Wat te doen tegen steenpuisten?

Wat te doen tegen steenpuisten? Wanneer een puistje steeds groter wordt en er etter in begint te vormen, kan je gelijk denken aan een steenpuist. Lees in dit artikel wat je er aan kunt doen.

Wat doe je tegen steenpuisten


Steenpuist

Een steenpuist is een haartje in een haarzakje dat is ontstoken door een bacterie. Deze bacterie is vaak het stafylokok. Doordat witte bloedlichaampjes hier een afweer reactie tegen geven, komen de witte bloedlichaampjes allemaal bij één en vormt het een etter bult. Deze bult ziet er wit of geel uit. Doordat er door de etter druk komt te staan op de bult, waardoor de bult steeds gevoeliger wordt. Als de bult open springt, neemt de pijn vaak erg af. De huid gaat hierbij niet open, en verspreid de etter zich onderhuids. Een grote vorm van een steenpuist noemt men ook wel een 'karbunkel'. Het bultje is in het begin rood en pijnlijk. Sommige mensen voelen zelfs hun hartslag in het bultje. De dagen daarna wordt de steenpuist groter en pijnlijker. Steenpuisten kunnen niet worden vergeleken met acne.

Hoe vaak komen steenpuisten voor?

Iedereen heeft ooit wel eens een steenpuist gehad. Vaak blijven de steenpuisten terugkomen omdat de bacterie die de steenpuist heeft veroorzaakt in de huid aanwezig blijft.

Wat te doen tegen steenpuisten?

Nadat de steenpuist is verdwenen, kan het voorkomen dat hij weer een keer terug komt. Dit kan voorkomen bij een suikerpatiënt. De huisarts kan dit testen door een beetje urine te onderzoeken en wat bloed af te nemen. Wanneer je vaak last hebt van steenpuisten zou je even je huisarts moeten raadplegen.

Behandeling

Om zelf je steenpuisten te behandelen kun je een warm kompres er op leggen. Dit verlicht de pijn en laat de steenpuist sneller open gaan. Als je een bezoekje brengt aan je huisarts op het moment dat de steenpuist bijna openbarst, kan de huisarts een klein sneetje maken in het midden van de steenpuist waardoor de etter weg kan vloeien. Probeer dit niet zelf! De huisarts kan daarnaast een middeltje (antibiotica) voorschrijven om de bacteriën tegen te gaan.

Advies

  • Laat de steenpuist 'rijp' worden
  • Knijp de puist niet uit of maak hem niet kapot omdat de bacteriën zich dan alleen maar uitbreiden
  • Zorg voor goede hygiëne rondom de steenpuist
  • Doe een gaasje op de steenpuist om de besmetting niet te vergroten
  • Leg een warm (schoon!) kompres op de steenpuist
  • Blijf goed de handen wassen (met zeep!)
  • Doe geen kleding aan die te strak zitten of schuren

Lees verder

© 2012 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een steenpuistWat is een steenpuistDe meeste mensen hebben er wel eens last van. Een grote rode en pijnlijke steenpuist. Hoe ontstaat een steenpuist nou ei…
Steenpuist of furunkel: oorzaak, symptomen, behandelingSteenpuist of furunkel: oorzaak, symptomen, behandelingEen steenpuist is een verdikking van de huid die rood ziet, pijn doet en met pus is gevuld. Een steenpuist of furunkel w…
Steenpuist uitknijpen: symptomen, oorzaak en behandelingSteenpuist uitknijpen: symptomen, oorzaak en behandelingEen steenpuist is een ontsteking van een haarzakje, welke wordt veroorzaakt door een infectie met bacteriën en is te her…
Wat is een steenpuist en hoe behandel je deze?Wat is een steenpuist en hoe behandel je deze?Een steenpuist of furunkel is een pijnlijke rode bult met een gele puskop erop. Een steenpuist ontstaat als gevolg van e…
Conjunctivitis (Bindvliesontsteking)Conjunctivitis (Bindvliesontsteking)Conjunctivitis is een ontsteking van het bindvlies. Het bindvlies is een slijmvlies wat buiten het oog zit. Lees hierond…
Rozanne (218 artikelen)
Laatste update: 06-03-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.