Tintelend witte koude vingers of tenen: fenomeen van Raynaud

Tintelend witte koude vingers of tenen: fenomeen van Raynaud Winterhanden of –tenen komen meestal voor tijdens gure en koude dagen. Het bloed stroomt niet zover meer, waardoor het fenomeen van Raynaud optreedt. De aandoening uit zich in witte vingertoppen, maar kan na verloop van tijd extra pijn gaan doen eventueel gecombineerd met een rode of paarse kleur. Wat houdt de aandoening in, welke achterliggende problemen kunnen het zoal veroorzaken en wat kan eraan worden gedaan?

Fenomeen van Raynaud


Symptomen fenomeen van Raynaud

Is het koud dan heeft het lichaam veel bloed nodig om warm te blijven. De uiterste delen van de ledematen zijn in dat geval extra gevoelig, omdat het snel onderkoeld kan raken. De aderen trekken iets samen waardoor minder bloed deze delen bereiken om zo het overige deel van het lichaam voldoende warmte te geven. Het resulteert in een bloedtekort met tintelingen en wit wegtrekkende vingertoppen tot gevolg. Later kan de bloedtoevoer weer toenemen, waardoor de witte kleur verandert in diep rood of paars. Daarbij kunnen pijnlijke tintelingen van toepassing zijn. Deze aanval van het fenomeen van Raynaud kan weersafhankelijk zijn, echter kan ook door lichaamsaandoeningen worden veroorzaakt.

Bloedarmoede

Mensen met anemie hebben standaard al een verhoogde kans om het te krijgen. Door de lage bloeddruk neemt de kans toe dat bepaalde delen minder zuurstofrijk bloed krijgen. De persoon heeft relatief weinig kracht in het lichaam, omdat alles veel meer moeite kost. Daarnaast geldt dat men sneller vermoeid is en de spieren eerder pijn gaan doen. Zeker de verre uiteinden in het lichaam kunnen verstoken raken van voldoende zuurstofrijk bloed, waardoor deze gaan tintelen en verkleuren.

Invloed van sclerodermie

Bindweefsel in het lichaam zorgt ervoor dat alle onderdelen in verbinding staan en zorgt er eveneens voor dat organen met spieren soepel kunnen functioneren. Daarnaast vormt het de snelweg voor zenuwbanen en bloedaderen. Systematische sclerodermie is de ziekte waarbij het bindweefsel verhardt, stugger wordt of verdikt. Daardoor kunnen spieren en organen minder effectief werken, waardoor bijvoorbeeld de beweeglijkheid van de longen wordt belemmerd. Oftewel het zorgt ervoor dat de ademcapaciteit afneemt, waardoor het lichaam minder zuurstofrijk bloed krijgt. Ook de bloeddoorstroming kan binnen het aangetaste bindweefsel voor ernstige problemen zorgen.

Roken

Diegene met een rookverslaving krijgen grote hoeveelheden nicotine binnen. Deze stof zorgt ervoor dat adertjes vernauwen. Het heeft tot gevolg dat de bloeddruk toeneemt, maar kan ook ervoor zorgen dat de ledematen minder van bloed worden voorzien. Door toedoen van roken kan de aandoening worden verslechterd waardoor het tintelende gevoel verder de ledematen optrekt. Stop dus met roken!

Wat te doen?

De aandoening komt en gaat met de tijd. De vingertoppen of tenen voelen even apart tot pijnlijk aan, echter na de aanval herstelt de bloedtoevoer. Wordt het door de kou veroorzaakt dan moet je uiteraard warme huidbedekkende materialen dragen, waarbij soms een borreltje kan helpen. Ligt het aan een lichaamsaandoening dan zal er even tijd moeten worden gegeven om het lichaam te laten herstellen. Merk je echter dat de aandoening verder de vingers en handen optrekt, waarbij de handen en armen verder gaan tintelen, dan kan er meer aan de hand zijn. Een structurele onthouding van bloedtoevoer betekent vaak een inwendig problematische aandoening, zoals hartfalen, inwendige bloeding enzovoorts. Let dus op de signalen en informeer bij twijfel bij de huisarts of bel 112 bij een noodgeval.

Lees verder

© 2013 - 2020 Geinformeerd, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Het fenomeen van Raynaud: witte vingers die doof aanvoelenHet fenomeen van Raynaud: witte vingers die doof aanvoelenWitte vingertoppen, blauwe nagels en gevoelloosheid bij koude, dat is het fenomeen van Raynaud. Soms wordt dit ook wel d…
Oorzaak en oplossing van witte, blauwe of dode vingersOorzaak en oplossing van witte, blauwe of dode vingersVeel mensen hebben bij lage omgevingstemperaturen, dus vooral tijdens de winter of in het najaar, plotseling last van wi…
Het syndroom van RaynaudIedereen heeft wel eens last van de kou. Mensen met de ziekte van Raynaud hebben hier helaas meer last van dan normaal i…
Fenomeen van Raynaud, structureel koude handen en voetenFenomeen van Raynaud, structureel koude handen en voetenIedereen heeft wel eens last van koude handen of voeten, zeker in de winter. Maar wat nu als je er ook midden in de zome…

Jeukende hoofdhuid na het fietsen of sportenJeukende hoofdhuid na het fietsen of sportenSporten en beweging is uitermate goed voor de gezondheid. Het bevordert de aanmaak van actieve spieren, waarnaast het ad…
Eczeem: oorzaak, behandeling en preventieEczeem: oorzaak, behandeling en preventieEczeem is een verzamelnaam voor diverse huidaandoeningen waarbij de huid ontstoken is. Veel eczeem vormen gaan gepaard m…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bloedarmoede
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Sclerodermie
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Fenomeen_van_Raynaud

Reageer op het artikel "Tintelend witte koude vingers of tenen: fenomeen van Raynaud"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Geinformeerd
Laatste update: 15-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Tintelingen
Bronnen en referenties: 3
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!