De ziekte van Lyme herkennen na tekenbeet: let op je huid
De ziekte van Lyme is één van de bekendste ziektes die door teken worden overgedragen. Veel mensen weten dan ook dat ze goed op moeten letten op teken als ze bijvoorbeeld een boswandeling hebben gemaakt. Het is echter net zo belangrijk om te weten hoe je de eerste signalen van de ziekte van Lyme kunt herkennen als je ondanks je oplettendheid tóch gebeten bent door een teek. In het bijzonder is het belangrijk om goed naar je huid te kijken. Je kunt veel aan je huid zien als je de ziekte van Lyme krijgt. Wat zijn dingen op je huid waar je goed op moet letten?
Na een tekenbeet
De meest voorkomende teek in Nederland is de
Ixodes ricinus, ook wel bekend als de schapenteek. Deze teken leven vooral op de grond in wat ruigere en vochtige gebieden. Denk dan bijvoorbeeld aan de duinen of heide. Het is een fabeltje dat teken hoog in de bomen leven en naar beneden op je vallen; teken leven tot een hoogte van maximaal 1,5 meter en blijven vooral op de grond. De ziekte van Lyme is de meest voorkomende ziekte die door teken wordt overgebracht. De ziekte wordt veroorzaakt door de Borellia-bacterie, die vanuit de teek naar mens wordt overgebracht. Mocht je merken dat je gebeten bent, dan moet je dus oplettend zijn. Nadat je een teek verwijderd hebt, zijn er verschillende dingen die je kunt doen:
- Maak de teek goed dood (om te voorkomen dat de teek weer uit de prullenbak kruipt)
- Ontsmet het bijtwondje met alcohol
- Noteer de datum van de beet
Het is belangrijk om de datum van de beet van de teek te noteren. Mocht je klachten krijgen, dan is het voor een arts altijd erg fijn om te weten wanneer je klachten begonnen zijn.
Let goed op je huid
Er is veel te vertellen over de ziekte van Lyme. Een heel scala aan symptomen kan optreden bij deze ziekte. Als eerst treden er meestal afwijkingen aan de huid op. Let daarom vooral goed op de huid in de eerste periode na de beet. De ziekte van Lyme heeft namelijk gemiddeld gezien een incubatietijd van 1-2 weken. Dit wil zeggen dat de ziekte pas 1 tot 2 weken na besmetting (dus na de tekenbeet) tot uiting komt. De eerste symptomen zijn meestal mild en kunnen snel gemist worden. Om te voorkomen dat men pas in een laat en ernstiger stadium van de ziekte achter de diagnose komt, is oplettendheid in vooral de eerste periode erg belangrijk. Check iedere dag je huid op de locatie van de tekenbeet. Valt je iets op aan de huid op de beetplek?
Erythema migrans
Een vroeg symptoom van Lyme is de zogeheten 'erythema migrans'. Dit is te herkennen als een rode ring op de huid rondom de plek van de tekenbeet. Deze kan zich in de loop van de dagen uitbreiden. Als je deze rode ring herkent, moet je naar de huisarts. Met een korte antibioticakuur ben je dan meestal van de ziekte te genezen. Bij veel mensen is het beeld van een rode ring rondom de tekenbeet bekend. Dit is dan ook de meest typische uiting bij de ziekte van Lyme.
Lymfocytoom
Een andere afwijking van de huid die (slechts zelden) gezien wordt, is het zogenoemde lymfocytoom. Dit is een rode, pijnlijke bult die meestal te vinden is op de oorlel, borst of tepel. Dit hoeft dus niet per se op de plek van de beet te zijn. Dit geldt ook voor de erythema migrans en de andere beschreven huidafwijkingen! Ook bij een lymfocytoom is er een goede prognose.
Andere huidafwijkingen
Er hoeft echter niet altijd sprake te zijn van bovenstaande symptomen. In een minderheid van de gevallen is er een atypische presentatie. In dit geval is er niet per se een rode ring te zien, maar kan er bijvoorbeeld ter plaatse van de beet een pijnlijke bult ontstaan of een grote rode vlek. Dit kan gepaard gaan met jeuk en een brandend gevoel.
Concluderend
De ziekte van Lyme kan zich kortgezegd op vele manieren uiten. De eerste verschijnselen treden meestal binnen 1 tot 2 weken op. Het gaat hier meestal om huidsymptomen.
Ga naar de huisarts bij:
- Rode ring rond de plaats van de tekenbeet
- Pijnlijke, rode bult (rond oorlel, borst, tepel)
- Jeukende en branderige plekken op het lichaam
- Nieuwe huidafwijkingen die ontstaan binnen enkele weken na de tekenbeet. Lyme kan zich op vele atypische manieren presenteren. Zodra je er geen goed gevoel bij hebt, kun je het best naar de huisarts gaan.
Controverse over de ziekte van Lyme
In oktober 2017 zond Zembla een documentaire uit waarin ze undercover gingen in een zogenoemde Duitse 'Lymekliniek'. In deze kliniek zou bij veel patiënten met onbetrouwbare methodes de ziekte van Lyme vastgesteld zijn, terwijl er in het thuisland door de eigen artsen andere ziektes zijn gediagnosticeerd. De reguliere geneeskunde en deze privéklinieken spreken elkaar tegen. Voor een patiënt wordt het op deze manier moeilijker om te begrijpen wat wél en wat níet waar is over de ziekte van Lyme. Om zoveel mogelijk verwarring te voorkomen kan je het best snel naar je arts gaan als je je niet goed voelt en eventuele zorgen en twijfels op tijd te uiten.