Wat te doen bij een tekenbeet

Een teek is een klein insect dat zich voedt met bloed van dieren of mensen. Teken leven voornamelijk in bossen en struiken. tekenbeten komen veel voor in de periode van maart tot en met november en leiden zelden tot ernstige gevolgen. Met de beet is overdracht van de bacterie 'borrelia burgdorferi'mogelijk, die kan leiden tot de ziekte van Lyme. Dit gebeurt niet zo heel vaak, en als je besmet wordt zit te teek meestal langer als 24 uur op een persoon. De kans op een infectie is niet zo groot. Er is maar een deel (2-30 %) van de teken drager van de bacterie. Of je besmet wordt door een teek is afhankelijk van hoe lang de teek al op het lichaam aanwezig is.. vaak wordt na 24 uur pas de bacterie overgedragen op de mens. En van de besmette mensen is er maar een deel dat ook inderdaad ziek wordt.

Stappen die je moet ondernemen als je een teek ontdekt

  • Verwijder de teek zo snel mogelijk; dit verkleint de kans op de ziekte van Lyme. Je kan dit zelf doen of laten doen door een doktersassistente.
  • Verdoof de teek niet met alcohol of spiritus; de teek kan gaan braken en zo de bacterie overbrengen.
  • Pak de kop van de vastzittende teek zo dicht mogelijk bij de huid vast zonder in het lijfje te knijpen. Gebruik hiervoor een tekenpincet of een splinterpincet.
  • Trek de teek met een draaiende beweging voorzichtig uit de huid. Als er een stukje van de teek in de huid achterblijft, is dat niet erg; dit zweert er vanzelf uit.
  • Daarna de huid ontsmetten met alcohol of betadine.
  • Noteer in agenda de datum en bijtplek van de teek. Mocht je over een aantal weken toch klachten of ziekteverschijnselen krijgen dan is makkelijk terug te vinden wanneer je een tekenbeet had.

Na een tekenbeet is het normaal als er een klein rood plekje ontstaat op de huid, dit is irritatie gaat met een paar dagen over.
Als je van plan bent om naar het bos of bosrijke gebieden te gaan is het verstandig om kleding te dragen die armen en benen bedekken. En bij thuiskomst jezelf goed na te kijken of je geen teek hebt opgelopen. Je kan ook een insectwerend middel gebruiken.

Ziekte van Lyme

In de eerste dagen tot weken na de besmetting kaan stadium 1 optreden:

Stadium 1:

Erythema migrains: er verschijnt een rode, niet schilferende ring rond of in de buurt van de bijtplaats. Deze ring kan zeer groot worden. Dit komt bij 50 % van de mensen voor na besmetting en is zeer veradelijk omdat het ook vanzelf weer verdwijnt.

Stadium 2:

Treedt enkele weken tot een jaar na de besmetting op, dit zijn vaak neurologische en andere verschijnselen ( pijn in armen en benen, cardiale klachten)

Stadium 3 ( zeer zelden):

Verschijnt na maanden tot jaren na de besmetting en gaat dan vaak om chronische infecties.

Behandeling:

De ziekte van Lyme wordt behandeld met een antibioticum. Standaard beginnen met een antibiotica bij elke tekenbeet wordt in Nederland niet gegeven. Dit heeft geen zin omdat de kans op de ziekte van Lyme te klein hiervoor is.
© 2008 - 2024 Mirjam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De teek, een tekenbeet en de ziekte van LymeDe teek, een tekenbeet en de ziekte van LymeHet aantal teken en tekenbeten is de laatste jaren fors toegenomen. Als een kind lekker aan het dollen is op het gras, i…
De ziekte van Lyme herkennen na tekenbeet: let op je huidDe ziekte van Lyme herkennen na tekenbeet: let op je huidDe ziekte van Lyme is één van de bekendste ziektes die door teken worden overgedragen. Veel mensen weten dan ook dat ze…
Teken(beet) en de ziekte van LymeTeken(beet) en de ziekte van LymeTeken kunnen ervoor zorgen dat je de ziekte van Lyme krijgt. Tijdens een beet kunnen zij de bacterie Borrelia burgdorfer…

Gsm stralen: wat straalt je gsm uit?Dagelijks staan we blootgesteld aan velen soorten stralingen. Bij de woorden straling of elektromagnetische velden begin…
Koude- en warmteletselsWarmte- en koudeletsels komen regelmatig voor. Bedenk maar eens hoevel verschillende manieren brandblaren of brandwonden…
Mirjam (91 artikelen)
Gepubliceerd: 04-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.