Bobbeltjes, pukkeltjes, bultjes en ontstekingen

Er bestaan allerlei bobbeltjes, pukkeltjes, bultjes en ontstekingen van de huid. Ik behandel in dit artikel een aantal van deze dingen, waaronder de steenpuist, de pijpzweer en de lymfadenitis.

Steenpuist

Een steenpuist is een soort pukkel die veel dieper in de huid doordringt. Er is een vaste, soms harde ontsteking onder de huid aanwezig, die gepaard kan gaan met pusvorming.

Flegmone

Dit is een ontsteking die zich via weefselspleten in de huid onder de huid verspreidt. Bij een flegmone kan zich pus ontwikkelen, dit kan door palpatie (voelen, kloppen) ontdekt worden.

Erysipelas

Erysipelas heet ook wel wondroos. Dit kan ontstaan na een wond, zelfs nog als de wond al genezen is. Het is een scherp begrensde ontsteking, dit kun je zien aan de plaatselijke roodheid. Er is geen pusvorming aanwezig.

Pijpzweer

Een pijpzweer is een heel bijzonder iets. Diep onder de huid is een ontsteking, maar het ontstekingsvocht moet ergens het lichaam verlaten. Uit de ontsteking ontstaat dan een pijpje richting het huidoppervlak, dat ziet er dan net zo uit als een splinter in je huid, waar pus vandaan komt.

Lymfadenitis

Een lymfeklierontsteking. Lymfadenitis ontstaat als de lymfeklieren te veel bacteriën afvoeren, dan raakt deze ontstoken.
© 2007 - 2024 Lobke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen tegen steenpuisten?Wat te doen tegen steenpuisten?Wanneer een puistje steeds groter wordt en er etter in begint te vormen, kan je gelijk denken aan een steenpuist. Lees i…
Steenpuist of furunkel: oorzaak, symptomen, behandelingSteenpuist of furunkel: oorzaak, symptomen, behandelingEen steenpuist is een verdikking van de huid die rood ziet, pijn doet en met pus is gevuld. Een steenpuist of furunkel w…
Steenpuist uitknijpen: symptomen, oorzaak en behandelingSteenpuist uitknijpen: symptomen, oorzaak en behandelingEen steenpuist is een ontsteking van een haarzakje, welke wordt veroorzaakt door een infectie met bacteriën en is te her…
Wat is een steenpuist en hoe behandel je deze?Wat is een steenpuist en hoe behandel je deze?Een steenpuist of furunkel is een pijnlijke rode bult met een gele puskop erop. Een steenpuist ontstaat als gevolg van e…

Curatief, palliatief of positiefEr zijn verschillende soorten en vormen van maatregelen met betrekking tot een aandoening. Deze zijn op te delen in cura…
Infecties van de huidDit artikel gaat over de verschillende infecties van de huid; een ontsteking van de huid en het onderhuids bindweefsel v…
Lobke (154 artikelen)
Gepubliceerd: 14-01-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.