basis van de duim. In een nog later stadium kan je vinger of duim alleen strekken door een handje te helpen. Buigen en strekken blijft pijnklachten geven.

Diagnose

Een arts zal de diagnose stellen op basis van een gesprek, waarin de klachten door de cliënt naar voren worden gebracht. Ook zal er lichamelijk onderzoek plaatsvinden. De vinger zit op slot en het openen en sluiten van de hand zal waarschijnlijk niet lukken. Kan iemand de vinger die is aangedaan gemakkelijk en zonder pijn bewegen dan zal het niet gaan om een trigger finger. De arts zal de buigpezen onderzoeken op zwelling en pijn.

Behandeling

Behandeling van een trigger finger is erop gericht om de ontsteking van de buigpees aan te pakken. Als de zwelling minder wordt, dan zal de pees weer zonder problemen door de peesschede kunnen bewegen. Er zijn verschillende behandeling mogelijk, meestal wordt er gestart met de manier die het minst ingrijpend is. Komt de trigger finger door een bepaalde handeling dan moet deze handeling worden vermeden. Ontstekingsremmers kunnen een optie zijn of de vinger rust geven door middel van een spalk. Bestaan de problemen langer dan een half jaar, dan zal een spalk niet voldoende zijn om de symptomen over te laten gaan. Een behandelmethode die vaak gebruikt wordt is een injectie met een corticosteroïd. Na een paar dagen kan het effect van de injectie al ervaren worden, maar het optimale resultaat wordt pas na zes weken bereikt. Biedt een corticosteroïd geen oplossing voor de klachten dan kan er gekozen worden voor een operatieve ingreep: trigger finger release (TVR) of partiële peesschede resectie (PPR). Het bandje van de peesschede wordt dan doorgesneden. Bij kinderen en pasgeborenen met een trigger finger zal gekozen worden voor een afwachtend beleid en zal doorverwezen worden naar een chirurg als de klachten niet verdwijnen.

Mogelijke complicaties na operatie

Complicaties komen niet vaak voor na deze operatie, maar zijn niet uit te sluiten. Er kan een infectie ontstaan. Als de pijn na de operatie erger wordt, in plaats van minder, dan is het raadzaam om contact op te nemen met de arts. Heel soms voelt de vinger wat prikkelend aan, of is er een doof gevoel. Dit kan komen door een zenuwtakje, dat wat minder goed functioneert. Dit moet weer herstellen in de loop van een paar weken. Posttraumatische dystrofie kan optreden, dit is zeldzaam. Er treedt dan zwelling op, pijn, de vinger voelt stijf aan en de huid kan verkleuren. Trek direct aan de bel bij de behandelend arts, deze complicatie moet zo snel mogelijk behandeld worden.

Prognose na operatie

In principe is een operatie voor een trigger finger een niet zo zware ingreep. De chirurg maakt een sneetje in de peesschede (onder plaatselijke of algehele verdoving), hierdoor geeft de zwelling minder druk. De symptomen zijn na de ingreep veelal compleet weg. Verklevingen moeten voorkomen worden door de vingers regelmatig te buigen en te strekken (volg het voorschrift van de arts). Na twee weken mogen de hechtingen er meestal uit en mag je de hand meestal weer volledig belasten. Het probleem zal niet meer terugkeren aan de vinger die geopereerd is, maar het is wel mogelijk dat je dezelfde klachten krijgt aan een andere vinger.

Lees verder

© 2016 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hokkende vinger, snapping fingerHokkende vinger, snapping fingerEen hokkende vinger of haperende vinger komt soms spontaan bij baby's voor, maar het meest bij volwassenen. De oorzaak i…
Trigger finger: Vastzittende positie van gebogen vingerTrigger finger: Vastzittende positie van gebogen vingerBij een trigger finger ontstaat een plaatselijke vernauwing van de buigpeesschede van een vinger, veroorzaakt door een v…
Carpaal Tunnel Syndroom: Symptomen, oorzaken en behandelingWat is het Carpaal Tunnel Syndroom of Carpale Tunnel Syndroom? Wat zijn de oorzaken van deze vervelende aandoening, die…
Handpijn: Oorzaken van en symptomen bij een pijnlijke handHandpijn: Oorzaken van en symptomen bij een pijnlijke handPijn aan de hand is een lastig symptoom dat veel dagelijkse activiteiten kan verstoren. Handpijn kan verschillende oorza…

Galreflux: Terugstroming van gal naar maag en slokdarmGalreflux: Terugstroming van gal naar maag en slokdarmDe lever produceert gal, een spijsverteringssap dat essentieel is voor de vetvertering. Gal bestaat uit galzouten, galpi…
Gele stukjes uit je keel, de zogeheten amandelsteentjesGele stukjes uit je keel, de zogeheten amandelsteentjesVeel mensen hebben regelmatig last van een slechte adem. Een slechte adem kan vele oorzaken hebben, maar als je weleens…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 17 oktober 2016:
  • https://www.amc.nl/web/zorg/patient/zoek-op-specialisme/plastische-reconstructieve-en-handchirurgie/patientenfolders/trigger-finger.htm
  • https://www.xpertclinic.nl/hand/triggerfinger
  • http://www.diabeteswiki.nl/index.php?title=gewrichten
  • https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-hand-en-polsklachten#idp42834320
  • http://www.orthopedie.nl/content/hand/trigger-finger.asp
  • Afbeelding bron 1: Foto infoteur
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 29-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.