Uveïtis: vaatvlies ontsteking ogen, verminderd of wazig zien

Uveïtis: vaatvlies ontsteking ogen, verminderd of wazig zien De ogen vormen een zeer belangrijke methode om informatie uit de omgeving te verkrijgen, zodat we weten wat er om ons heen afspeelt. Het is van groot belang dat de ogen goed werken. Het kan voorkomen dat het gezichtsveld geleidelijk aan of plotsklaps minder wordt, waardoor we ook gevoelig voor licht worden. Naast wazig zien geeft het vlekken, stippen of strepen in het oog. Wat houdt uveïtis in, waardoor wordt het veroorzaakt en hoe kan het worden behandeld?

Uveïtis


Wazig zien, glasvochtbloeding

De mate waarin de aandoening voorkomt kan zeer variëren. Bij de ene persoon verandert het zien geleidelijk aan, terwijl bij de ander een acute pijnlijke steek wordt gevolgd door een bloeding in het glasvocht. In beide gevallen zal het gezichtsveld van één of soms beide ogen verminderen. Men heeft vlekken of sliertjes in de ogen, waarbij men soms het daglicht niet meer kan uitstaan (fotofobie). Daarnaast gaat het gepaard met oogpijn, rode ogen en afwijkende afgifte van traanvocht. Dit wordt veroorzaakt door een ontsteking in de voorste oogkamer, een te hoge vloeistofdruk in het oog, troebel glasvocht of hoornvlies, staar en netvliesafwijkingen (loslatend netvlies). Het is herkenbaar als verkleving van de iris aan de lens (normaal ronde vorm zwarte lens lijkt grillige vorm aan te nemen), het hebben van witte ontstekingsstippen aan binnenkant hoornvlies of langs de irisrand. Daarnaast kan het gaan om witte neerslag voor de lens of een aangetast netvlies met een oogoedeem tot gevolg.

Indeling van de ontsteking

De ontsteking kan op een drietal plekken in het oog voorkomen, zijnde voorin, middenin of aan de achterkant. De volgende onderverdeling wordt gehanteerd:
  • de iris is ontstoken en wordt dan ook wel iritis genoemd. Het zorgt ervoor dat witte neerslag ontstaat voor de lens, stippen langs de iris of tegen het hoornvlies voordoen. Dit wordt uveïtis anterior genoemd en is van toepassing bij circa 85% van de gevallen;
  • het glasvocht en de daaraan gerelateerde omgeving is ontstoken. Het tast de oogrok, lens of netvlies aan. Het komt in circa 10% van de gevallen voor;
  • bij de overige gevallen is er sprake van een ontsteking van het netvlies zelf, danwel is het complete oog aangetast.

Wat kunnen de veroorzakers zijn?

Zowel lichamelijke factoren als invloed van buitenaf kunnen de ontstekingen veroorzaken. Oftewel de behandeling kan daarmee ook variëren. Denk aan een gezwel of schade door een gepenetreerd object. De meeste gevallen gaat het om ontstekingen veroorzaakt door de volgende twee groepen.

Virus of bacterie

Er is sprake van een virus of bacterie, waardoor de ontsteking wordt veroorzaakt. Oftewel het lichaam is relatief verzwakt, waardoor het kan toeslaan. Het kunnen wormen zijn of juist schimmels. Daarnaast vormen bacteriën, zieke van Lyme, TBC, Lepra een belangrijke bron. Ook virussen zoals HIV en Herpes (gerelateerd aan genitale Herpes als ook koortslip) kunnen eraan ten grondslag liggen.

Auto-immuunziekte

Er kan een auto-immuunziekte van toepassing zijn. De ontsteking wordt door het optreden van de afweer veroorzaakt, doordat bepaalde ontstekingsremmende stoffen/ cellen worden aanvallen. Deze conditie komt vaak niet als afzonderlijke ontsteking voor, echter gaat gepaard met of wordt veroorzaakt door een bepaalde auto-immuunziekten. Denk aan Psoriasis, ziekte van Crohn, ziekte van Bechterew, colitis ulcerosa, Multiple Sclerose (eerste signaal van MS). Om het vermoeden van een auto-immuunziekte naar aanleiding van uveïtis te bevestigen wordt vaak een HLA-B27 bloedtest gedaan.

Behandeling van uveïtis

De conditie aan het oog wordt standaard behandeld met corticosteroïden, waarbij het naast of in het oog wordt geïnjecteerd. Daarnaast kan het gaan om oogdruppels, zodat de toestand van het oog wordt verbeterd. Betreft het een overdruk aan glasvocht dan kan een kleine drain het ontlasten. Wordt de aandoening veroorzaakt door een auto-immuunziekte, dan dient uiteraard ook de afweer te worden geremd. Daartoe worden de aan de specifieke ziekte voorgeschreven medicatie gebruikt. Denk aan Neoral, MTX, Enbrel, Prednison, enzovoorts. Laat u in dat geval goed voorlichten hoe u medicijnen kunt combineren om de ontstekingen in het lichaam als ook van het oog effectief te laten behandelen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oogproblemen bij de ziekte van Lyme, een bacteriële infectieOogproblemen bij de ziekte van Lyme, een bacteriële infectieDe ziekte van Lyme is een goed gekende aandoening die is overgebracht door teken. De tekenaandoening tast diverse lichaa…
Pijn aan de ogenPijn aan de ogenDe ogen zijn zeer belangrijk: we zien er alles mee. Pijn aan de ogen kan voorkomen bij griep, maar kan ook een gevolg zi…
Anterieure uveïtis: Oogontsteking van straallichaam en irisAnterieure uveïtis: Oogontsteking van straallichaam en irisDe uvea is de middelste laag van het oog. Anterieure uveïtis (uveïtis anterior) is de medische term voor een ontsteking…
Posterieure uveïtis: Oogontsteking van netvlies en vaatvliesPosterieure uveïtis: Oogontsteking van netvlies en vaatvliesDe uvea is de medische term voor de middelste laag van het oog. Posterieure uveïtis (uveïtis posterior, choroïditis, cho…

Leverfalen: oorzaken, symptomen, behandeling en prognoseLeverfalen: oorzaken, symptomen, behandeling en prognoseBij leverfalen is er sprake van ernstig tekortschieten van de leverfunctie. Dit kan acuut optreden, maar het kan ook voo…
Acute rugpijn: wat kun je het beste doen?Acute rugpijn: wat kun je het beste doen?Acute rugpijn is een kortdurende rugpijn die vanzelf binnen enkele weken weer is verdwenen. Meestal is het niet ernstig,…
Bronnen en referenties
  • http://oogziekenhuiszonnestraal.nl/patienten/oogaandoeningen/uveitis.aspx
  • http://www.oogartsen.nl/oogartsen/overige_oogziekten/inwendige_oogontsteking_uveitis_infectie/
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 22-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.