Triggerfinger: op slot zittende vinger door peeszwelling

Triggerfinger: op slot zittende vinger door peeszwelling Het aansturen van de vingers wordt gedaan via pezen. Deze lopen door peeskokers, zodat de vingers krom of recht worden getrokken. Indien er echter een ontsteking aan die pees ontstaat, kan het een peeszwelling veroorzaken. Dit leidt tot een lastig beweegbare vinger, danwel een op slot zittende vinger. Wat is een triggerfinger, waardoor wordt het veroorzaakt en hoe kan men door te ontzuren ontstekingen vermijden?

Triggerfinger


Ontsteking, zwelling of vernauwing

Om de vingers van de hand te kunnen bewegen, worden pezen gebruikt om de kootjes aan te trekken. Deze lopen onder de peesschede door en eindigen bij de verschillende kootjes. Per kootje is er een geleidingsbaan, waardoor de pees loopt ook wel de peeskoker genoemd. Voor een goede werking van de pees is het noodzakelijk, dat er geen ontsteking of vernauwing ontstaat. Het kan leiden tot zwelling, irritatie en belemmering van de peesactiviteit. Het normale bewegen van de vingers gaat minder soepel, omdat het glijden wordt tegengewerkt. Heeft men eenmaal dit probleem dan houdt de belemmering de ontsteking in stand, waardoor het telkens terugkomt en/ of verslechtert.

Invloed opgezwollen pees

Indien de pees is geïrriteerd, zwelt het op en past het niet goed meer door de peeskoker. In eerste instantie kan het leiden tot een haperende beweging van de vinger. Naarmate de zwelling toeneemt, zal de beweging lastiger gaan. De bobbel kan in dat geval verschillende problemen veroorzaken. Of de zwelling past niet meer door de peeskoker, waardoor de vinger niet meer kan worden aangetrokken. Of de zwelling past nog wel door de peeskoker, echter het glijdt niet meer terug. In dat geval blijft de zwelling steken voorbij een deel van de peeskokergang. Er is dan sprake van een knipmesvinger en kan niet meer recht worden getrokken.

Herkennen triggerfinger

De beweging van de vinger verloopt schokkerig en pijnlijk tot het punt dat de vinger niet meer kan worden bewogen. Meestal heeft men een onprettig gevoel in de hand direct onder de vinger. Bovendien kan soms de zwelling zichtbaar zijn, of men kan het voelen als een knobbel. Het lijkt alsof men de controle over de beweging van de vinger verliest, waarbij de vinger in dezelfde stand blijft ook al wil men de vinger bewegen.

Wie zijn er gevoelig voor?

Voornamelijk personen met een verhoogd zuurgehalte zijn er gevoelig voor. Het krijgen van ontstekingen in het lichaam is gerelateerd aan de opbouw van zuren. Het kan daarnaast ook worden veroorzaakt door aandoeningen, zoals jicht, reuma of diabetes. Bij jicht en reuma ontstaan ontstekingen, doordat urinezuur overmatig aanwezig is. Bij diabetes leidt een aanhoudend te hoog suikergehalte tot uiteenlopende problemen. Denk aan slecht zien, beenproblemen, aangetaste vaatwand en aanvullende ontstekingen.

Mate van behandelen

Het is van belang om de ontsteking te verwijderen, zodat de beweging weer soepel gaat verlopen. Het is noodzaak om daartoe ontstekingsremmers in te nemen. Soms worden antiflogistica in de peeskoker gespoten, zodat de ontsteking rechtstreeks wordt behandeld. Werkt dit niet dan zal de zwelling via een kleine operatie worden verwijderd. Daartoe wordt de vinger lokaal met een incisie open gemaakt, zodat rechtstreeks het opgezette deel wordt weggesneden. Hiermee is de bewegingsvrijheid van de vinger herstelt. In de meeste gevallen zal men geen tot beperkte klachten aan de vinger houden.

Preventieve behandeling

Ook preventief kan men iets doen. Vaak worden ontstekingen in het lichaam door zuren veroorzaakt en dus moet men ontzuren. Enerzijds kan men de nieren helpen door zuiveringszout in te nemen. Anderzijds kunnen theeën worden ingezet wegens vochtafdrijvende capaciteiten. Denk aan brandnetel- of berkenbladthee. Deze theeën werken eveneens zeer goed om andere pijnlijke jicht of reumatische klachten te behandelen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Triggerfinger of springende vinger: irritatie van de peesTriggerfinger of springende vinger: irritatie van de peesEen "triggerfinger", ook wel springende of knappende vinger genoemd, is een aandoening waarbij een van de vingers met mo…
Trigger finger: vinger is moeilijk of niet meer te strekkenTrigger finger: vinger is moeilijk of niet meer te strekkenBij een trigger finger of tendovaginitis stenosans is de buigpees van de vinger ontstoken. Je neemt een kromme vinger wa…
Hokkende vinger, snapping fingerHokkende vinger, snapping fingerEen hokkende vinger of haperende vinger komt soms spontaan bij baby's voor, maar het meest bij volwassenen. De oorzaak i…
Knipmesvinger: als buigen van de vinger moeizaam gaatKnipmesvinger: als buigen van de vinger moeizaam gaatEen knipmesvinger wordt veroorzaakt door een vernauwing van de peesschede waardoor de vinger niet meer te strekken of te…

Wat is een selectieve eetstoornis?Wat is een selectieve eetstoornis?De eerste aflevering van 'Bizarre eters' (2 maart 2015) op RTL 5 trok maar liefst 774.000 kijkers. In dit programma, dat…
Hartaanval risicofactoren: leeftijd, roken en hoge bloeddrukHartaanval risicofactoren: leeftijd, roken en hoge bloeddrukBepaalde factoren dragen bij aan de afzetting van vetten en kalk aan de binnenkant van de slagader, waardoor deze bescha…
Bronnen en referenties
  • Onderstaande bronnen zijn geraadpleegd op 6 maart 2015:
  • http://www.fysiotherapie-algra.nl/Spec_hand.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ontstekingsremmer
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 22-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.