Triggerfinger of springende vinger: irritatie van de pees

Triggerfinger of springende vinger: irritatie van de pees Een "triggerfinger", ook wel springende of knappende vinger genoemd, is een aandoening waarbij een van de vingers met moeite kan buigen of strekken, waarbij dit ook pijn doet. Soms lukt het strekken helemaal niet meer en blijft de vinger gebogen staan. Er is sprake van irritatie van de pees/peesschede. Wat kan hier aan gedaan worden?

Wat is een "triggerfinger"?

Een "triggerfinger" ofwel "snapping finger" zijn Engelse termen waarmee een aandoening wordt aangeduid die in het Nederlands "springende vinger" (haperende vinger, knappende vinger, hokkende vinger, knipmesvinger) wordt genoemd. De officiële, medische benaming is tendovaginitis stenosans of stenoserende tenosynovitis. Letterlijk betekent dit: peesschedeontsteking met een vernauwing. Bij deze aandoening is er sprake van een irritatie (chronische ontsteking) van de buigpees en/of van de peesschede die zich om deze buigpees van een vinger bevindt. Een soortgelijke aandoening komt voor bij de duim.

De irritatie veroorzaakt plaatselijk een zwelling in de pees en/of vernauwing van de peesschede. Daardoor past deze ontstoken pees bij het buigen en strekken niet meer in de peesschede. De beweging gaat niet meer soepel: er is enige moeite voor nodig en de pees schiet (zoals bij de trekker - trigger - van een pistool die overgehaald wordt) als het ware in de peesschede waarbij de vinger weer gestrekt kan worden. Het bewegen van de vinger is pijnlijk, vooral als de vinger blijft hangen. Na verloop van tijd kan de vinger niet meer gestrekt worden en blijft de vinger in gebogen stand, waarin hij kan vergroeien.

Klachten en vaststellen van een triggerfinger

Het beeld van deze aandoening is zo duidelijk als de patiënt zijn klachten beschrijft dat hiermee door de arts de diagnose goed te stellen is. De plek van de pees die ontstoken is kan ook gevoeld worden als een verdikking, die gevoelig is bij aanraking. Deze zwelling ontstaat meestal tussen het eerste gewricht van een vinger en de handpalm aan de binnenkant van de hand. Deze aandoening komt vaker voor bij mensen die reuma, jicht of diabetes (suikerziekte) hebben. Hoe deze aandoening ontstaat is meestal niet duidelijk, overbelasting door zware inspanning kan een rol spelen, of abnormaal gebruik van de hand. De aandoening is vervelend maar onschuldig.

Hoe kan een triggerfinger behandeld worden?

Er zijn verschillende mogelijkheden om een triggerfinger te behandelen:

Fysiotherapie

De behandeling moet ervoor zorgen dat de pees weer zonder pijn vrij kan bewegen in de peesschede. Daarvoor moet de irritatie, de ontsteking dus, verminderd worden. Soms kan fysiotherapie helpen: door massage van het geïrriteerde gebied of het gebruik van een (nacht)spalkje.

Injectie

Als fysiotherapie niet helpt is er de mogelijkheid om te behandelen door middel van een ontstekingsremmende stof. Door het toedienen van corticosteroïden via een injectie in de peesschede kunnen de klachten worden verholpen: dit is een ontstekingsremmer die de ontsteking tot rust kan laten komen, waardoor de pees - na enige rust - weer in de peesschede past en dus weer goed kan bewegen. De eerste dagen na de injectie kunnen de klachten wat erger worden. Het kan drie tot zes weken duren voordat er effect verwacht kan worden van deze behandeling. Eventueel kan de injectie nog herhaald worden.

Operatie

Als dit niet afdoende is, kan er nog geopereerd worden. Deze operatie gebeurt poliklinisch, door een orthopedisch chirurg en onder plaatselijke verdoving. Hierbij wordt er een klein sneetje (1,5 tot 2 cm) in de peesschede gemaakt - dit wordt klieven genoemd - in de lengterichting, waarbij meer ruimte ontstaat voor de verdikte pees. De huid wordt hierna gehecht en er komt een verband omheen. Deze operatie duurt ongeveer een kwartier. Nadat het verband er de volgende dat af mag moet direct oefeningen gedaan worden met buigen en strekken om de peesschede open te houden.

Zoals bij elke operatie is er altijd een kans op infectie of een nabloeding. Er kan wat napijn optreden die moet afnemen in de dagen erna, waar eventueel paracetamol voor kan worden genomen. Na ongeveer een week worden de hechtingen verwijderd. De vinger kan aan de binnenkant tijdelijk wat doof of prikkelend aanvoelen. Dit komt omdat een kleine zenuwtak door de ingreep wat minder goed werkt, wat zich weer herstelt in de weken erna.

In zeldzame gevallen kan als complicatie posttraumatische dystrofie ontstaan. Hierbij is er pijn, zwelling, stijfheid en wisselende verkleuring van de huid. Als dit het geval is moet er zo snel mogelijk behandeld worden.
© 2009 - 2020 Lexia, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Triggerfinger: op slot zittende vinger door peeszwellingTriggerfinger: op slot zittende vinger door peeszwellingHet aansturen van de vingers wordt gedaan via pezen. Deze lopen door peeskokers, zodat de vingers krom of recht worden g…
Knipmesvinger: als buigen van de vinger moeizaam gaatKnipmesvinger: als buigen van de vinger moeizaam gaatEen knipmesvinger wordt veroorzaakt door een vernauwing van de peesschede waardoor de vinger niet meer te strekken of te…
Vinger uit de komVinger uit de komEen klein ongelukje kan al voldoende zijn en de vinger is uit de kom. Bij sommige mensen komt dit zelden voor, bij ander…
Eerste hulp bij een gekneusde vinger of teenEerste hulp bij een gekneusde vinger of teenDe vingers en de tenen zijn de meest kwetsbare ledematen aan ons lichaam. Met een keertje flink stoten heb je al een kne…

Hoofdpijn en migraine te lijfHoofdpijn en migraine te lijfHoofdpijn behoort tot de meest voorkomende gezondheidsklachten en is in de eerste plaats verantwoordelijk voor veel fysi…
Hartgespan tegen het spannen van het hartDe oude benaming Cardiaca' is van het Griekse 'kardia', hart afgeleid en verwijst naar de hartwerking van de plant; 'Leo…
Bronnen en referenties
  • http://www.med-info.nl
  • http://www.rijnlandorthopedie.nl
  • http://www.nhs.uk/Conditions/Trigger-finger/PublishingImages/Trigger%20finger.jpg

Reageer op het artikel "Triggerfinger of springende vinger: irritatie van de pees"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Marjolein, 19-07-2014 19:26 #4
Ik wil mijn verhaal delen om anderen te helpen met beslissingen nemen voor een triggervinger. Ik had sinds eind april last van mijn duim, middel en wijsvinger. Mijn duim deed het meeste pijn en mijn middelvinger het minst. Ik ben meteen doorverwezen door mijn huisarts naar een plastisch chirurg. Dus geen fisio. Gisteren heb ik injecties gekregen in de pezen van deze vingers. Na de injecties mocht ik gewoon weer werken en sporten. Maar ik had teveel pijn om iets te doen met mijn hand. En afgelopen nacht werd ik wakker door een verschrikkelijk pijnlijke middelvinger. Na wat paracetamols kon ik weer slapen. Vandaag heb ik mijn vingers moeten gebruiken ivm werk. En nu doet alleen mijn middelvinger nog wat pijn. Dus de injecties hebben echt goed geholpen. Over 6 weken moet ik weer terug om te kijken hoe het gaat. Maar ik heb goede hoop dat alles goedkomt.

Gerard, 11-11-2013 15:57 #3
Sinds enkele maanden heb ik een springende middelvinger. Was aanvankelijk niet pijnlijk, maar is het wel geworden. Een fysiotherapeut gevraagd wat het was en hoe te behandelen. Zijn advies was om de hand te ontzien en de vinger zeker niet te masseren. Het is volgens hem een aandoening die veel voorkomt bij mensen die met gereedschap werken zoals tangen etc. Door de druk op de pezen kan het gaan ontsteken. Als ik het hier zo lees, dan ga ik het maar eens proberen met spalken tijdens de nacht.

Linda, 10-02-2013 10:58 #2
Hallo, sinds 1 jaar nu heb ik last van een niet genezende trigger finger. In het begin was de ontsteking heel erg en heb ik een cortisonen spuit gekregen in de hand. Dit heeft goed geholpen, maar toch na een jaar is het terug. Ik ben ook een reuma patiënt dus ik denk nog eens een spuit te gaan halen en nog geen operatie te laten doen. Ik vrees als je reuma hebt dat dit een straatje zonder einde is. War ik nu doe is elke avond die duim spalken tot de volgende ochtend. Als ik na een jaar terug dezelfde problemen krijg dan zal ik denkelijk een operatie overwegen.

Lieffi, 18-11-2012 20:49 #1
Hoi allemaal ik hebt last sinds 3 jaar van een niet genezende triggerfinger. Het doet geen pijn, maar soms wil de ontsteking weer opflakkeren. Ik hebt altijd de aanwijzingen van de dokter gevolgd, maar de vinger blijft in rust zo doen. De enige manoer om die onder controle tehouden is mn handig ontspannen en de vinger opspannen. Iemand enige idee wat kan helpen?

Infoteur: Lexia
Laatste update: 04-10-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 4
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!