Kleine, witte bultjes op de (boven)lip

Kleine, witte bultjes op de (boven)lip Als je je lip strak trekt, zijn er bij sommige mensen kleine, witte stipjes zichtbaar. Wat zijn dit voor stipjes en zijn ze schadelijk? Kun je ze ook op andere plekken van je lichaam vinden?

Fordyce spots of plekjes van Fordyce

Als je er zeker van bent dat je geen aften of SOA hebt, dan heb je waarschijnlijk Fordyce spots, ook wel de plekjes van Fordyce genoemd. De naam Fordyce is de naam van de arts die deze conditie voor het eerst beschreef. Vaak hangt het hebben van Fordyce spots samen met je hormoonhuishouding. De bultjes zijn onschuldig.

Wat zijn Fordyce spots?

Fordyce spots zien eruit als heel kleine bultjes, vaak geel of wit. Het zijn vergrote talgklieren van de huid.

Waar kun je Fordyce spots hebben?

  • Op je onder- of bovenlip
  • Op het slijmvlies aan de binnenkant van de wang
  • Bij vrouwen: op de schaamlippen
  • Bij mannen: op de penis of de balzakken
  • Minder vaak: rondom de mond, of onder de oksel

Kun je Fordyce spots behandelen?

Er is geen behandeling voor Fordyce spots. Je kunt ook niets doen tegen het verspreiden ervan. Je kunt over de Fordyce spots heen groeien; deze worden dan in de loop van de jaren minder. Soms wordt irritatie van een scheerapparaat of scheermesje als oorzaak gezien van de Fordyce spots. Je zou dan kunnen overwegen om voorzichtiger te scheren rondom het gebied waar je de spots hebt.

Als je echt last hebt van de spots - qua uiterlijk, aangezien de spots verder geen irritatie geven - kun je vragen om een behandeling met een gefractioneerde CO2-laser. Dit wordt echter niet vaak gedaan. De laserbehandeling is er in eerste plaats voor het verminderen van bijvoorbeeld littekens. Een ander middel voor eventuele behandeling is Tretinoïnegel.

Mogelijke andere oorzaken

Als je je niet in bovenstaande omschrijving(en) kunt vinden, dan kan het zijn dat de bultjes in je lip iets anders zijn. Hieronder vind je enkele andere mogelijke oorzaken.

Aften

Een aft is een (zeer) pijnlijke plek, veelal op de lippen en/of het tandvlees. De bultjes verschillen in grootte. Het verschil met Fordyce spots is dat aften pijnlijk en branderig zijn. Aften genezen vanzelf.

Op je onderlip, aan de binnenkant, heten het geen spots. Dan zijn het vaak aften en iets groter dan de kleine bultjes die we Fordyce spots noemen. / Bron: AdinaVoicu, PixabayOp je onderlip, aan de binnenkant, heten het geen spots. Dan zijn het vaak aften en iets groter dan de kleine bultjes die we Fordyce spots noemen. / Bron: AdinaVoicu, Pixabay

SOA's

Herpes kan uitslag veroorzaken op je lippen en geslachtsdelen. Het verschil met Fordyce spots is dat rondom de Herpes de huid vaak geïrriteerd en rood is, en de bultjes zijn gemiddeld groter. Genitale wratten kunnen ook een oorzaak zijn van bulten rondom het geslacht. Bij twijfel kun je een arts opzoeken.
© 2014 - 2024 Maresa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Plekjes van Fordyce: witte bultjes penis/gele bultjes vulvaPlekjes van Fordyce: witte bultjes penis/gele bultjes vulvaWitte bultjes op je penis of schaamlippen, kunnen talgklieren zijn. Op de penis zijn veel talgklieren aanwezig die voora…
Ziekte van Fox-Fordyce: symptomen, oorzaak en behandelingZiekte van Fox-Fordyce: symptomen, oorzaak en behandelingDe ziekte van Fox-Fordyce symptomen bestaan uit vaak jeukende bultjes rond de haarfollikels van de oksels, schaamstreek…
Fordyce-vlekken: Plekjes naast lippen en op geslachtsdelenFordyce-vlekken: Plekjes naast lippen en op geslachtsdelenFordyce-vlekken (plekjes van Fordyce) zijn niet-besmettelijke kleine verhoogde bultjes die op de schacht van de penis, d…

Een wespensteek, een pijnlijke en vervelende steekWespen zijn vervelende beestjes die rondom jou en je eten heen vliegen. Ze komen vooral af op zoetigheid, zoals waterijs…
Mepolizumab: veelbelovend experimenteel middel tegen astmaMepolizumab: veelbelovend experimenteel middel tegen astmaAstma is een aandoening die de functie van de longen vermindert, maar ook de levenskwaliteit kan aantasten. Als een 'puf…
Bronnen en referenties
  • http://www.huidarts.com/huidaandoeningen/huidaandoeningen-e-f/fordyce-spots/
  • Afbeelding bron 1: AdinaVoicu, Pixabay
Maresa (130 artikelen)
Laatste update: 12-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.