Hoofdpijn en migraine te lijf

Hoofdpijn en migraine te lijf Hoofdpijn behoort tot de meest voorkomende gezondheidsklachten en is in de eerste plaats verantwoordelijk voor veel fysieke - en psychische pijn. Daarnaast kost hoofdpijn de samenleving door arbeidsuitval en geneesmiddelengebruik jaarlijks vele honderden miljoenen euro's. Naast het gebruik van medicijnen voor het bestrijden van hoofdpijn, zijn er verschillende therapievormen, zoals reflextherapie, acupressuur en ontspanningstechnieken, waar hoofdpijn goed mee kan worden behandeld.

Hoofdpijn in soorten

Hoofdpijn kunnen we onderverdelen in een aantal soorten, die ieder weer hun specifieke klachten kennen.
 • Spanningshoofdpijn
 • Clusterhoofdpijn
 • Migraine

Spanningshoofdpijn

Deze hoofdpijn gaat gepaard met specifieke klachten, zoals het gevoel dat er een band om het hoofd ligt. Spanningshoofdpijn wordt meestal veroorzaakt door stress en een gebrek aan ontspanning. De hoofdpijn komt bij vrouwen meer voor dan bij mannen en gaat altijd gepaard met een verhoogde spierspanning in het hoofd-nekgebied.
Wanneer de aanleiding van de hoofdpijn verdwijnt, nemen ook de pijnklachten geleidelijk af en gaan tenslotte helemaal weg.

Clusterhoofdpijn

Deze hoofdpijn komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen en is een hoofdpijn die in korte, bijzonder heftige aanvallen optreedt, meestal 's nachts, maar soms ook overdag.
Opvallend is dat de hoofdpijn plotseling ontstaat, stekend, en zo hevig dat de patiënt niet weet waar hij het zoeken moet.
De pijn is nagenoeg altijd aan één zijde van het hoofd gesitueerd.
In veel gevallen doet de pijn zich voor rond het oog. Alcoholgebruik kan aanleiding vormen voor clusterhoofdpijn
Even onverwachts als de hoofdpijn ontstaan is, verdwijnt deze ook weer.

Migraine

Bij migraine, ook wel schele hoofdpijn genoemd, is in de meeste gevallen een erfelijke factor aanwezig. Migraine is een chronische aandoening waarbij hevige klachten optreden. Het is een aanvalsgewijze optredende hoofdpijn. Deze aanvallen kunnnen zo hevig zijn dat de patiënt tot niets meer in staat is en het bed moet houden.
Behalve de hevige hoofdpijn zijn er bij migraine stoornissen in de maag en darmen en treedt er misselijkheid en braken op.
Migraine komt in Nederland zeer veel voor: circa één miljoen vrouwen en 300.000 mannnen lijden eraan.
Tenminste drie oorzaken voor het krijgen van migraine zijn aangetoond:
 • Vaatverwijding binnen, maar soms ook buiten de schedel.
 • Zenuwontsteking rond de verwijde bloedvaten in de schedel
 • Verminderde activiteiten van enkefalinerge interneuronen, die normaal in staat zijn prikkelgeleiding van pijnsignalen te blokkeren.

De behandelmethoden

Reflextherapie

Er zijn nogal wat hoofdpijn- en migrainepatiënten die gevoelig zijn voor weersveranderingen. Vaak is de hoofdpijn en migraine bij weersinvloeden gekoppeld aan het niet goed functioneren van een orgaan.
Zo'n orgaanblokkade is uitstekend te behandelen met behulp van reflexzonetherapie.

We onderscheiden hierbij 5 weertypen:

 • Winderig weer: de borende en kloppende hoofdpijn boven op het hoofd gaat gepaard met een pijnlijke en stijve nek ovegevoeligheid voor geluid, een lopende neus en /of regelmatig moeten niezen. De te behandelen reflexzones zijn lever, galblaas en zonnevlecht.

 • Droog weer: het hoofd is zo sterk gevuld met bloed, dat het lijkt alsof het uit elkaar gaat barsten. Alles is droog: de ontlasting, de slijmvliezen en daardoor keel, mond en lippen. De te behandelen reflexzones zijn dunne darm, dikke darm, lever en longen.

 • Vochtig weer: de hoofdpijn gaat met hevige scheuten gepaard en de patiënt heeft een opgezwollen gevoel in de schedel, ook de oogleden lijken gezwollen te zijn. Het voorhoofd is klam en vochtig; overal in het lichaam kan zich vocht verzamelen, zoals in de gewrichten en onderbenen. Kenmerkend is ook hier weer een loopneus, terwijl er ook sprake kan zijn van lage rugpijn en vermoeidheid. De te behandelen reflexzones zijn maag, milt, lever en longen

 • Warm weer: vermoeidheid en futloosheid gaan hand in hand, met een verdoofd gevoel, terwijl de hoofdpijn zich in allerlei denkbare vormen kan voordoen. De patiënt is opvallend afwezig en kan zich alleen met grote moeite concentreren, hij lijkt wel verdoofd. De te behandelen reflexzones zijn hart, alvleesklier, dunne darm en dikke darm

 • Koud weer: de patiënt klaagt over een krampende hoofdpijn, die soms tot diep in de schedel voelbaar is. De gewrichten zijn stijf en de patiënt heeft last van koude rillingen, die zich van beneden naar boven de ruggegraat manifesteren. Opvallend is dat de patiënt veel moet plassen. De te behadelen reflexzones zijn blaas, urineleiders, nieren en lever.

Acupressuur

Met behulp van acupressuur kun je eveneens verschillende vormen van hoofdpijn goed behandelen. Deze therapie kan gedurende enige weken tweemaal per week worden toegepast.

Homeopathische behandeling

Met behulp van homeopathie kunnen veel vormen van hoofdpijn uitstekend behandeld worden. Homeopathie is bij hoofdpijn en migraine zelfs vaak de eerste keuze, omdat de hoofdpijn symptomen die optreden, per geneesmiddel nauwgezet omschreven zijn. Voor nagenoeg elke vorm van hoofdpijn is wel een passend middel te vinden.

Het gebruik van homeopathische middelen:
Van het geselecteerde middeel dient de patiënt 3 x daags 10 druppels, 10 korrels of 2 tabletten in te nemen, afhankelijk van de verpakking. In het acute stadium kan elk uur een dosis worden ingenomen. De druppels worden ingenomen op een eetlepel water, even in de mond gehouden en daarna doorgeslikt. De korrels en tabletten moet men op de tong laten smelten.

Enkele voorbeelden:

Acidum picrinicum

Schoolhoofdpijn. Ook pijn in het achterhoofd. Erger door: de ogen bewegen, gesstelijke inspanning en een warme ruimte. Beter door: rustig liggen, koude omslagen en frisse lucht.

Argentum nitricum

Eenzijdige spanningshoofdpijn met kloppend en borend gevoel. Erger door: sterke beweging, opwinding en geestelijke inspanning. Beter door: druk op de pijnlijke plaats.

Calcium carbonicum

Vooral bij vrouwen optredende migraine, gepaard gaande met een ijskoud gevoelin en bovenop het hoofd. Scheurende pijn vlak boven de ogen. Erger door: inspanning en nat weer. Bovendien erger in de morgen. Beter door: wrijven over het hoofd en verblijf in een verduisterde kamer. Klachten kunnen ook verminderen na te hebben ontbeten.

Cimicifuga

Migraine hoofdpijn met het gevoel dat de schedel uit elkaar zal barsten. Het lijkt alsof er een wig in het achterhoofd wordt geslagen. Krampachtige pijn, die echter ook met steken in het voorhoofd gepaard kan gaan, soms in combinatie met een stijve nek. Deze migraine treddt vaak op tijdens de menstruatie of overgang. Erger door: weersverandering, kou en beweging. Beter door: warmte.

Tot besluit:

Laat u zich goed informeren, als u besluit over te gaan op één of meerdere hier beschreven behandelmethoden. U kunt het beste, in samenwerking met uw huisarts, een geschikte therapeut in uw nabije omgeving consulteren.

De juiste benaming van therapeuten:
Reflextherapie: reflextherapeut
Acupressuur: fysiotherapeut met specialisme acupressuur
Homeopathische behandeling: homeopaat, homeopathische arts
© 2009 - 2020 Nautisc1, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Hoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnHoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnEr bestaan drie soorten hoofdpijn: migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is bij ied…
Wat is hoofdpijn?Wat is hoofdpijn?Iedereen weet wel wat hoofdpijn is. Sommige hebben het vaak en in een hele heftige vorm, zoals migraine of clusterhoofdp…
Hoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn, de meeste mensen hebben er wel eens last van. De oorzaken van hoofdpijn kunnen verschillend zijn: zo kan hoof…
De verschillende soorten hoofdpijnDe verschillende soorten hoofdpijnVeel mensen hebben regelmatig last van hoofdpijn. Dit kan heel vervelend zijn, vooral als het een zware hoofdpijn is. Al…

Najaarsdepressie: Seizoensdepressie en lichttherapieVeel mensen lijden zonder het te weten aan een seizoensdepressie of najaarsdepressie. Wie deze vorm van depressie heeft…
Triggerfinger of springende vinger: irritatie van de peesTriggerfinger of springende vinger: irritatie van de peesEen "triggerfinger", ook wel springende of knappende vinger genoemd, is een aandoening waarbij een van de vingers met mo…
Bronnen en referenties
 • SORAG-Akademie - minicursus

Reageer op het artikel "Hoofdpijn en migraine te lijf"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Nautisc1
Gepubliceerd: 01-11-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!