Bultjes op oogbol: Oorzaken gezwelletjes op oog (oogbultjes)

Bultjes op oogbol: Oorzaken gezwelletjes op oog (oogbultjes) Bultjes op het ooglid of rond de ogen zijn vrij bekend. Sommige patiënten hebben echter een zichtbare bult op de oogbol zelf, wat vaak een erg alarmerend symptoom lijkt. In de meeste gevallen is dit een goedaardig en pijnloos symptoom dat te wijten is aan een verwonding aan het hoornvlies of een oogaandoening die na enkele dagen of weken spontaan verdwijnt. Soms treden echter bijkomende vervelende symptomen op door een oogbultje, zoals een slechter gezichtsvermogen of oogpijn. Ook is het mogelijk dat pas geleidelijk bijkomende symptomen verschijnen. Medische hulp is bijgevolg steeds geïndiceerd bij de aanwezigheid van een bultje op de oogbol. De oogarts zet dan eventueel zo spoedig mogelijk een behandeling in.

Oorzaken van bultjes op oog

Allergische reacties

Oorzaken
Allergische reacties ontstaan wanneer het immuunsysteem overmatig reageert op allergenen zoals pollen, stof, schimmels, dierenharen of chemicaliën. Het lichaam produceert histamine, wat leidt tot ontsteking, zwelling en soms bultjes op het oogoppervlak.

Risicofactoren
Personen met aandoeningen zoals hooikoorts, eczeem, astma of een voorgeschiedenis van allergieën hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van oogallergieën. Het dragen van contactlenzen kan ook een risicofactor zijn, vooral bij blootstelling aan allergenen zoals pollen of stof.

Symptomen
Typische symptomen zijn jeukende, rode en tranende ogen. Er kunnen zich kleine bultjes vormen op het bindvlies (het dunne membraan dat het oog bedekt) of op de oogleden. Andere symptomen zijn zwelling van de oogleden, een branderig gevoel en in sommige gevallen lichtgevoeligheid.

Behandeling
De behandeling omvat het vermijden van allergenen en het gebruik van antihistaminica of oogdruppels met mastcelstabilisatoren om de allergische reactie te verlichten. Koude kompressen kunnen zwelling verminderen. In ernstige gevallen kunnen corticosteroïden worden voorgeschreven door een arts.

Chalazion en hordeolum (strontje)

Oorzaken
Zowel een chalazion (onschuldig hard bultje op de ooglidrand) als een hordeolum (strontje) zijn bultjes die gevormd zijn door een ontsteking. Een strontje is vaak het gevolg van een infectie (veroorzaakt door een stafylokokkenbacterie), maar een chalazion resulteert meestal uit een verstopte klier.

Risicofactoren
Patiënten met de huidaandoening rosacea (roodheid en zwelling in het gezicht) en de oogaandoening blefaritis (ontsteking van de ooglidranden) zijn mogelijk kwetsbaarder voor de ontwikkeling van een chalazion en een hordeolum. Een patiënt ontwikkelt deze bultjes ook sneller wanneer hij:

Symptomen
Meestal verschijnen deze bultjes aan het ooglid, maar oogbultjes die opzwellen of zich onder het ooglid bevinden, komen soms op de oogbol terecht waar ze dan lijken te groeien. Deze bultjes hebben een roze of rode kleur of hebben dezelfde kleur als het ooglid. Chalazia zijn harde, goedaardige bultjes die meestal pijnloos zijn. Wel zijn de knobbeltjes bij een aantal patiënten pijnlijk wanneer ze het oog openen.

Behandeling
Dit type bultjes verdwijnt bij de meeste patiënten binnen enkele dagen tot weken spontaan. Meermaals per dag warme kompressen aanbrengen versnelt het genezingsproces. Soms barsten de gezwelletjes open en vloeit het vocht weg. Zelf drukken op de bultjes is niet aanbevolen. Als een geïnfecteerd strontje pijnlijk is of het zicht belemmert, schrijft de oogarts antibiotica voor. In zeldzame gevallen van een aanhoudende chalazion zet de oogarts steroïde-injecties in of is een operatie nodig om dit oogbultje te verwijderen.

Cysten

Oorzaken
Cysten ontstaan door verstopping van de talg- of traanklieren in het ooglid of bindvlies. Dit kan gebeuren door infectie, ontsteking of verstoorde klierfuncties, waardoor een met vocht gevulde cyste ontstaat, zichtbaar als een bultje op het oogoppervlak of in het ooglid.

Risicofactoren
Het risico op het ontwikkelen van oogcysten neemt toe bij mensen die vaak ooginfecties, chalazia (verstopping van meibomklieren) of blefaritis (ooglidontsteking) hebben. Slechte ooghygiëne en het niet goed reinigen van contactlenzen kunnen ook bijdragen aan het risico op cysten.

Symptomen
Cysten presenteren zich vaak als kleine, pijnloze bultjes. Soms zijn ze doorschijnend of wit en kunnen ze ongemak veroorzaken als ze groter worden. In sommige gevallen kan de cyste geïnfecteerd raken, wat leidt tot pijn, roodheid en zwelling van het omliggende weefsel.

Behandeling
Kleine cysten kunnen vaak vanzelf verdwijnen zonder behandeling. Warme kompressen kunnen helpen de verstopping op te lossen en de cyste te verkleinen. Bij aanhoudende cysten kan een chirurgische drainage noodzakelijk zijn. Indien geïnfecteerd, kunnen antibiotica of ontstekingsremmers worden voorgeschreven.

Hoornvliesletsel

Oorzaken
Wanneer een verwonding ontstaat aan het hoornvlies, gaat het oog opzwellen en ontsteken.

Symptomen
Een rood oog en oogirritatie zijn dan mogelijke symptomen van een hoornvliesletsel, maar soms verschijnt ook een oogbolbultje.

Behandeling
Het gebruik van kunsttranen en het beschermen van het oog tegen de zon zijn nuttige tips. Verder mag de patiënt geen contactlenzen dragen of oogmake-up aanbrengen. Hij mag niet wrijven in het oog wanneer oogjeuk tot stand komt. In sommige gevallen schrijft de oogarts antibiotica voor om een ooginfectie te voorkomen of te behandelen.

Milia

Oorzaken
Milia worden veroorzaakt door het ophopen van keratine (een proteïne in de huid) onder de oppervlaktelaag van de huid, waardoor kleine, harde bultjes ontstaan. Ze verschijnen vaak rond de ogen, maar kunnen ook op het ooglid voorkomen. Dit proces kan worden versneld door huidbeschadiging, zonnebrand, of het gebruik van zware crèmes en oogproducten.

Risicofactoren
Milia kunnen vaker voorkomen bij mensen met een gevoelige huid of na huidtrauma, zoals brandwonden of dermatologische behandelingen (bijv. lasertherapie). Overmatige blootstelling aan de zon en het gebruik van producten die de poriën verstoppen, verhogen het risico.

Symptomen
Milia verschijnen als kleine, witte of gelige, harde bultjes op het ooglid of rondom de ogen. Ze veroorzaken meestal geen pijn of jeuk, maar kunnen cosmetisch storend zijn. Deze bultjes zijn niet inflammatoir en hebben een glad oppervlak.

Behandeling
Milia verdwijnen vaak vanzelf zonder behandeling, maar in sommige gevallen kan een dermatoloog ze met een kleine incisie verwijderen. Regelmatige exfoliatie van de huid kan helpen milia te voorkomen. Voor milia op het ooglid kan een oogarts ingrijpen om het bultje veilig te verwijderen.

Oogkanker

Oorzaken
Knobbeltjes, gezwellen en bultjes op de oogbol wijzen zelden op oogkanker. Kanker ontstaat op veel delen in het oog. Een intra-oculair melanoom, een vorm van huidkanker, is de vaakst voorkomende vorm van oogkanker. Hierbij zijn eerst de pigmentcellen (kleurcellen) van het oog aangetast.

Risicofactoren
Waarom oogkanker tot stand komt, is niet geweten anno september 2024. Wel verhogen enkele genetische mutaties (wijzigingen) het risico. Patiënten met een lichte huidskleur en een lichte oogkleur zijn ook vaker getroffen.

Symptomen
De patiënt ervaart bij een oculair melanoom in het beginstadium een donkerbruine of zwarte vlek in de iris (het gekleurde deel van het oog). Sommige patiënten met oogkanker ontwikkelen ook een netvliesloslating, waardoor zij kampten met een slecht gezichtsvermogen.

Behandeling
De behandeling van oogkanker hangt af van het stadium en de locatie van de kanker. Een oogarts zet medicatie, radiotherapie, chemotherapie en/of een operatie in.

Papilloom

Oorzaken
Conjunctivale papillomen zijn goedaardige gezwellen die ontstaan door een infectie met het humaan papillomavirus (HPV). Deze tumoren groeien op het bindvlies van het oog en kunnen zich presenteren als bultjes op het oogoppervlak. Ze zijn meestal niet kwaadaardig, maar kunnen ongemak veroorzaken of cosmetisch storend zijn.

Risicofactoren
Risicofactoren voor conjunctivale papillomen zijn blootstelling aan HPV en een verzwakt immuunsysteem. Mensen met een voorgeschiedenis van virale infecties of blootstelling aan omgevingen met slechte hygiëne hebben een verhoogd risico. Ook blootstelling aan UV-straling kan bijdragen aan de vorming van deze bultjes.

Symptomen
Conjunctivale papillomen verschijnen als kleine, wratachtige bultjes op het oogoppervlak. Ze kunnen oncomfortabel aanvoelen en soms het gezichtsvermogen belemmeren als ze groter worden. Andere symptomen kunnen zijn: roodheid, irritatie en een gevoel van een vreemd lichaam in het oog.

Behandeling
Kleine papillomen worden soms niet behandeld als ze geen problemen veroorzaken, maar grotere of symptomatische gezwellen kunnen chirurgisch worden verwijderd. In sommige gevallen wordt cryotherapie (bevriezing) gebruikt om het papilloom te elimineren. Regelmatige oogcontroles zijn nodig om herhaling te voorkomen.

Pinguecula en pterygium

Pinguecula
Bij pinguecula ontstaan vet- of eiwitafzettingen op het oog, vaak als gevolg van een combinatie van droge ogen en UV-stralen van de zon. De ziekte komt sneller tot stand door de blootstelling aan overmatige hoeveelheden wind, stof en zon, wat bijvoorbeeld vaak gebeurt bij surfers. De witte of gele bultjes die geassocieerd zijn met pinguecula hebben een onregelmatige vorm. Droge ogen, rode ogen en het gevoel dat iets in het oog terecht is gekomen (zanderig gevoel in het oog), zijn kenmerkend bij deze oogafwijking.

Wazig zien is een symptoom van een pterygium / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)Wazig zien is een symptoom van een pterygium / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)
Pterygium
Een pterygium (surfersoog) is soms het gevolg van een pinguecula, maar de oogafwijking ontstaat ook op zichzelf. Deze gezwelletjes die optreden aan één of beide ogen, zijn ook het gevolg van droge ogen en de blootstelling aan UV-licht. De langdurige blootstelling aan wind, stof of zand en zonlicht zijn risicofactoren. Het bultje dat geassocieerd is met een pterygium, is dikker en bevindt zich op het hoornvlies. Het driehoekige oogbultje is geel, roze of rood. Het groeiende bultje is na verloop van tijd nog moeilijk waar te nemen. Naast de verschijning van het bultje in de oogbol, ervaart de patiënt een zanderig gevoel in het oog, jeukende ogen, brandende ogen, rode ogen, ontstoken ogen en een wazig gezichtsvermogen.

Behandeling
Behandeling is niet altijd nodig, vooral als het bultje geen visuele hinder veroorzaakt. Soms schrijft de oogarts kunsttranen of oogdruppels voor om het droge oog te verzachten. Bij ernstige gevallen kunnen chirurgische ingrepen noodzakelijk zijn om het bultje te verwijderen.

Ooginfecties

Oorzaken
Ooginfecties zoals conjunctivitis (roze oog), keratitis (ontsteking van het hoornvlies), en endoftalmitis (infectie in de oogbol) kunnen bultjes en gezwellen veroorzaken. Deze infecties kunnen ontstaan door virussen, bacteriën of schimmels en kunnen vaak worden verergerd door slechte hygiëne.

Symptomen
Symptomen kunnen onder andere een gezwollen ooglid, roodheid, jeuk, pijn, afscheiding, en een verhoogde gevoeligheid voor licht omvatten. De aanwezigheid van bultjes op de oogbol kan wijzen op een ernstigere infectie of complicaties.

Behandeling
De behandeling van ooginfecties hangt af van de oorzaak. Antibiotica of antivirale middelen kunnen nodig zijn, afhankelijk van de aard van de infectie. Het is belangrijk om medische hulp in te roepen om de juiste diagnose te krijgen en de beste behandeling te bepalen.

Trauma of letsel

Oorzaken
Bultjes op het oog kunnen ontstaan door direct letsel, zoals een klap of krab op het oogoppervlak. Ook kan een vreemd voorwerp in het oog leiden tot zwelling en bultvorming. De lichaamseigen ontstekingsreactie op letsel kan resulteren in het vormen van een kleine bult op de plaats van het letsel.

Risicofactoren
Mensen die regelmatig sporten of werken in omgevingen waar hun ogen aan gevaar zijn blootgesteld, lopen een hoger risico op oogtrauma. Gebrek aan oogbescherming tijdens risicovolle activiteiten, zoals lassen of werken met gevaarlijke chemicaliën, vergroot ook het risico.

Symptomen
Symptomen van een trauma-geïnduceerd bultje omvatten zwelling, roodheid en pijn op de plaats van het letsel. In sommige gevallen kan er sprake zijn van wazig zicht of bloedingen in het oog. De zwelling kan aanvoelen als een bultje en is soms pijnlijk bij aanraking.

Behandeling
Eerste hulp bij oogtrauma omvat het spoelen van het oog met water of een zoutoplossing. Het aanbrengen van koude kompressen kan helpen de zwelling te verminderen. Afhankelijk van de ernst van het trauma kan medische interventie nodig zijn, zoals het verwijderen van het vreemde voorwerp of het behandelen van eventuele schade aan het oogoppervlak.

Risicofactoren van gezwelletjes op oogbol

De risicofactoren voor het ontwikkelen van gezwelletjes op de oogbol kunnen variëren afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Hier volgt een uitgebreide beschrijving van de belangrijkste risicofactoren:

Blootstelling aan UV-straling
Langdurige blootstelling aan ultraviolette (UV) straling, vooral zonder adequate oogbescherming zoals een zonnebril, kan het risico op gezwelletjes op de oogbol verhogen. UV-straling kan leiden tot beschadiging van de oppervlaktelagen van het oog, wat kan resulteren in aandoeningen zoals pterygium en pinguecula, die zich manifesteren als gezwelletjes op de conjunctiva (oogslijmvlies).

Leeftijd
Oudere mensen hebben een hoger risico op het ontwikkelen van gezwelletjes op het oog, omdat de cellen in het oog over de tijd meer schade kunnen oplopen. Naarmate de leeftijd toeneemt, kunnen aandoeningen zoals conjunctivale papillomen, pterygium en andere goedaardige gezwellen vaker voorkomen.

Humaan papillomavirus (HPV)-infectie
Infectie met bepaalde typen van het humaan papillomavirus (HPV) kan het risico verhogen op het ontwikkelen van conjunctivale papillomen, die zich presenteren als gezwelletjes op het oogoppervlak.

Blootstelling aan schadelijke chemicaliën en rook
Mensen die regelmatig worden blootgesteld aan schadelijke chemicaliën, zoals in industriële omgevingen, of aan sigarettenrook lopen een groter risico op irritatie van het oog en mogelijk het ontwikkelen van gezwelletjes. Chemicaliën kunnen het bindvlies van het oog irriteren en ontsteking veroorzaken, wat kan leiden tot de vorming van bultjes of gezwellen.

Chronische oogirritatie
Aanhoudende irritatie van het oog door droge ogen, allergieën, contactlenzen of blootstelling aan stof kan leiden tot chronische ontsteking van het bindvlies. Dit kan de kans op het ontwikkelen van pinguecula, pterygium of andere gezwelletjes vergroten.

Familiegeschiedenis van oogtumoren
Een erfelijke aanleg voor bepaalde typen oogtumoren, zoals conjunctivale tumoren of melanoom, kan het risico verhogen op het ontwikkelen van gezwelletjes op de oogbol. Genetische factoren kunnen een rol spelen bij de ontwikkeling van zowel goedaardige als kwaadaardige gezwellen.

Lichtgekleurde ogen en huid
Mensen met een lichte huidskleur en lichte oogkleur hebben een hoger risico op UV-schade aan de ogen, wat het risico op gezwelletjes zoals conjunctivale melanoom verhoogt. De verminderde pigmentatie biedt minder bescherming tegen UV-straling.

Oogtrauma
Eerdere verwondingen aan het oog kunnen het risico verhogen op de vorming van cysten of andere gezwelletjes als gevolg van littekenvorming of abnormale celgroei tijdens het herstelproces.

Immuunsuppressie
Mensen met een verzwakt immuunsysteem, bijvoorbeeld door HIV-infectie of immunosuppressieve medicatie, lopen een hoger risico op infecties en virale gezwellen, zoals conjunctivale papillomen, of op de ontwikkeling van kwaadaardige oogtumoren.

Gebrek aan oogbescherming
Het niet dragen van een zonnebril met UV-bescherming, vooral in omgevingen met veel zonlicht of op hoogte (bijv. tijdens skiën), kan het risico op gezwellen zoals pterygium en pinguecula verhogen. UV-straling kan direct de cellen van de conjunctiva beschadigen, wat leidt tot abnormale celgroei.

Deze risicofactoren kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van zowel goedaardige als kwaadaardige gezwelletjes op de oogbol en benadrukken het belang van preventieve maatregelen zoals het beschermen van de ogen tegen schadelijke factoren.

Geassocieerde symptomen bij knobbeltje op oog

Knobbeltjes op het oog kunnen verschillende symptomen veroorzaken, afhankelijk van de onderliggende oorzaak en de locatie van het knobbeltje. Hier volgt een beschrijving van mogelijke geassocieerde symptomen:

Irritatie en roodheid
Knobbeltjes op het oog kunnen irritatie en roodheid van het oog veroorzaken, vooral wanneer ze in contact komen met het ooglid of wrijven tegen het hoornvlies tijdens het knipperen. Dit kan leiden tot een branderig gevoel en ontsteking van het bindvlies.

Gevoel van een vreemd lichaam
Een veelvoorkomend symptoom van een knobbeltje op het oog is het gevoel dat er een vreemd lichaam aanwezig is in het oog. Dit kan ongemak veroorzaken, vooral tijdens het knipperen. Dit symptoom is vaak aanwezig bij aandoeningen zoals pinguecula of chalazion.

Zwelling van het ooglid
Knobbeltjes die zich in of nabij het ooglid vormen, zoals bij chalazion of hordeolum, kunnen zwelling van het ooglid veroorzaken. Dit kan ook gepaard gaan met pijn en gevoeligheid van het getroffen gebied.

Tranen en afscheiding
Knobbeltjes op het oog kunnen leiden tot overmatige traanproductie of afscheiding, vooral als ze gepaard gaan met een ontsteking of infectie. Dit kan het oog constant vochtig houden en soms leiden tot korstvorming rond het oog.

Visusproblemen
In sommige gevallen, zoals bij grote of centraal geplaatste knobbeltjes, kan het zicht worden belemmerd. Gezwellen zoals pterygium kunnen over het hoornvlies groeien en het zicht vertroebelen. Dit kan zich uiten in wazig zicht of dubbelzien.

Pijn of gevoeligheid
Hoewel sommige knobbeltjes op het oog pijnloos zijn, kunnen anderen, zoals hordeola (strontjes) of geïnfecteerde chalazia, pijn en gevoeligheid veroorzaken. Dit kan erger worden bij aanraking of druk op het ooglid.

Droge ogen
Knobbeltjes op het oog kunnen de normale werking van de traanklieren verstoren, wat kan leiden tot droge ogen. Dit veroorzaakt ongemak en een zanderig of korrelig gevoel in het oog, wat vaak erger wordt door knipperen.

Ontsteking van het bindvlies (conjunctivitis)
Sommige knobbeltjes, zoals die veroorzaakt door infecties of allergieën, kunnen leiden tot een ontsteking van het bindvlies (conjunctivitis). Dit kan gepaard gaan met roodheid, zwelling en jeuk van het oog.

Cosmetische veranderingen
Knobbeltjes op het oog, vooral in het ooglid of rond het bindvlies, kunnen ook cosmetische problemen veroorzaken. Dit kan leiden tot asymmetrie van de ogen of duidelijk zichtbare bultjes, wat esthetisch storend kan zijn.

Deze symptomen kunnen variëren in ernst en duur, afhankelijk van de oorzaak van het knobbeltje.

Alarmsymptomen bij oogbultjes

Sommige symptomen geassocieerd met oogbultjes vereisen onmiddellijke medische aandacht, omdat ze kunnen wijzen op ernstigere onderliggende aandoeningen, zoals infecties of kwaadaardige tumoren. Hieronder volgen belangrijke alarmsymptomen om op te letten:

Plotselinge visusverlies of wazig zien
Een knobbeltje op het oog dat gepaard gaat met plotselinge vermindering van het gezichtsvermogen, wazig zien, of dubbelzien kan wijzen op een ernstig probleem, zoals een tumor of een groeiend gezwel dat druk uitoefent op het hoornvlies of andere delen van het oog. Dit symptoom vereist onmiddellijke medische evaluatie.

Ernstige pijn in het oog
Hoewel veel oogbultjes geen pijn veroorzaken, kan ernstige of aanhoudende pijn een teken zijn van een onderliggende infectie, zoals een abces of een hordeolum, of een ernstiger aandoening zoals hoornvliesontsteking (keratitis). Als de pijn gepaard gaat met zwelling en roodheid, is een snelle controle nodig om complicaties te voorkomen.

Snelgroeiend knobbeltje
Een knobbeltje dat snel in omvang toeneemt, vooral over enkele dagen of weken, kan wijzen op een kwaadaardig gezwel zoals conjunctivaal melanoom of oogkanker. Dit vereist onmiddellijke evaluatie en mogelijk een biopsie om de aard van het gezwel vast te stellen.

Afscheiding van pus of bloeding
Als er pus of bloed uit het knobbeltje komt, kan dit wijzen op een infectie of ernstige ontsteking. Dit symptoom is zorgwekkend omdat het kan duiden op een abces, een ernstige bacteriële infectie, of andere pathologische processen die onmiddellijke behandeling vereisen.

Voortdurende zwelling van ooglid of oogbol
Hardnekkige zwelling van het ooglid of oogbol, die niet vermindert met rust of thuisbehandelingen, kan een teken zijn van een dieperliggende infectie of gezwel dat zich verder uitbreidt. Dit kan ook wijzen op een onderliggende aandoening zoals cellulitis rond het oog.

Veranderingen in oogkleur of vorm
Een verandering in de kleur van het oog, zoals verkleuring van de sclera (het witte deel van het oog), of misvorming van het oog zelf kan wijzen op een ernstige aandoening zoals een tumor of intraoculaire infectie. Dit is een alarmsymptoom dat onmiddellijk onderzoek vereist.

Dubbelzien of problemen met oogbewegingen
Als het knobbeltje leidt tot dubbelzien of het niet goed kunnen bewegen van het oog, kan dit een teken zijn dat het gezwel druk uitoefent op zenuwen of spieren die betrokken zijn bij de oogbewegingen. Dit kan wijzen op een ernstige onderliggende aandoening die snel moet worden behandeld.

Systemische symptomen zoals koorts of algemene malaise
Koorts, koude rillingen, of andere tekenen van algemene malaise in combinatie met een oogbultje kunnen duiden op een systemische infectie die zich uitbreidt naar het ooggebied. Dit is een medisch noodgeval dat onmiddellijke aandacht vereist.

Deze alarmsymptomen wijzen op mogelijk ernstige problemen en vereisen onmiddellijke evaluatie door een oogarts of andere medische professional om verdere complicaties te voorkomen.

Diagnose en onderzoeken van oogbulten

Bij het diagnosticeren van oogbulten is een grondige oogonderzoek essentieel om de oorzaak en ernst van het knobbeltje te bepalen. De diagnose en onderzoeken kunnen variëren afhankelijk van de symptomen en de vermoedelijke oorzaak. Hieronder volgt een overzicht van de stappen en methoden die doorgaans worden gebruikt:

Anamnese
Het onderzoek begint meestal met een gedetailleerde anamnese. De arts zal vragen stellen over de duur van het knobbeltje, of het gepaard gaat met pijn, veranderingen in het gezichtsvermogen, afscheiding of andere symptomen. Ook wordt gevraagd naar eerdere oogproblemen, oogtrauma, en risicofactoren zoals blootstelling aan UV-straling, familiegeschiedenis van oogtumoren, en het dragen van contactlenzen.

Visuele inspectie
Een fysiek onderzoek van het oog wordt uitgevoerd om de locatie, grootte, en kenmerken van het knobbeltje te beoordelen. Dit omvat het inspecteren van het oogoppervlak, de oogleden en het bindvlies. De arts zal letten op tekenen van ontsteking, zwelling, of afscheiding.

Spleetlamponderzoek
Een spleetlamp wordt gebruikt voor een gedetailleerde microscopische inspectie van de structuren van het oog. Dit hulpmiddel biedt de arts de mogelijkheid om het knobbeltje nauwkeurig te beoordelen en afwijkingen in het hoornvlies, bindvlies, en ooglid op te sporen. Met de spleetlamp kan ook de diepte van het knobbeltje worden onderzocht.

Fluoresceïne-kleuring
In sommige gevallen wordt een fluoresceïne-kleuring uitgevoerd om eventuele schade aan het hoornvlies of bindvlies zichtbaar te maken. Deze kleurstof wordt in het oog gedruppeld en verlicht onder een blauwe lamp om letsels, zoals hoornvliesletsels, beter te kunnen identificeren.

Oogdrukmeting (tonometrie)
Als er een vermoeden is van verhoogde oogdruk, zoals bij glaucoom, kan de oogdruk worden gemeten met behulp van tonometrie. Dit onderzoek helpt om aandoeningen die de druk in het oog beïnvloeden uit te sluiten.

Biopsie van het knobbeltje
Als er twijfel bestaat over de aard van het knobbeltje, vooral als er een vermoeden is van een kwaadaardig gezwel zoals conjunctivaal melanoom of oogkanker, kan een biopsie worden uitgevoerd. Een klein stukje van het weefsel wordt verwijderd en naar het laboratorium gestuurd voor histologisch onderzoek om te bepalen of het knobbeltje goedaardig of kwaadaardig is.

Beeldvorming (MRI, CT-scan of echografie)
Als het knobbeltje diep in het oog zit of als er verdenking is van een dieperliggende aandoening, kan beeldvorming zoals een MRI-scan, CT-scan of echografie van het oog worden uitgevoerd. Dit helpt om de omvang van het knobbeltje en de betrokkenheid van omliggende weefsels te beoordelen, en om kwaadaardige tumoren uit te sluiten of verder te onderzoeken.

Culturen en PCR-testen bij infecties
Als er sprake is van afscheiding of als een infectie wordt vermoed, kan een kweek of PCR-test worden uitgevoerd om de verantwoordelijke bacterie, virus of schimmel te identificeren. Dit helpt bij het bepalen van de juiste behandeling, zoals gerichte antibiotica of antivirale middelen.

Oogheelkundig consult of doorverwijzing
In complexere gevallen of bij verdenking van ernstige onderliggende aandoeningen zoals kanker of systemische ziekten, kan de patiënt worden doorverwezen naar een oogarts voor een uitgebreider onderzoek en mogelijke specialistische behandeling.

Deze diagnostische methoden helpen om de oorzaak van oogbulten nauwkeurig vast te stellen, de ernst van de aandoening te beoordelen en de juiste behandeling in te zetten.

Behandeling van ooggezwellen

De behandeling van ooggezwellen varieert afhankelijk van de oorzaak, de ernst van het gezwel, en of er complicaties aanwezig zijn. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste behandelingsopties voor ooggezwellen:

Afwachten en zelfzorg
In veel gevallen, vooral bij kleine en goedaardige gezwellen zoals een chalazion of milde pinguecula, kan het gezwel zonder ingrijpende behandeling verdwijnen. Zelfzorgmaatregelen zoals warme kompressen gedurende 10-15 minuten meerdere keren per dag kunnen helpen om de zwelling te verminderen en het genezingsproces te versnellen.

Topische medicatie
Bij gezwellen die worden veroorzaakt door infecties, zoals hordeola (strontjes) of conjunctivitis, kan de arts antibiotische oogdruppels of zalven voorschrijven. In gevallen van virale infecties kunnen antivirale oogdruppels worden gebruikt. Bij allergieën kan behandeling met antihistaminica of steroïden nuttig zijn om ontsteking en jeuk te verminderen.

Chirurgische verwijdering
Sommige gezwellen, vooral als ze groot zijn, niet vanzelf verdwijnen, of cosmetisch of functioneel storend zijn, kunnen chirurgisch worden verwijderd. Dit geldt bijvoorbeeld voor een chalazion dat niet op medicatie reageert, of voor een pterygium dat over het hoornvlies groeit en het zicht belemmert. De chirurgische ingreep wordt vaak poliklinisch uitgevoerd onder plaatselijke verdoving.

Biopsie bij verdachte gezwellen
Als er sprake is van een gezwel met verdachte kenmerken, zoals een snelgroeiend of onregelmatig knobbeltje dat kan wijzen op kanker, wordt een biopsie uitgevoerd. Na het verkrijgen van de resultaten van de biopsie kan de verdere behandeling bestaan uit chirurgische verwijdering van het gezwel of aanvullende behandelingen zoals bestraling of chemotherapie als er sprake is van een kwaadaardige tumor.

Lasertherapie
Lasertherapie kan worden toegepast om bepaalde soorten gezwellen, zoals oppervlakkige tumoren of gezwellen van het bindvlies, te behandelen. Dit is een minimaal invasieve behandeling waarbij de laser wordt gebruikt om het gezwel te verdampen of te verwijderen, vaak met weinig hersteltijd.

Cryotherapie
Cryotherapie, waarbij het gezwel wordt bevroren, kan ook worden gebruikt om bepaalde oppervlakkige gezwellen te verwijderen. Deze methode is vooral nuttig bij goedaardige huid- of bindvliesgezwellen en biedt een snelle herstelperiode.

Immunotherapie en targeted therapy
Bij kwaadaardige gezwellen zoals conjunctivaal melanoom kunnen immunotherapie of gerichte therapieën worden overwogen als onderdeel van de behandeling. Deze therapieën werken door het immuunsysteem te stimuleren om kankercellen aan te vallen of door specifieke moleculaire doelen binnen de tumor aan te pakken.

Radiotherapie en chemotherapie
In het geval van kwaadaardige tumoren zoals oogkanker kan radiotherapie of chemotherapie worden ingezet. Radiotherapie gebruikt straling om kankercellen te vernietigen, terwijl chemotherapie geneesmiddelen gebruikt om de groei en verspreiding van kankercellen te stoppen. Deze behandelingen worden meestal gebruikt in combinatie met chirurgie of andere therapieën.

Preventie van terugkeer
Na behandeling van bepaalde gezwellen, zoals pterygium, kan de arts aanbevelen om blootstelling aan risicofactoren zoals UV-straling te vermijden. Dit kan worden gedaan door een zonnebril met UV-bescherming te dragen of door beschermende brillen te gebruiken tijdens werkzaamheden die irritatie van het oog kunnen veroorzaken.

De keuze van de behandeling is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de aard van het gezwel, de oorzaak, de grootte, en de algehele gezondheid van de patiënt. De arts zal de patiënt begeleiden bij het kiezen van de juiste behandeling voor optimale resultaten.

Prognose

Goedaardige gezwellen
De prognose voor goedaardige gezwellen op het oog is doorgaans gunstig. Veel voorkomende goedaardige aandoeningen, zoals chalazion, hordeolum, pinguecula en pterygium, zijn meestal niet levensbedreigend en kunnen effectief worden behandeld. Chalazion en hordeolum verdwijnen vaak met zelfzorgmaatregelen zoals warme kompressen en goede hygiëne. Als de symptomen aanhouden of verergeren, kan een kleine chirurgische ingreep nodig zijn, maar de kans op volledige genezing is zeer hoog.

Pinguecula en pterygium zijn gezwellen die kunnen ontstaan door blootstelling aan zonlicht, vooral bij mensen die veel tijd buiten doorbrengen. Hoewel ze in de meeste gevallen goedaardig zijn, kunnen ze irritatie of ongemak veroorzaken. Chirurgische verwijdering is mogelijk en heeft meestal een goede prognose. Het is echter belangrijk op te merken dat deze gezwellen kunnen terugkeren, vooral als de risicofactoren zoals UV-blootstelling niet worden aangepakt.

Kwaadaardige gezwellen
De prognose voor kwaadaardige gezwellen is variabel en afhankelijk van verschillende factoren. Tumoren zoals conjunctivaal melanoom zijn ernstiger en vereisen een nauwkeurige diagnose en behandeling. De prognose is sterk afhankelijk van het stadium waarin de kanker wordt vastgesteld. Vroeg gediagnosticeerde gevallen hebben een aanzienlijke kans op genezing, terwijl latere stadia kunnen leiden tot een slechtere prognose.

Bij conjunctivaal melanoom kan het vijfjaarsoverlevingspercentage variëren, met percentages die variëren van 60% tot meer dan 90%, afhankelijk van de mate van metastase en de effectiviteit van de behandelingen. Het is cruciaal dat patiënten met een verhoogd risico op oogkanker, zoals mensen met een familiegeschiedenis van huidkanker of die een licht huidtype hebben, regelmatig worden gecontroleerd om vroegtijdige tekenen van kanker op te sporen.

Impact van behandeling op prognose
De tijdigheid van de behandeling heeft een aanzienlijke invloed op de prognose van ooggezwellen. Snelle diagnose en interventie kunnen niet alleen de symptomen verlichten, maar ook verdere complicaties en de progressie van de aandoening helpen voorkomen. Dit is vooral belangrijk bij kwaadaardige gezwellen, waar elke vertraging in behandeling kan leiden tot een verslechtering van de uitkomst.

Daarnaast zijn de behandelingsopties die beschikbaar zijn voor patiënten ook van invloed op de prognose. Goedaardige gezwellen worden vaak effectief behandeld met conservatieve maatregelen of kleine chirurgische ingrepen. Aan de andere kant kunnen kwaadaardige tumoren een combinatie van chirurgie, radiotherapie en chemotherapie vereisen, waarbij de prognose sterk afhankelijk is van hoe goed de tumor reageert op deze behandelingen.

Opvolging en controle
Regelmatige opvolging en controle zijn essentieel voor patiënten die behandeld zijn voor ooggezwellen, vooral bij degenen die een kwaadaardig gezwel hebben gehad. Continue monitoring helpt bij het vroegtijdig opsporen van eventuele terugkeer van het gezwel of nieuwe complicaties. Dit geldt met name voor patiënten die eerder een oogtumor hebben gehad, aangezien zij een verhoogd risico op recidief hebben.

Het is ook belangrijk dat patiënten met een geschiedenis van ooggezwellen of risicofactoren voor oogkanker hun symptomen en veranderingen in het oog nauwlettend in de gaten houden en tijdig medische hulp zoeken. Een proactieve benadering kan cruciaal zijn voor het verbeteren van de prognose en het behoud van de algehele ooggezondheid.

Complicaties

Visuele complicaties
Ooggezwellen kunnen leiden tot verschillende visuele complicaties, afhankelijk van hun locatie en grootte. Bij tumoren die zich dichtbij het hoornvlies of de pupil bevinden, kan er druk op het oog komen te staan, wat het gezichtsvermogen kan beïnvloeden. Dit kan resulteren in vervormd zicht, wazigheid of zelfs verlies van gezichtsvermogen in ernstigere gevallen. Bij pterygium, bijvoorbeeld, kan de groei over het hoornvlies leiden tot astigmatisme, wat een verdere verslechtering van het gezichtsvermogen kan veroorzaken.

Chronische irritatie en ontsteking
Veel goedaardige gezwellen, zoals pinguecula en chalazion, kunnen chronische irritatie en ontsteking van het oog veroorzaken. Dit kan leiden tot symptomen zoals jeuk, roodheid, en ongemak. Wanneer deze symptomen aanhouden, kunnen ze de kwaliteit van leven beïnvloeden en dagelijkse activiteiten bemoeilijken. Chronische ontsteking kan ook de neiging hebben om terug te keren na behandeling, wat extra zorg en mogelijk herhaalde medische interventies vereist.

Infectie
Een andere complicatie van ooggezwellen is het risico op infecties. Bij gezwellen zoals hordeola, die ontstaan door een verstopping van de talgklieren, kunnen bacteriën zich ophopen en leiden tot een bacteriële infectie. Dit kan resulteren in pijn, zwelling en pusvorming. Bij ooginfecties is tijdige behandeling cruciaal om verdere complicaties, zoals de verspreiding van de infectie naar omliggende structuren, te voorkomen.

Terugkeer van gezwellen
Een veelvoorkomende complicatie bij bepaalde ooggezwellen, zoals pterygium en chalazion, is de mogelijkheid van terugkeer na behandeling. Ondanks succesvolle chirurgische verwijdering kan het gezwel opnieuw verschijnen, vooral als de onderliggende risicofactoren, zoals langdurige blootstelling aan UV-straling of slechte ooghygiëne, niet worden aangepakt. Het is belangrijk voor patiënten om passende maatregelen te nemen om terugkeer te minimaliseren en om regelmatig oogonderzoeken te ondergaan.

Psychosociale impact
Naast de fysieke complicaties kunnen ooggezwellen ook een aanzienlijke psychosociale impact hebben. Patiënten met zichtbare gezwellen kunnen zich onzeker of angstig voelen over hun uiterlijk, wat kan leiden tot sociale terugtrekking of depressie. Dit kan hun algehele welzijn beïnvloeden en de kwaliteit van leven verlagen. Het is cruciaal dat zorgverleners ook aandacht besteden aan de emotionele en psychosociale aspecten van de behandeling van ooggezwellen en ondersteuning bieden waar nodig.

Langetermijngevolgen
In sommige gevallen, vooral bij kwaadaardige tumoren, kunnen de langetermijngevolgen aanzienlijk zijn. Dit kan variëren van blijvende visuele beperkingen tot een verhoogd risico op metastase naar andere delen van het lichaam. Het is belangrijk dat patiënten die behandeld zijn voor oogkanker of andere ernstige gezwellen onder medische supervisie blijven om mogelijke complicaties en nieuwe kankerontwikkeling tijdig te detecteren.

Al met al kunnen de complicaties van ooggezwellen aanzienlijk variëren, en de juiste en tijdige behandeling is essentieel om deze complicaties te minimaliseren en de algehele ooggezondheid te waarborgen.

Preventie

Bewustzijn van symptomen
Het verhogen van het bewustzijn van symptomen die op ooggezwellen kunnen duiden, is een belangrijke preventieve maatregel. Patiënten moeten goed letten op veranderingen in hun ogen, zoals bultjes, roodheid, irritatie of veranderingen in het gezichtsvermogen. Door alert te zijn op deze symptomen en onmiddellijk medische hulp te zoeken, kunnen mogelijke complicaties worden voorkomen en kan een effectieve behandeling worden gestart. Regelmatige zelfevaluaties van de ogen kunnen helpen om vroegtijdige veranderingen op te merken.

Eten van een gezonde voeding
Een evenwichtige en voedzame voeding speelt een cruciale rol in de algehele ooggezondheid. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, zoals groenten, fruit en vette vis, kunnen bijdragen aan het behoud van een goede visuele functie en helpen bij het verminderen van ontstekingen. Specifieke voedingsstoffen zoals omega-3-vetzuren, vitamine C, vitamine E, luteïne en zeaxanthine zijn vooral nuttig voor de gezondheid van de ogen. Door een dieet dat rijk is aan deze voedingsstoffen te volgen, kunnen patiënten hun risico op het ontwikkelen van oogziekten verlagen.

Goede ooghygiëne
Een van de belangrijkste preventieve maatregelen voor ooggezondheid is het handhaven van een goede ooghygiëne. Dit omvat het regelmatig wassen van de handen voordat men de ogen aanraakt, om de verspreiding van bacteriën en virussen te voorkomen. Het is ook aan te raden om oogmake-up en andere producten van hoge kwaliteit te gebruiken en deze regelmatig te vervangen om infecties en irritaties te minimaliseren. Daarnaast is het belangrijk om de ogen vrij te houden van vuil en stof om de kans op irritatie te verminderen.

Regelmatige reiniging van contactlenzen
Voor mensen die contactlenzen dragen, is het essentieel om deze regelmatig en volgens de aanbevolen richtlijnen te reinigen. Dit helpt bij het voorkomen van infecties en andere complicaties. Het is ook belangrijk om de lenzen niet langer te dragen dan aanbevolen en om altijd schone handen te gebruiken bij het hanteren van de lenzen. Bij enige irritatie of ongewone symptomen is het raadzaam om een oogarts te raadplegen. Het opvolgen van de instructies van de oogzorgprofessional kan het risico op complicaties aanzienlijk verminderen.

Vermijden van wrijven in de ogen
Het is essentieel om het wrijven in de ogen te vermijden, omdat dit kan leiden tot irritatie, beschadiging van de ogen en een verhoogd risico op infecties. Als de ogen jeuken of ongemakkelijk aanvoelen, is het beter om oogdruppels of andere geschikte remedies te gebruiken in plaats van direct in de ogen te wrijven. Het herkennen van de oorzaak van de jeuk kan ook helpen om herhaalde irritaties te voorkomen. Het ontwikkelen van goede gewoonten, zoals het gebruik van een luchtbevochtiger bij droge lucht, kan ook helpen om ongemak te minimaliseren.

Vroege detectie en behandeling
Het tijdig raadplegen van een oogarts bij het ervaren van symptomen of veranderingen aan de ogen is cruciaal voor de preventie van ernstige aandoeningen. Regelmatige oogonderzoeken kunnen helpen bij het vroegtijdig opsporen van aandoeningen voordat ze ernstiger worden. Dit geldt met name voor mensen met een verhoogd risico op ooggezwellen, zoals degenen met een familiegeschiedenis van oogziekten of eerdere oogproblemen. Het stellen van vragen en het bespreken van zorgen met een oogzorgspecialist kan ook bijdragen aan een betere preventieve zorg.

Zorgvuldig omgaan met chemische stoffen
Bij het gebruik van chemische stoffen, zoals schoonmaakmiddelen of cosmetica, is het belangrijk om voorzichtig te zijn om irritatie of schade aan de ogen te voorkomen. Het dragen van beschermende brillen bij het werken met chemicaliën kan helpen om de ogen te beschermen. In geval van accidentele blootstelling aan schadelijke stoffen is het essentieel om de ogen onmiddellijk te spoelen met veel water en medische hulp te zoeken indien nodig.

Door deze preventieve maatregelen te integreren in de dagelijkse routine, kunnen mensen hun ooggezondheid verbeteren en het risico op het ontwikkelen van ooggezwellen en andere gerelateerde aandoeningen aanzienlijk verlagen. Proactieve zorg en aandacht voor de ogen zijn cruciaal voor het behoud van een goede visuele functie en algemene welzijn.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rode bultjes op benen en armen: keratosis pilarisRode bultjes op de bovenbenen of armen: het is een onschuldige, cosmetische aandoening die vaak voorkomt. De aandoening…
Kleine, witte bultjes op de (boven)lipKleine, witte bultjes op de (boven)lipAls je je lip strak trekt, zijn er bij sommige mensen kleine, witte stipjes zichtbaar. Wat zijn dit voor stipjes en zijn…
Strophulus: symptomen jeukende bultjes door insectenbetenStrophulus: symptomen jeukende bultjes door insectenbetenStrophulus, soms ook wel 'papulaire urticaria' genoemd, is een acute uitbarsting van rode, sterk jeukende bultjes op de…
Syringomen: Bultjes (zweetkliergezwellen) rond ogen & wangenSyringomen: Bultjes (zweetkliergezwellen) rond ogen & wangenOngeveer 1% van de bevolking heeft last van syringomen (syringoma). Bij een syringoom vindt een overmatige groei van cel…

Ooglymfoom (intraoculair lymfoom): Kanker in oog of ogenOoglymfoom (intraoculair lymfoom): Kanker in oog of ogenEen lymfoom is een vorm van kanker die voortkomt uit oncontroleerbaar delende lymfocyten (type witte bloedcellen). Een l…
Pijnlijke anus: symptomen, oorzaak en behandeling anale pijnPijnlijke anus: symptomen, oorzaak en behandeling anale pijnEen pijnlijke anus duidt op pijn in de anus (poepgaatje). Deze pijn kan steeds aanwezig zijn of intermitterend. Een pijn…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Giuliamar, Pixabay
  • Geraadpleegd op 4 oktober 2020:
  • Ocular Melanoma Causes; https://www.aao.org/eye-health/diseases/ocular-melanoma-cause
  • Geraadpleegd op 24 april 2018:
  • Bump on Eye or Pinguecula, https://iytmed.com/bump-on-eye/
  • Bubble on eyeball – Causes and Treatment, https://www.healtholino.com/bubble-on-eyeball-causes-and-treatment/
  • Bumps on Eyeball: White Pimple, Clear Bubble, Little, Pictures, Causes, Treatment, http://www.healtreatcure.org/eye/bumps-on-eyeball-white-pimple-clear-bubble-little-under-eyelid-treatment/
  • Bump on the eyeball, https://www.healthline.com/health/bump-on-eyeball
  • Pterygium en pinguecula, goedaardige letsels in de ogen, https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/160459-pterygium-en-pinguecula-goedaardige-letsels-in-de-ogen.html
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • What causes bumps on the eyeball?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321600.php
  • Afbeelding bron 1: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 06-10-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.