Striae: rode huidstriemen, buik, dijen, benen en borsten

Striae: rode huidstriemen, buik, dijen, benen en borsten Indien er veel spanning op de huid komt te staan kan het resulteren in rode striemen en het sneller hebben van blauwe plekken. Het komt voornamelijk voor op de buik, benen, dijen en borsten en kan door groei, overgewicht en zwangerschap komen. Zowel mannen als vrouwen vinden de strepen niet mooi en willen er iets aan doen. Wat houdt de huidaandoening striae in, waardoor wordt het veroorzaakt en wat kan eraan worden gedaan?

Striae: rode huidstriemen


Hoe ziet het eruit?

Indien de huid onder spanning komt te staan doordat de druk inwendig te groot wordt (vetopslag) of dat er sprake is van trek op de huid (groei) dan kan de aandoening voorkomen. Beide omstandigheden kunnen soms een pijnlijke conditie veroorzaken waardoor de huid als het ware begint te scheuren. Een deel van de huid scheurt niet echter om de zoveel centimeter scheurt het wel. Het leidt tot een gestreept stramien over de huid waarbij de scheur rood is. De huid is relatief dunner en heeft meer doorbloeding waardoor de verkleuring optreedt. Deze rode kleur kan langdurig aanwezig zijn en zal met de jaren overgaan in littekenweefsel waardoor het uiteindelijk praktisch niet meer opvalt.

De groeispurt

Vanaf het derde jaar tot het einde van de puberteit kan het kind verschillende groeispurts ondergaan. Het houdt in dat binnen een kort tijdsbestek veel aan lichaamslengte wordt gewonnen. Veelal ís nachts resulteert het in pijn juist omdat tijdens rust de botten kans krijgen om te groeien. In een liggende houding worden de botten niet tegengewerkt door de zwaartekracht en dus kunnen botcellen tijdens slaap in hoeveelheid toenemen. Het resulteert in geregelde nachtelijke pijnen, waarbij de intensiteit van die pijn varieert. Toch is het ongevaarlijk aangezien het een natuurlijk voorkomend proces is. De botten groeien namelijk harder dan de pezen en spieren, waardoor deze juist onder spanning komen te staan. Aanvullende bijkomstigheid is dat de huid opgerekt raakt, waardoor striemen kunnen ontstaan. Wegens de groei komen deze voornamelijk op de benen voor. Daarnaast geldt dat de groeisnelheid en puberteit deels door het voedingspatroon wordt bepaald.

Groeiende borsten

Komt een meisje in de puberteit dan neemt de aanmaak van oestrogeen aanzienlijk toe, waardoor de vrouwelijke kenmerken aanvullend worden gestimuleerd. Het houdt in dat er meer vet wordt vastgehouden en opgeslagen in de dijen maar ook in de borsten. Beide plekken kunnen dermate snel toenemen dat het pijnscheuten kan geven. Juist omdat in de borsten een groot aantal zenuwuiteinden zitten is het extra gevoelig. Het zorgt ervoor dat er een pijnlijk gevoel ontstaat, waarnaast ook de huid onder druk komt te staan. Het extra volume neemt sneller dan de huidaanwas toe waardoor striae ontstaan.

Zwangerschap en huidstriemen

Aan voorgaande gecorreleerd is uiteraard de toename van de buik tijdens de zwangerschap. De ongeboren vrucht neemt qua formaat zienderogen toe, waardoor de vrouw uiteindelijk een aanzienlijke puntbuik krijgt. Door de vergroeiing neemt tijdelijk het oppervlak van de huid aanzienlijk toe, waardoor het behoorlijk onder spanning komt te staan. Het is dan ook meest gebruikelijk dat de zwangere vrouw striemen her en der rondom de buik heeft. Uiteraard gaat het gepaard met een toenemend formaat borsten, waarbij ook de rode tekening van toepassing kan zijn.

Syndroom van Cushing

Doordat de bijnierschors teveel aan cortisol aanmaakt kan het bloedsuikergehalte toenemen, waardoor insuline wordt aangemaakt om het af te voeren. Bij het syndroom van Cushing wordt die energie specifiek in de buik, hals of het hoofd opgeslagen waardoor men er plaatselijk zeer fors uitziet. Dit steekt zeer vreemd af tegen de rest van het lichaam, waardoor de vergroeiing buiten proportie lijkt. De huid is daarbij relatief dun getrokken met striemen en is extra gevoelig voor blauwe plekken. Aangezien er sprake kan zijn van een tumor dient men hierbij de serumwaarden van cortisol of insuline te laten controleren, op basis waarvan aanvullende behandeling plaatsvindt.

Bodybuilders

Een aanvullende groep bestaat uit diegene met een overmatig snelle spiergroei. Daartoe worden mogelijk medicamenten of andere stimulerende stoffen ingenomen, waardoor spieren versneld kunnen aangroeien. In dat geval zorgen de extra spieren ervoor dat de huid onder spanning komt te staan waardoor de striemvorming plaatsvindt.

Behandeling van striae

Doordat de huid wegens groei, hormonen, zwangerschap of andere aandoeningen onder spanning komt te staan, kan er feitelijk weinig aan worden gedaan. Betreft het een groeispurt waarbij het kind veel te lang wordt kan een groeiremmer worden genomen. Ook dient er veel aandacht aan de conditie worden gegeven indien er plaatselijk grote vergroeiingen voorkomen. Laat je dan medisch controleren om ernstige aandoeningen uit te sluiten. Voor de overige oorzaken is geen behandeling en dus zal men drager blijven van de huidstriemen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Syndroom of ziekte van CushingSyndroom of ziekte van CushingHet syndroom van Cushing is een weinig voorkomende aandoening, die wordt veroorzaakt door verhoogde cortisolbloedspiegel…
Striae is te behandelen met microdermabrassieStriae is te behandelen met microdermabrassieVeel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap te maken met striae. Er verschijnen streepjes op de huid die niet verdwijne…
Rode vouwlijnen en striae: paarse lijnen op buik en benenRode vouwlijnen en striae: paarse lijnen op buik en benenRode vouwlijnen zijn vervelend en ongewenst. Veel mensen kampen met deze lijnen en willen er graag zo snel mogelijk van…
Droge mond: wat kun je hier zelf aan doen?Droge mond: wat kun je hier zelf aan doen?Een droge mond is iets dat iedereen wel eens heeft gehad. Na bijvoorbeeld lang achter elkaar te hebben gesproken of wein…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Striae
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Syndroom_van_Cushing
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.