Wat is een steenpuist en hoe behandel je deze?

Wat is een steenpuist en hoe behandel je deze? Een steenpuist of furunkel is een pijnlijke rode bult met een gele puskop erop. Een steenpuist ontstaat als gevolg van een ontsteking in een haarzakje of een talgklier. Hygiëne is erg behandeling zowel om steenpuisten te voorkomen als ook wanneer je er één hebt. Mannen en vrouwen kunnen steenpuisten krijgen, maar verzamelingen steenpuisten (karbonkels) komen meer voor bij mannen. Steenpuisten gaan vaak vanzelf weer over, maar er kunnen complicaties ontstaan.

Wat is een steenpuist of furunkel?

Een steenpuist is een harde rode en pijnlijke bult, op een behaarde plek van het lichaam, waar na een paar dagen een gele puskop op komt te zitten. Een steenpuist ontstaat ten gevolge van een ontsteking van een talgklier of een haarzakje en wordt veroorzaakt door stafylokokken, een bacterie die op de huid voorkomt. Steen puisten komen bij zowel mannen als vrouwen voor, maar een karbonkel ( een verzameling steenpuisten bij elkaar) komt vaak bij mannen voor in de nek.

Verschijnselen steenpuist

De klachten starten met een rode bult, bijvoorbeeld in de nek, de liezen, de billen of de oksel. De bult is pijnlijk en wordt na een paar dagen harder en groter ( door zwelling van de huid eromheen). Op de bult ontstaat dan een gele puskop. De steenpuist zal vanzelf openspringen, waardoor het pus eruit kan. De pijn zal hierna geheel verdwenen zijn. Het wondje zal vanzelf weer genezen.

Complicaties die kunnen optreden bij een steenpuist

Een steenpuist kan een ontsteking veroorzaken in de lymfeklierknoop. Dit geeft pijn en verdikking ter plekke. Verder kunnen de bacteriën in de bloedbaan terecht komen en sepsis veroorzaken. Vooral voor mensen met een kunsthartklep kan dit gevaarlijk zijn.

Factoren die de kans op het ontstaan van steenpuisten vergroten

  • Een slechte hygiëne; vet en vuil kunnen haarzakjes verstoppen en de kans op een steenpuist vergroten
  • Het dragen van te strakke of schurende kleding; Steenpuisten ontstaan gemakkelijker als de huid geïrriteerd is. Door te strakke kleding komen vaak steenpuisten voor in de nek, de lies en de oksel
  • Overmatig zweten; de huid raakt geïrriteerd en wordt broeierig warm
  • Verminderde afweer
  • Overgewicht
  • Ziekten als diabetes en weerstandverlagende ziekten
  • Bloedarmoede
  • Ondervoeding

Wat kun je doen om steenpuisten zoveel mogelijk tegen te gaan?

  • Zorg voor een goede hygiëne
  • Draag geen strakke kleding als je vaker last hebt van steenpuisten
  • Eet gezond en zorg voor voldoende slaap en rust

Wat kun je doen als je een steenpuist hebt?

  • Leg warme kompressen op de steenpuist om het rijpingsproces te versnellen
  • Houdt de omgeving van de steenpuist goed schoon en gebruik steeds een schone washand en handdoek
  • Pulk niet aan of druk niet op de puist. Doe je dit wel dan is de kans groot dat je jezelf opnieuw besmet met als gevolg meer steenpuisten
  • Was na het barsten van de puist de handen steeds goed
  • Maak de gebarsten steenpuist twee maal per dag goed schoon met een steriel gaasje en jodium en dek de plek af met een steriel gaasje
  • Douche met desinfecterende zeep om verspreiding van de infectie tegen te gaan

Wanneer moet je naar de huisarts met een steenpuist?

  • Als je er koorts bij hebt en je ziek voelt
  • Als je een kunsthartklep hebt of een klepaandoening hebt
  • Als je last hebt van een grote verzameling steenpuisten
  • Als de steenpuist zich in of tussen het gebied bevindt van de lip en de neus
  • Als je constant weer opnieuw steenpuisten krijgt; dit kan wijzen op een achterliggende oorzaak als diabetes

De huisarts kan antibiotica voorschrijven om het ontstaan van complicaties tegen te gaan.
© 2012 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een steenpuistWat is een steenpuistDe meeste mensen hebben er wel eens last van. Een grote rode en pijnlijke steenpuist. Hoe ontstaat een steenpuist nou ei…
Wat te doen tegen steenpuisten?Wat te doen tegen steenpuisten?Wanneer een puistje steeds groter wordt en er etter in begint te vormen, kan je gelijk denken aan een steenpuist. Lees i…
Bobbeltjes, pukkeltjes, bultjes en ontstekingenEr bestaan allerlei bobbeltjes, pukkeltjes, bultjes en ontstekingen van de huid. Ik behandel in dit artikel een aantal v…
Steenpuist of furunkel: oorzaak, symptomen, behandelingSteenpuist of furunkel: oorzaak, symptomen, behandelingEen steenpuist is een verdikking van de huid die rood ziet, pijn doet en met pus is gevuld. Een steenpuist of furunkel w…

Hernia symptomen: Welke klachten wijzen op een hernia?Hernia symptomen: Welke klachten wijzen op een hernia?Veel mensen hebben last van ernstige rugklachten en zogenaamde lage rugpijn. Oorzaak hiervan is vaak een hernia. Maar wa…
Tussentijds of onregelmatig vaginaal bloedverliesTussentijds of onregelmatig vaginaal bloedverliesVaginaal bloedverlies op een onverwacht moment is vaak behoorlijk schrikken. Gelukkig is er echter meestal niets ernstig…
Bronnen en referenties
  • www.huidarts.com
  • NHG/ steenpuist
  • Boek; Kleine kwalen aanpakken
Reactie

Anoniem, 07-01-2015
Hey allemaal, ik houd gelieve mijn naam anoniem. Ik heb nou al twee dagen last van een steenpuist op mijn huidplooi. Het schuurt heel vaak langs enkele haartjes op m'n bovenbeen waardoor de puist open lijkt te zitten en niet meer dicht gaat. Wat is het beste om te doen? Iets van een pleister erop? Reactie infoteur, 08-01-2015
Ik zou het plekje dagelijks goed schoonmaken met jodium en met een steriel gaasje afdekken. Houdt in de gaten of het niet erger wordt en ga anders, als het plekje erg lang openblijft, naar de huisarts. Succes ermee.

Wilmo (308 artikelen)
Gepubliceerd: 15-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.