Wat te doen bij acute ontsteking van de amandelen

Wat te doen bij acute ontsteking van de amandelen Een ontsteking van de amandelen kan flink pijn doen. Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om de ontsteking en de pijn te verminderen.

Symptomen van ontstoken amandelen

Een van de eerste indicaties is gewoonweg een pijnlijke keel en/of pijn bij het slikken. Neemt u een kijkje in de spiegel dan is er achterin de keel een opzwelling te zien, eventueel vergezeld van witte of gele puntjes op de amandelen. Een ander voorkomend bijverschijnsel is een slechte adem. Ook kunnen de lymfeklieren in de nek opgezwollen zijn als de infectie stevig is en tevens kunt u koorts krijgen.

Oorzaken en medicatie

Een ontsteking van de amandelen kan komen door een virus, door bacteriën of in sommige gevallen door een schimmel.
Wanneer de ontsteking niet al te sterk is zal het vanzelf overgaan. Bij een bacteriële oorzaak, is een antibioticakuur soms nodig om van de ontsteking af te komen.

Do's en dont's

U kunt natuurlijk pijnstillers nemen wanneer de pijn u teveel wordt, maar er zijn ook een aantal andere tips die uw pijn wellicht kunnen verlichten. Bovendien zijn er een aantal duidelijke don'ts op het gebied van eten en drinken.

Het beste tegen de pijn werkt het eten van ijsjes, of het drinken van ijswater. De kou verdooft de pijnlijke plek en doet de zwelling ook slinken. Om het genezingsproces te versnellen kunt u spoelen met zout water, al is dat natuurlijk wat minder smakelijk. Het masseren van de nek en de hals is pijnlijk maar geeft ook een goed resultaat. Een kleine hoeveelheid knoflook zorgt voor een betere doorbloeding van de amandelen en een snellere afvoer van de afvalstoffen. Knoflook heeft zowel antibacteriële eigenschappen (dankzij allicine) als een antivirale werking. Knoflook helpt irritatie van luchtwegen te verminderen en remt in het algemeen de groei van schimmels. Heeft u geen knoflook in huis, neem dan rauwe ui of cayenne peper.

Heeft u ontstoken amandelen dan is er zeer veel voedsel en drank af te raden. Vast voedsel doet sowieso veel pijn om door de keel te krijgen, dus u moet u heil zoeken in zachte voeding. Melkproducten vergroten de slijmlaag in de keel wat in combinatie met de opgezwollen keel tot ademhalingsproblemen kan leiden. Verder dient u te vermijden: sinaasappelsap, hete dranken, alcohol- of koolzuurhoudende dranken en fruit. U zult waarschijnlijk minder eten dan normaal, maar zorg er voor dat u genoeg eet, zodat uw lichaam kan aansterken.

Ontsteking voorbij

Is de ontsteking over, dan heeft u waarschijnlijk kleine groefjes/littekentjes in de keel. U doet er goed aan ervoor te zorgen dat hier geen etensresten in blijven steken, anders begint het verhaal weer van voor af aan.
© 2010 - 2024 Mathematics, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Keelontsteking, wat te doen?Heeft u last van uw keel? Heeft u pijn met slikken? Dan zou het goed kunnen dat u een keelontsteking heeft. Er kan sprak…
Symptomen en behandeling ontstoken amandelen bij kinderenSymptomen en behandeling ontstoken amandelen bij kinderenOntstoken amandelen bij uw kind. Wanneer uw kind veel moet hoesten, check dan ook eens of de keelamandelen opgezet zijn.…
Keelamandelen: laten zitten of verwijderen?Keelamandelen: laten zitten of verwijderen?We hebben er allemaal wel eens last van: keelpijn. Keelpijn kan chronisch worden als de keelamandelen ontstoken raken. D…
Keelontsteking: de symptomen en wat te doenKeelontsteking: de symptomen en wat te doenVan keelpijn kun je goed last hebben, bijvoorbeeld omdat slikken erg pijnlijk is en omdat je hees bent geworden waardoor…

Bloedblaar: een blaasjeBloedblaar: een blaasjeEen bloedblaar kan soms erg pijnlijk zijn. Wanneer de bloedblaar op een plek zit die veel gebruikt wordt, zoals de voet…
Verslaafd aan bewegen - anorexia atleticaVerslaafd aan bewegen - anorexia atleticaMisschien ben je er onlangs één tegengekomen in de sportschool. Een magere vrouw die zichzelf afbeult op fitnessapparate…
Mathematics (22 artikelen)
Gepubliceerd: 16-05-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.