Pijn aan de ogen

Pijn aan de ogen De ogen zijn zeer belangrijk: we zien er alles mee. Pijn aan de ogen kan voorkomen bij griep, maar kan ook een gevolg zijn van een ontsteking, beschadiging of zelfs kanker aan het oog. Naast oogpijn kan er ook hoofdpijn ontstaan of tranende of brandende ogen. Soms is de pijn afkomstig van een ontstoken kies.

Ogen

De ogen is een van onze zintuigen en stelt ons in staat om beelden te zien. Een pasgeboren baby ziet nog niet helder maar ziet slecht schaduwen en omtrekken. Vanaf 3 maanden oud kan een baby kleur zien. Daarna ontwikkelt het zicht steeds sneller. Wanneer we ouder worden gaan de ogen weer achteruit in werking. Er treden ouderdomsverschijnselen zoals staar op. Pijn aan de ogen is geen normaal verschijnsel, er is altijd iets aan de hand.

Oogpijn en griep

Wanneer je griep hebt, kunnen de ogen pijnlijk zijn. Vooral het rondkijken doet pijn. Naast oogpijn komt ook spierpijn voor, vooral in de rug en nek, hoofdpijn, koorts, zich ziek voelen en vaak ook een neusverkoudheid. Sommige mensen voelen een griep aankomen door pijn aan de ogen: vaak ontstaat deze pijn al één dag voor de werkelijke klachten uitbreken. Het lichaam is in de meeste gevallen goed in staat de griep te behandelen. De klachten en ook de oogpijn verdwijnen binnen enkele dagen.

Hooikoorts

Bij hooikoorts is er sprake van een allergie voor pollen. Daarom komt hooikoorts ook alleen in perioden voor dat er pollen in de lucht aanwezig zijn. In de winter zal niemand in deze omgeving last hebben van hooikoorts. Hooikoorts is een aandoening waarbij het lichaam overdreven reageert op allergenen (de pollenkorrels) en daartegen in afweer gaat. Verschijnselen zijn niezen, een loopneus, rode ogen, brandende ogen, tranende ogen en pijn aan de ogen. Tegen pijn en andere klachten aan de ogen zijn er oogdruppels verkrijgbaar, speciaal voor mensen met hooikoorts. Gebruik deze volgens de gebruiksaanwijzing. Vaak verminderen de klachten dan aanzienlijk.

Vermoeidheid en droge ogen

De meest gehoorde klacht zijn prikkende en droge ogen. Het lijkt alsof er zandkorrels inzitten. Dit is het gevolg van vermoeidheid. De ogen drogen uit door een verminderde traanproductie. Eigenlijk is het dan tijd om naar bed te gaan: de ogen hebben zich al op de nachtrust voorbereid. Kleine kinderen wrijven daarom vaak in de ogen wanneer ze moe zijn. De ogen voelen droog en prikkend aan, maar vaak geeft het kind niet toe moe te zijn. Toch is het dan echt tijd om te gaan slapen.

Strontje

Een strontje in het oog is een bultje of bobbeltje dat ontstaat door een ontsteking van een talgklier of zweetklier. Er is duidelijk een puistje te zien aan de binnen-of buitenkant van het ooglid. Vaan zie je een wit puntje boven op het puistje zitten: dit heet de puskop. Het puistje doet erg veel pijn, vooral wanneer je het ooglid beweegt of ermee knippert. Aangezien we continue de ogen knipperen blijft deze pijn aanwezig. Door er een paar keer per dag een warm washandje op te leggen vermindert de pijn. De puist breekt vanzelf door, waarna de pijn afneemt. Ga niet zelf erin knijpen om hem uit te drukken.

Beschadigd hoornvlies

Het hoornvlies kan beschadigd raken door een splinter die in het oog terecht komt, een tak, een vingernagel of iets anders dat het hoornvlies beschadigt. Het hoornvlies kan ook beschadigd raken door wrijven in de ogen of niet goed goed zittende of passende contactlens. Vaak merk je direct pijn aan het oog op die zeer hevig is. Het oog kan gaan tranen en wordt als snel rood van kleur. Spoel het oog direct met water om eventueel achtergebleven vuil zoals zand weg te spoelen. Laat de (oog)arts naar het hoornvlies kijken. Een lichte oppervlakkige beschadiging zal uit zichzelf genezen. Soms wordt er een oogzalf voorgeschreven. Een ernstige beschadiging zal soms operatief behandeld moeten worden.

Ontsteking

Een ontsteking aan het oog kan ontstaan na beschadiging van het hoornvlies of door andere oorzaken. Soms is er sprake van een inwendige ontsteking aan bijvoorbeeld het glasvocht. Je hebt last va het licht: dit doet pijn aan de ogen. Dit wordt ook wel lichtschuwheid genoemd. De pupil kan vernauwd zijn. De pijn kan gepaard gaan met hoofdpijn. Vaak schrijft de arts een oogzalf voor. Gebruik deze zoals voorgeschreven. Wanneer de klachten toch blijven bestaan moet er opnieuw een bezoek aan de arts gebracht worden.

Oogkanker

Bij oogkanker spreken we van een melanoom in het oog. Dit komt niet vaak voor: jaarlijks bij ruim 100 mensen in Nederland. Vaak treden er eerst problemen met het zicht op zoals vlekken, strepen of wazig zien. Pijn aan het oog ontstaat alleen wanneer de tumor begint te drukken op zenuwen of ander weefsel. Uitzaaiingen vinden vaak hun weg naar de huid of de lever. Maar ook kan er een tumor in het oog zitten die een uitzaaiing is van een hersentumor. Behandeling bestaat uit het verwijderen van de tumor, chemo, bestraling of andere behandelingen.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoornvlies: ontsteking, troebeling en beschadigingHoornvlies: ontsteking, troebeling en beschadigingHoornvlies: beschadiging, troebelingen ontsteking zijn drie aandoeningen die vaak aan het hoornvlies voorkomen. Het hoor…
Beschadiging van het hoornvliesBeschadiging van het hoornvliesAls er iets in het oog komt, kan dit een oppervlakkige beschadiging geven aan het hoornvlies. Dit kan gaan ontsteken. Le…
Bultjes op oogbol: Oorzaken gezwelletjes op oog (oogbultjes)Bultjes op oogbol: Oorzaken gezwelletjes op oog (oogbultjes)Bultjes op het ooglid of rond de ogen zijn vrij bekend. Sommige patiënten hebben echter een zichtbare bult op de oogbol…
Pachymetrie: Oogonderzoek - Meten van dikte van hoornvliesPachymetrie: Oogonderzoek - Meten van dikte van hoornvliesEen oogarts voert een pachymetrie uit bij o.a. een patiënt op verdenking van glaucoom of een patiënt die een refractieve…

Whiplash of zweepslagWhiplash of zweepslagEen whiplash of zweepslag ontstaat vaak bij een aanrijding, de zogenaamde kop-staartbotsing. Het hoofd maakt eerst een a…
PKU (fenylketonurie): een stofwisselingsziektePKU (fenylketonurie): een stofwisselingsziekteFenylketonurie (PKU) is een erfelijke aandoening waarbij er sprake is van een stofwisselingsziekte. In Nederland krijgen…
Bronnen en referenties
  • http://kanker.kwfkankerbestrijding.nl/soorten-kanker/Pages/melanoom-melanoom-in-het-oog.aspx
  • Thuisarts.nl
  • Oogziekenhuis.nl
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 25-06-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.