Verslaafd aan bewegen - anorexia atletica

Verslaafd aan bewegen - anorexia atletica Misschien ben je er onlangs één tegengekomen in de sportschool. Een magere vrouw die zichzelf afbeult op fitnessapparaten. De gezichtsuitdrukking is vlak. Na een trainingssessie vult ze het vochttekort aan met water, om zich vervolgens te storten op een ander apparaat. Anorexia atletica houdt in dat iemand overmatig sport, om slank te worden. Langzamerhand beheerst deze stoornis het leven van de patiënt. Verslaafd aan bewegen: anorexia atletica.

Dwangmatig sporten

De ziekte of psychische stoornis “anorexia nervosa” kent verschillende vormen. Zo is er de vorm waarbij de patiënt geregeld eetbuien heeft en het eten eruit braakt. Het meest bekende type, is het beperkende type. De patiënt eet weinig , met gewichtsverlies en ondergewicht tot gevolg. Daarnaast is er nog “orthorexia”: een obsessie voor gezond, bij voorkeur rauw eten.

Naar schatting zou 10% van de vrouwen in de sportschool aan deze stoornis lijden. Het is geen erkende eetstoornis en pas sinds ongeveer tien jaar wordt de naam “anorexia athletica” gebruikt. De patiënten zijn vooral jonge vrouwen, tussen de 25 en 35 jaar, met een hectisch leven. Ze eisen veel van zichzelf en het dwangmatige sporten is een manier om controle te krijgen op hun leven.

Verslaafd aan bewegen: anorexia atletica

Waarin ligt nu het onderscheid tussen deze dodelijke psychische stoornis en een passie voor de sportschool of het streven naar een slank lichaam? Er is een aantal kenmerken. Mensen met anorexia atlethica “walsen” over hun lichamelijke grenzen heen. Ze negeren pijn en andere symptomen die het lichaam afgeeft, zoals een gevaarlijk hoge hartslag, ziekte of blessures.
Als ze een dag niet kunnen sporten, voelen ze zich onrustig en opgejaagd. Sporten doen ze vrijwel altijd alleen. Een uurtje in de sportschool is dan ook geen plezierig tijdverdrijf. Als ze een keer hebben overgeslagen, trainen ze de volgende keer extra hard. Er is een grote angst voor het aankomen in gewicht. Het niet-trainen wordt daarom gecompenseerd door minder te eten. De verbrande calorieën worden nauwkeurig bijgehouden en de patiënt gaat pas van het apparaat af, nadat het gewenste calorieaantal op de teller is verschenen.

Er worden redenen verzonnen om te sporten. Die geheimhouding is ook een kenmerk van eetstoornissen in het algemeen. Om deze reden, wordt er vaak in verschillende sportscholen gesport.

Er zijn ook uiterlijke kenmerken waaraan je iemand met anorexia athletica kunt herkennen., namelijk “doffe ogen” die geen emotie weerspiegelen, dof haar, een slechte huid en een vermagerd lichaam.

Risico’s anorxia atletica

Dat extreem sportgedrag risico’s met zich meebrengt, spreekt voor zich. De menstruatie kan stoppen, met zelfs onvruchtbaarheid tot gevolg. Er is een verhoogd risico op botontkalking en borstkanker. 10% van de mensen die lijden aan boulimia of anorexia, overlijdt. Veertig procent herstelt niet.

Een bekende Nederlandse die aan deze eetstoornis heeft geleden, was Leontien van Morsel. Gelukkig heeft zij haar eetstoornis overwonnen.
© 2010 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe weet je of iemand anorexia nervosa heeft?Hoe weet je of iemand anorexia nervosa heeft?Het is heel erg moeilijk om te achterhalen of iemand anorexia heeft. Vaak probeert iemand met anorexia het goed verborge…
Anorexia bij jongerenAnorexia bij jongerenAnorexia is een eetstoornis die veel voorkomt onder jongeren. Vooral jonge vrouwen in de leeftijd van 14-18 jaar zijn er…
Waardoor ontstaan anorexia?Waardoor ontstaan anorexia?Er zijn al veel onderzoeken gedaan naar het ontstaan van anorexia. Waarom ontwikkelt iemand een eetstoornis? Wat zijn de…
Informatie over eetstoornissenTegenwoordig komt een eetstoornis vaak voor. Veel mensen snappen niet waarom mensen zoveel afvallen. Hoe zit dat precies…

Wat te doen bij acute ontsteking van de amandelenWat te doen bij acute ontsteking van de amandelenEen ontsteking van de amandelen kan flink pijn doen. Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om de ontsteking en de pi…
Traag werkende schildklier: symptomen, oorzaak & behandelingTraag werkende schildklier: symptomen, oorzaak & behandelingSymptomen van een traag werkende schildklier zijn chronische vermoeidheid en kouwelijkheid. Een traag werkende schildkli…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Anorexia_athletica
  • http://www.lotgenotenforum.nl/forum/oude-berichten/107-anorexia-athletica.html
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Laatste update: 26-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.