Oorzaak en oplossing van witte, blauwe of dode vingers

Oorzaak en oplossing van witte, blauwe of dode vingers Veel mensen hebben bij lage omgevingstemperaturen, dus tijdens de winter, het najaar, frisse voorjaar plotseling last van witte vingers. Het kunnen soms maar een paar witte vingers van de tien zijn. De kans is groot dat er bij deze witte vingers sprake is van het "fenomeen van Raynaud". Geen ernstige maar soms wel een heel vervelende aandoening. Wat kun je tegen die "dode" vingers doen, volgens de laatste inzichten.

Witte, blauwe of dode vingers?

Wanneer je bijvoorbeeld bij kou of stress hinder hebt van verkleuringen van je vingers en pijnlijke tintelingen, dan kan dat komen doordat je last hebt van het fenomeen van Raynaud. Bij het fenomeen van Raynaud heb je ermee te maken dat er, naar de bloedvaten van bijvoorbeeld vingers en tenen, tijdelijk geen of minder bloed stroomt. Een doorbloedingsstoornis die het gevolg is van het ineens samentrekken van de spiertjes die zich bevinden in de vaatwand. Daardoor vernauwen de bloedvaten (vaatkramp), met als gevolg een belemmerde bloeddoorstroming in die betreffende vaten. In eerste instantie worden de vingers of tenen wit, maar vervolgens kunnen ze blauw worden en ze voelen koud en tevens verdoofd aan. Soms lijkt de huid licht gezwollen. Komt de bloedcirculatie vervolgens weer op gang, dan wordt de huid vaak eerst rood en er ontstaan tintelingen of een gezwollen gevoel. Het fenomeen van Raynaud is overigens beslist iets heel anders dan winterhanden of wintertenen.

De aandoening kan op zichzelf staan, maar kan ook verband houden en het gevolg zijn van andere klachten, waaronder gewrichtsreuma. De tijd van de aanvallen loopt uiteen van nog geen minuut tot meerdere uren. In de loop der tijd kunnen de aanvallen heviger van karakter worden. Overgevoeligheid voor bepaalde prikkels kan de oorzaak van de vaatkrampen zijn. Een lage omgevingstemperatuur of het simpel aanraken van een trillend of koud voorwerp kan een aanval op gang brengen. Maar vaatkrampen kunnen ook het gevolg zijn van angst, schrik of opwinding. Hoewel de aandoening van Raynaud lastig kan zijn, levert het verder amper beperkingen op.

Vrouwen

De categorie die het meeste last van witte vingers heeft zijn vrouwen in de leeftijd van 15 tot 40 jaar. Het is uiteraard niet verwonderlijk dat de klacht vaker in een kouder dan in een warmer klimaat voorkomt. Roken verhoogt de kans op het oplopen van het fenomeen van Raynaud.

Wat kun je doen om een aanval te voorkomen

  • Zoek de koude zo min mogelijk op en blijf dus liefst in warme ruimtes.
  • Kleed je altijd goed warm.
  • Niet roken.
  • Spanning en stress zoveel mogelijk vermijden.

Lichaamsbeweging is belangrijk

Bij een reumatische aandoening is regelmatig sporten zoals o.a. fietsen, wandelen, of zwemmen in warm water, extra belangrijk omdat matig intensieve beweging:
  • botontkalking bestrijdt,
  • de gewrichten soepel houdt,
  • spieren versterkt,
  • goed is voor de conditie (hart, longen, bloedvatstelsel),
  • het vetpercentage verlaagt.

Behandeling van de aandoening

Hoewel het geen ernstige aandoening betreft, is raadpleging van de huisarts toch de eerste stap. Er zijn namelijk verschillende manieren van bestrijding mogelijk:
  • Bloedvatverwijdende geneesmiddelen.
  • Het buiten werking stellen van een zenuw (doorsnijden) zodat de spiertjes in de vaatwand niet langer kunnen samentrekken.
  • De zenuw via een injectie (min of meer tijdelijk) buiten werking stellen.
© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het fenomeen van Raynaud: witte vingers die doof aanvoelenHet fenomeen van Raynaud: witte vingers die doof aanvoelenWitte vingertoppen, blauwe nagels en gevoelloosheid bij koude, dat is het fenomeen van Raynaud. Soms wordt dit ook wel d…
Voedingsadvies bij "Raynaud" (koude vingers en tenen)Voedingsadvies bij "Raynaud" (koude vingers en tenen)Het fenomeen van Raynaud is een sterke reactie van de uiteinden van de vingers en tenen op kou waarbij deze wit van kleu…
Koude vingers: Oorzaken, symptomen en behandelingKoude vingers: Oorzaken, symptomen en behandelingMensen die het koud hebben of op een koude dag naar buiten gaan, kunnen last krijgen van koude vingers of handen. Sommig…
Gele/bruine nicotine vingers en tanden door roken; wat nu?Gele/bruine nicotine vingers en tanden door roken; wat nu?Rook je? Dan ken je vast wel het probleem van gele vingers en tanden. Door het roken worden de vingers waarin de sigaret…

Zo voorkom je ontsierende kalknagels of schimmelnagelsZo voorkom je ontsierende kalknagels of schimmelnagelsHet meest voorkomende probleem met teennagels is de schimmelnagel, ook wel kalknagel genoemd. Deze met schimmel geïnfect…
Ziekte van Pick: Een minder bekende vorm van dementieDe Ziekte van Pick is een vorm van dementie, die minder bekend is dan de Ziekte van Alzheimer maar toch vaak voorkomt. D…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MabelAmber, Pixabay
  • Kringnieuws,
  • Reumafonds.nl
Reacties

Farida Ramdjan, 17-03-2020
Ja, ik heb ook last van dode vingers. soms 1 en soms wel 2. geen prettig gevoel, 1e keer schrok ik heel erg.

ik heb toen een afspraak gemaakt bij mijn huisarts, deze had ik afgelopen maandag,
maar vanwege het Coronavirus is het geannuleerd.

welke tip hebben jullie hiervoor?

groet Farida Reactie infoteur, 17-03-2020
Ik ben geen arts, maar de bloedsomloop kun je stimuleren door goed de vingers/
Handen te bewegen, tegen elkaar te wrijven. Succes

Thomassen, 05-01-2019
Heb af en toe mijn pink en duim gekneld en dan wordt het een beetje blauw wat moet ik aan doen op het werk moet ik wel veel tillen.
mvg Reactie infoteur, 07-01-2019
Misschien voorlopig werkhandschoenen aantrekken?

Wilma van Ginkel, 05-12-2017
Hoe kan ik voorkomen dat als ik buiten loop in de kou dat ik na tien minuten al een witte vinger heb? Wat kan ik er zelf aan doen.

Met vriendelijke groet,
Wilma van Ginkel-Berkhout Reactie infoteur, 05-12-2017
Beste Wilma,

Eigenlijk staan alle tips al in het artikel. Maar waarom zou u anders niet een keertje de huisarts raadplegen als het zo hinderlijk is?

Met vriendelijke groet,
Robbie

Pieter Oppewal, 18-04-2017
Van de ene dag op de andere dag kom ik van bed en heb ik een vreemd gevoel in mijn linkermiddelvinger. Ben thuis aan het klussen en de vinger wordt helemaal wit van onder tot boven. Verder geen vingers alleen de middelvinger, ook voelt hij koud en doof aan. Wanneer ik bezig ben dan is dit knap irritant ook voelt hij ijskoud aan. Wat kan ik hieraan doen? Reactie infoteur, 19-04-2017
Verstandig om even de huisarts te raadplegen.

Regina, 09-01-2017
Ik heb last van Raynaud als gevolg van reuma. Vooral last van witte handen wanneer ik van binnen naar buiten ga. Zogenaamde "zilverhandschoenen" helpen niet/nauwelijks. Ik heb ook verstoorde bloedvaatjes in de nagelriemen. Bij beiden ringvingers groeit de nagelriem mee de nagel op. Dat randje is ook stug (eelt-achtig). De reumatoloog adviseert om de nagelriem met rust te laten, maar is hier niets aan te doen? Onder welke specialist valt de behandeling van Raynaud? Dermatoloog? Anders? Reactie infoteur, 10-01-2017
Als u het volgende via Google zoekt, dan vind u tevens ziekenhuizen bij u in de buurt:

"behandeling van Raynaud welk specialisme"

Lester, 02-12-2016
Ik had een vraag, ik heb een paar dagen met een pneumatische sloophamer staan werken. En nu heb ik een paar tintelende vingers en onwijs last van mijn handen en armen. Ik weet wel dat ik dit soort werk voorlopig niet meer ga doen. Maar is er een soort behandeling tegen die het vermindert? Reactie infoteur, 05-12-2016
Paar dagen aanzien, indien dan nog aanwezig de huisarts raadplegen.
Gr.

Willemijn, 23-01-2015
Elke keer als ik in de winter naar buiten ga, worden mijn handen spierwit (soms blauw), gevoelloos en stijf. Als ik dan weer naar binnen ga, doet het aan het begin heel erg veel pijn en daarna heb ik last van langdurige tintel.

Ik korfbal ook en elke keer als het veldseizoen net weer begint (of bijna eindigt) hoef ik de bal maar 1x aan te raken en mijn handen worden weer wit en stijf. Niet bepaalt handig als je normaal wilt kunnen spelen.

Is er iets wat ik hieraan kan doen? Reactie infoteur, 24-01-2015
Zou kunnen dat het de ziekte van Raynaid betreft.

Annie, 25-10-2013
Sinds ik chemo heb gehad (4x A.C. en 12 x Taxatol + Herceptin in 2011/2012) i.v.m. borstkanker, heb ik last van neuropathie in de twee middelste tenen van beide voeten.
Ook heb ik sinds het voorjaar dagelijks last van een dode wijsvinger aan mijn rechterhand. Kan dit ook een gevolg zijn van de chemo? Reactie infoteur, 31-10-2013
Kan ik u helaas geen antwoord opgeven. Overleg svp met uw arts.

Elvera, 09-08-2013
Nooit heb ik last gehad van 'wintertenen -handen' zoals mijn moeder heeft. Wel krijg ik spierwitte tenen als ik mijn benen langer dan een halve minuut in de lucht houd. Is er iemand die hier meer vanaf weet of dit ook heeft?

Overige informatie: ik ben 20, eerder onder- dan overgewicht, rook niet, drink niet en kan dingen als opdrukken niet vanwege duizeligheid. Ook snel opstaan, op mijn hurken zitten en omhoog komen of opgewonden raken kost mij teveel bloed lijkt het wel.

Vriendelijk dank! Reactie infoteur, 11-08-2013
Beste Elvera,

Volgens een deskundige moet u naar de huisarts om bloed te laten afnemen, want misschien heeft u bloedarmoede of anders misschien te lage bloeddruk.

Bert, 21-03-2013
Wat kan de oorzaak zijn van dode/gevoelloze pink/ringvinger en een halve hand Reactie infoteur, 22-03-2013
Vraag uw huisarts svp

Johan, 13-02-2013
Ik ben een nogal stevige bierdrinker, zwaar bier ook nog, Grolsch kanon. Dat doe ik al tientallen jaren, zonder lichamelijke problemen. Zover. Vorig jaar, en dit jaar dus merkte ik dat mijn vingers (eerst links, nu ook rechts) bij deze temperatuur in een oogwenk wit worden. Tamelijk gevoelloos zijn, maar wel "aanwezig". Ik las over bloedverdunners, maar bier lijkt mij ook tot die catagorie behoren. Feit is na twee bier, en de afwas is het weer normaal, en kan ik weer gitaar spelen. Is dit zorgelijk? Reactie infoteur, 13-02-2013
Ik moet u het antwoord schuldig blijven. Vraag het anders eens aan de huisarts.

Mje de Smet, 05-02-2013
Kan het ook komen door de nieuwe medicijnen? Het is een beta-blokker en je krijgt er hele koude handen en voeten van. Best eng. Reactie infoteur, 05-02-2013
Dat zou uit de bijsluiter moeten blijken en anders weet de apotheek het vermoedelijk wel.

J. Laheij, 08-12-2012
Naast het hierboven genoemde verschijnsel van de witte vingers bij kou of het dragen van zware tassen, heb ik sinds kort, vooral 's nachts in mijn onverwarmde slaapkamer maar ook tijdens wandelingen bij koude temperatuur, last van een ijskoude neus die mij wakker houdt. Na langdurig wrijven of onder de deken kruipen gaat het meestal weer beter, maar ik word er wel opnieuw weer bijna ieder uur wakker van.
Heeft dit dezelfde oorzaak? Ik ben een vrouw van 66 jaar. Reactie infoteur, 08-12-2012
U kunt proberen de slaapkamer een beetje te verwarmen. Als u CV heeft en terecht niet het hele huis wilt verwarmen, kunt u misschien een oliegevulde electrische radiator nemen.

H. van den Berg, 25-06-2012
Zou het ook te maken kunnen hebben met rsi klachten? Ik krijg soms 1 helemaal witte vinger en heb eigenlijk het idee dat het met een zenuw vanuit de nek te maken heeft. Reactie infoteur, 26-06-2012
Mogelijk dat u hier antwoord op uw vraag vindt: rsi.startpagina.nl/

Nikita, 16-11-2011
Ik heb van jongs af aan al last van blauwe lippen, dode vingers, tenen en voeten en moeite me zelf warm te houden. Niet alleen in de winter. Maar ook voorjaar, herfst. Ik heb ooit op 15 jarige leeftijd een klaplong gehad. Bij de jaarlijkse longfunctie zijn er geen bijzonderheden. Doordat ik veel sport (boksen 4x per week) heb ik wel last van de gevoelloze handen/voeten. tevens ben ik altijd als 1e kortademig van de groep. Maar kan ik ondanks zwaar ademen de training wel volhouden. ik word niet duizelig. heb 1 mala bij een hardlooptraining wel blauwe lippen gekregen. In de kou hardlopen vindt ik zwaar doordat ik na het hardlopen veel moet hoesten incl opkomend slijm. Terwijl ik voor de training niet verkouden was. Dit houdt 3 uur aan en trekt dan weg. Twijfel soms over mijn bloedsomloop, zuurstof opname… wie kan mij info geven. Reactie infoteur, 17-11-2011
Naar de huisarts voor een longfunctie en eventueel doorverwijzing vragen naar longarts?
Succes.

Mevr, H. van Loo, 27-10-2011
De verschijnselen die u hier beschrijft herken ik wel. Mijn vraag is of er ook een patiëntenvereniging is voor deze ziekte? Kan het beter worden met de medicijnen? Maakt het verschil op welk tijdstip de medicijnen worden ingenomen? Hoe bepaalt men de hoogte van de dosering? Tot nu toe helpt het niet en ik vraag me af hoe anderen hiermee omgaan. Reactie infoteur, 28-10-2011
Geachte mevr Van Loo,
Hier vindt u misschien antwoord op uw vragen:

http://www.hartstichting.nl/hart_en_vaten/vaatziekten/fenomeen_van_raynaud/

http://reuma.startpagina.nl/prikbord/1971424/ziekte-van-rainaud-#

Daantje, 27-09-2011
Is er ook een mogelijkheid dat ik daarom ook met koude dagen vreselijke gevoelige tepels heb met het aanleggen van de borstvoeding, en me borsten zo slecht doorbloed zijn dat de melkproductie door de pijn terug schiet? Reactie infoteur, 28-09-2011
Beste Daantje, een deskundige die ik geraadpleegd heb, adviseert de verloskundige of anders huisarts te raadplegen.

Succes

Ton Peeters, 25-02-2010
Vraag: Kan het zijn dat het fenomeen van Raynaud ook verband houd met erfelijkheid? Ik ben 'n man van 60 jaar oud en heb al dode vingers zolang ik me kan herinneren. Mijn Vader was ook behebt met het fenomeen dode vngers. Reactie infoteur, 25-02-2010
Geachte heer Peeters

Ik raad u aan deze site te bezoeken. Wellicht vindt u hier antwoord op uw vraag:

http://www.hartstichting.nl/hart_en_vaten/vaatziekten/fenomeen_van_raynaud/

Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 31-01-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.