Knipmesvinger: als buigen van de vinger moeizaam gaat

Knipmesvinger: als buigen van de vinger moeizaam gaat Een knipmesvinger wordt veroorzaakt door een vernauwing van de peesschede waardoor de vinger niet meer te strekken of te buigen is. In het beginstadium zal de vinger nog wel kunnen strekken vanuit een gebogen positie, maar dan is er een hapering in de vorm van een soort klik of knak waarneembaar. Het wordt ook wel een trigger finger genoemd en het kan leiden tot vervelende belemmeringen in het dagelijkse leven. Wat houdt deze aandoening precies in en wat kan eraan gedaan worden?

Wat is het precies?

Een knipmesvinger, ook wel trigger finger genoemd, is een aandoening die geleidelijk aan ontstaat waardoor de vinger met moeite te strekken of te buigen is. Er is een vernauwing aan de peesschede door bijvoorbeeld een verdikte pees waardoor het buigen en strekken bemoeilijkt wordt. Als je door de weerstand heen gaat, schiet de peesverdikking verder waardoor de vinger zich met een haperende beweging strekt of buigt. De hapering is te voelen als een soort schok, knip of knak. Het kan in een of meerdere vingers voorkomen, zelfs in beide handen en het komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Vooral als je veel bezig bent met je handen, kan het behoorlijk hinderlijk zijn.

Verschijnselen

In het begin zul je merken dat de aangedane vinger stijf wordt en je hoort een knakkend geluidje als je de vinger beweegt. Soms is er een bobbeltje in de handpalm te voelen aan de onderkant van de aangetaste vinger. Als de peesschede verder vernauwt, kan de vinger tijdens het buigen of strekken even klem komen te zitten en met een klik doorschieten. De klachten verergeren geleidelijk en uiteindelijk kan de vinger in een gebogen positie zelfs helemaal op slot komen te zitten. Deze aandoening komt het meeste voor in de ringvinger, middelvinger en duim. De klachten zijn in de ochtend meestal erger als in de loop van de dag.

Oorzaak

De vingers bevatten vele pezen waardoor je in staat bent om ze goed te bewegen. Om de pees heen zit een laagje waaronder zich een vettige vloeibare stof bevindt, waardoor de pees soepel kan bewegen. Als gevolg van overbelasting, een ongeluk of een reumatische aandoening, kan de ruimte in de koker die de pees omhult vernauwen waardoor bewegen moeilijker wordt. Als deze vernauwing te groot wordt, komt er een moment dat de pees klem komt te zitten en niet meer glijdt. Er is meer kracht nodig om de vinger alsnog te bewegen. Uiteindelijk is de vernauwing zo groot dat de pees vast zit.

Diagnose

Mocht je eerder genoemde klachten hebben, kun je het beste naar de dokter gaan. Hoe eerder het ontdekt wordt, hoe beter dit is voor het herstel. De diagnose van deze aandoening wordt gesteld op basis van de klachten van de patiënt en door lichamelijk onderzoek.

Behandeling

Het hangt er vanaf in welk stadium deze aandoening zich bevindt om te bepalen wat de beste behandeling is. Als het nog niet ernstig is, zal er meestal rust met de aangedane hand geadviseerd worden. Omdat de oorzaak vaak komt door overbelasting, is het vaak al goed door de pezen in de hand een tijdje wat rust te gunnen zodat de vernauwing weer verdwijnt. Soms worden lichte oefeningen aangeraden, het masseren van de vinger of dompelen in warm water. Dit kan ervoor zorgen dat de patiënt in staat blijft de vingers te kunnen bewegen. Als een vinger beter geïmmobiliseerd tot rust moet komen, kan deze worden vastgezet met een spalk. Hierdoor wordt voorkomen dat de vinger ’s nachts tijdens de slaap vastschiet in een gebogen positie. Mocht rust niet baten, kan er nog gekozen worden voor injecties met corticosteroïden. Indien andere behandelingen niet helpen, kan er worden gekozen op de pees operatief te behandelen. In dat geval zal de peesschede worden ingesneden.
© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hokkende vinger, snapping fingerHokkende vinger, snapping fingerEen hokkende vinger of haperende vinger komt soms spontaan bij baby's voor, maar het meest bij volwassenen. De oorzaak i…
Triggerfinger of springende vinger: irritatie van de peesTriggerfinger of springende vinger: irritatie van de peesEen "triggerfinger", ook wel springende of knappende vinger genoemd, is een aandoening waarbij een van de vingers met mo…
Triggerfinger: op slot zittende vinger door peeszwellingTriggerfinger: op slot zittende vinger door peeszwellingHet aansturen van de vingers wordt gedaan via pezen. Deze lopen door peeskokers, zodat de vingers krom of recht worden g…
Trigger finger: vinger is moeilijk of niet meer te strekkenTrigger finger: vinger is moeilijk of niet meer te strekkenBij een trigger finger of tendovaginitis stenosans is de buigpees van de vinger ontstoken. Je neemt een kromme vinger wa…

Niacine, vitamine B3 als cholesterolverlagerNiacine is een natuurlijke stof, wordt ook vitamine B3 genoemd, als een soort medicijn kan het in hoge dosissen choleste…
Neusfurunkel (steenpuist) – behandeling en complicatiesNeusfurunkel (steenpuist) – behandeling en complicatiesEen steenpuist, ofwel furunkel, is al vervelend genoeg. Als die ook nog op of in uw neus zit, zou u zich het liefst will…
Bronnen en referenties
  • www.medicinfo.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 11-10-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.