Jongens en meiden in de puberteit

Jongens en meiden in de puberteit Gemiddeld tussen de 12e en 16e jaar komen jongens en meisjes in de puberteit. Jongens over het algemeen later dan meisjes. Er veranderen veel dingen in je lichaam. Je hebt meer ruzie met je ouders, je bent ineens heel sacherijnig of heel blij, je krijgt een grotere mond, je wordt verliefd etc. Je gaat ook veel dingen proberen te ontdekken, kijken hoever de grenzen liggen. Het is een lastige tijd in je leven.

Jongens en meiden in de puberteit


Veranderingen in het lichaam

Jongens en meisjes gaan in de puberteit zo rond de 12e en 16e jaar. Er gebeurt van alles in het lichaam.

Meisjes:

  • Borsten gaan groeien (11 jaar)
  • Krijgen schaamhaar en de kleine schaamlippen gaan groeien (11-12 jaar)
  • Lichaamsvorm verandert (11-14 jaar)
  • Groei van okselhaar (13 jaar)
  • Menstrueren (13-14 jaar)
  • Laatste groeiperiode 1 à 2 cm (18 jaar)

Jongens:

  • Geslachtsdeel en schaamhaar groeien (12 -13 jaar)
  • Groeispurt (13-16 jaar)
  • Groei okselhaar, en lagere stem (14 jaar)
  • Baardgroei (15 jaar)
  • Laatste groeiperiode van ong. 2 cm (18 jaar)

Puistjes

Het is erg vervelend om puistjes te hebben. Mensen zitten je soms aan te kijken en daar voel je je helemaal niet lekker bij. Bijna alle pubers krijgen puistjes. Er zijn speciale hulpmiddelen om de puistjes te verwijderen zoals: 'Garnier Pure Active', 'Essence Pure Skin', 'Eucerin Dermopurifyer', 'Nivea Young Pure Effect' of 'Clearskin'. Het is ook erg belangrijk dat je je gezicht goed schoonmaakt. Bij meisjes die make-up gebruiken is het ook erg belangrijk om hun gezicht schoon te maken. Door de make-up gaan de poriën verstopt zitten, en zo ontstaan er puistjes.

10 tips tegen puistjes:

  1. Veel fruit en groenten eten + noten (met mate)
  2. Veel water drinken
  3. Probiotica slikken
  4. Supplementen voor acne slikken
  5. Vermijd stress
  6. Minder suiker en koolhydraten eten
  7. Minder cafeïne drinken
  8. Minder melk drinken en varkensvlees eten
  9. Vaak buiten zijn

Verliefdheid

In de puberteit worden jongens en meisjes verliefd. Het is een heerlijk gevoel. Je barst van de energie en je bent blij. Een term voor verliefd zijn is 'vlinders in je buik' hebben. Je voelt dan een soort kriebel in je buik wat je niet kan omschrijven. Als kinderen verliefd zijn noemen ze dat ook wel 'kalverliefde'. Als je hét jongetje of meisje ziet kan je hart ineens heel snel gaan. Probeer als je verliefd bent niet je vrienden te verwaarlozen door alleen maar naar je vriend of vriendin te gaan.

Erbij willen horen

Pubers willen er graag allemaal bij horen. Daardoor kunnen ze wel eens hele foute dingen gaan doen. Ze willen stoer doen voor andere leeftijdsgenoten. Ze kunnen ook hun kledingstijl veranderen, of piercings/tatoeages nemen. Als er een rage aan de gang is, willen ze dat ook kopen net als de andere kinderen.

Menstrueren bij meisjes

Als een meisje menstrueert, komt er bloed uit de schede en dat duurt 3 tot 7 dagen. Het bloed komt van de baarmoederwand die in je buik zit. Menstruatie wordt ook wel 'ongesteldheid' genoemd. De tijd tussen de eerste dag van een menstruatie en de eerste dag van de volgende menstruatie is gemiddeld 28 dagen, dat heet de 'menstruatiecyclus'. De eerste 2 jaar dat je menstrueert is de cyclus onregelmatig, dat is heel normaal. Om het bloed op te vangen is maandverband, een tampon of een softcup nodig.

Bron: Clker Free Vector Images, PixabayBron: Clker Free Vector Images, Pixabay
Maandverband:
Maandverband absorbeert. Dat betekend dat bloed goed wordt opgevangen in het maandverband. Aan de onderkant van het maandverband zit een plakstrook die je in je onderbroek kan leggen zodat het niet verschuift. Maandverband moet je om de 4 uur verwisselen. Als je dat niet doet heb je kans dat het er doorlekt.
Bron: EME, PixabayBron: EME, Pixabay
Tampon:
De tampon heb je in verschillende maten. Dat heeft niet te maken met de grootte van je schede maar de hoeveelheid bloed die de baarmoederwand afscheid. Een tampon mag je nooit langer dan 6 uur inhouden. Je heb je kans dat je een blaasontsteking krijgt.

Softcup:

Een softcup is niet zoals een maandverband of tampon. De softcup moet je inbrengen en aanbrengen onder de baarmoederhals. De softcup kan zo'n 12 uur blijven zitten. Als je hem eruit wil halen ga je op de toilet zitten met je knieën uit elkaar. Zoek dan met je wijsvinger naar het randje van de softcup net achter het schaambeen. Haak je vinger onder de rand en breng hem langzaam en zo recht mogelijk naar buiten zodat er geen lekkage ontstaat.

Lees verder

© 2009 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tampon voor de eerste keer inbrengen, hoe doe je dat?Tampon voor de eerste keer inbrengen, hoe doe je dat?Wanneer je voor de eerste keer ongesteld bent sta je voor een keuze. Wil ik maandverband gebruiken of tampons? De meeste…
Geschiedenis van het maandverband en de tamponElke vrouw wordt ongesteld. Al eeuwen lang. Maar hoe gingen vrouwen hier vroeger mee om? Sinds wanneer kennen wij het ma…
Beppy tampon: draadloze tamponsBeppy tampon: draadloze tamponsDraadloze tampons zijn een alternatief voor het gebruik van maandverband of tampons tijdens de menstruatie. De Beppy tam…
Nare geurtjes tijdens menstruatieNare geurtjes tijdens menstruatieTijdens uw menstruatie kunt u te maken hebben met een onaangename en vieze geur uit uw vagina. Het menstruatiebloed in c…

Kinderen en Hooggevoeligheid. HSPKinderen en Hooggevoeligheid. HSPWat is HSP? Letterlijk betekent het: High Sensitive Person. En dat is precies ook wat het is. Zeer overgevoelig voor all…
Motorische ontwikkeling bij baby's: de eerste stappenIn veel boeken en artikels over motorische ontwikkeling lees je dat een kind gemiddeld rond 1 jaar leert stappen. Dit is…
Bronnen en referenties
Rozanne (218 artikelen)
Laatste update: 11-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.