Gele stukjes uit je keel, de zogeheten amandelsteentjes
Veel mensen hebben regelmatig last van een slechte adem. Een slechte adem kan vele oorzaken hebben, maar als je weleens last hebt van gele stukjes die uit je keel komen, dan zijn dat in de meeste gevallen de veroorzakers van de slechte adem. Deze gele stukjes komen uit de amandelen en veroorzaken voornamelijk grote ongemakken. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om deze gele, stinkende stukjes te voorkomen.
Gele stukjes
De gele stukjes of brokjes heten amandelsteentjes of tonsilsteentjes. Deze aandoening komt alleen voor bij mensen die hun amandelen nog hebben. Als je volwassen en ouder wordt krimpen bij de meeste mensen hun amandelen, ook verandert de structuur van de amandelen. Hierdoor komen er holtes in de amandelen, die een ideale plek zijn voor bacteriën, etensresten, tongaanslag, neusslijm, eiwitten en dode mondcellen. Allen hopen zich op in de amandelholtes en zo ontstaan de gele stukjes. De hoofdbacterie die zorgt voor de nare geur en de gele stukjes zijn de anaerobe bacteriën. Deze bacteriën leven in onze mond, veelal op de achterkant van de tong. Een goede mondhygiëne is belangrijk en dat is niet alleen het poetsen van de tanden.
Vervelend
Hoewel de gele stukjes onschuldig zijn, zijn ze wel uitermate vervelend. Het grootste ongemak dat de zogeheten amandelstenen veroorzaken is een slechte adem. Deze adem ruikt echt heel slecht en je kan er vanuit gaan dat de mensen in je omgeving dit ook opmerken. Andere klachten zijn keelpijn, ongemak met slikken, het idee hebben dat er iets in je keel vastzit, een metaalachtige smaak in je mond, soms komt ook oorpijn voor en sommige mensen hebben zelfs last van chronisch ontstoken amandelen. Als een geel stukje te groot wordt kan hij ineens uit je mond vallen. Dit gebeurt vaak met hoesten of als je ‘s ochtends wakker wordt. Dan voel je ineens iets in je mond. Als je het uitspuugt dan zie je een geel stukje dat enorm stinkt. Helemaal als je het brokje kapot maakt. Dit is de veroorzaker van de slechte adem en de vieze smaak in je mond. Je hoeft natuurlijk niet altijd een geel stukje uit te spugen, het kan ook zijn dat het stukje verdwijnt als je voedsel doorslikt. Dit kan geen kwaad.
Oorzaak
Om de gele stukjes te laten verdwijnen is het belangrijk om de oorzaak aan te pakken van dit probleem. Aangezien bacteriën in de mond de grootste veroorzaker zijn van de gele stukjes is het belangrijk om die aan te pakken. Zoals eerder genoemd zijn de anaerobe bacteriën de grootste veroorzaker en deze vervelende gele stukjes. Deze bacteriën houden van een droge mond en van zuivelproducten zoals boter, yoghurt, kwark en melk. Maar ook suiker, roken en alcohol kunnen voor problemen zorgen.
Gele stukjes voorkomen
Indien je stinkende gele stukjes in de toekomst wilt voorkomen is het belangrijk dat je een goede mondhygiëne hanteert, het liefste na elke maaltijd. Dit betekent niet alleen het poetsen van je tanden, maar ook flossen. Ook het reinigen van je tong is belangrijk. Een vieze tong is de grootste veroorzaker van amandelsteentjes. Voor het reinigen van je tong zijn speciale tongreinigers te koop, zoals de
Orabrush, de Dentek- of Oxyd8-tongreiniger. Naast het reinigen van je tong moet je ook niet vergeten om je mond te spoelen en te gorgelen met een speciaal mondwater. Vermijd hierbij mondwaters met alcohol en chloorhexidine. Deze geven je het idee een schone en frisse mond te creëren, maar eigenlijk doen ze dat niet. Wees ook voorzichtig met zuivel en drink een paar slokken water als je iets hebt gegeten. Zo spoel je een groot aantal bacteriën weg uit je mond.
Tongreinigers
Met de Orabrush verwijder je gemakkelijk de bacteriën van je tong. Probeer hierbij je tong zo ver mogelijk uit te steken, zodat je goed op de achterkant van je tong kunt komen met de borstel, want achterop je tong hebben de meeste bacteriën zich gevestigd. In het begin zal het wat ongemakkelijk voelen en soms moet je misschien kokhalzen, maar dit went vanzelf en dan werkt het ook nog eens perfect. Mocht het echt niet lukken met de Orabrush dan kun je de tongreiniger van Dentek nog proberen, deze tongschraper heeft echter geen borstelhaartjes, zoals de Orabrush wel heeft, en komt daardoor niet in de groeven van je tong. De Dentektongreiniger heeft een compacte vorm en hiermee kun je zonder braakneigingen de achterkant van je tong reinigen. Een andere tongreiniger is die van Oxyd8. Deze tongreiniger heeft karteltjes, waarmee je ook in de groeven van je tong kunt komen en zo alle bacteriën kunt verwijderen.
Gele stukjes verwijderen
Indien je de gele stukjes uit je amandelen wilt verwijderen dan kan je dat het beste doen met een wattenstaafje. Wees wel voorzichtig en stop als het gaat bloeden. Er bestaan ook speciale spuitjes, zoals een kaakholtespuitje, waarmee je je amandelen kunt reinigen en het gele stukje kunt verwijderen. Hoe makkelijk je een amandelsteentje kunt verwijderen verschilt per persoon, dat hangt af van hoe de amandelen er uit zien. Op YouTube zijn een hoop tutorials te vinden hoe je dit aanpakt.
Indien dit allemaal niet helpt en de steentjes echt een belemmering vormen in je dagelijks leven, is het raadzaam om de huisarts te raadplegen.