Een wespensteek, een pijnlijke en vervelende steek

Wespen zijn vervelende beestjes die rondom jou en je eten heen vliegen. Ze komen vooral af op zoetigheid, zoals waterijsjes en softijs. Wespen kunnen steken, al doen ze dat niet vaak. Als ze gevaar voelen dan steken ze. Maar hoe behandel je een wespensteek?

Een wespensteek, wat nu?

Jaarlijks sterven er ongeveer zes mensen in Nederland aan een wespensteek. Maar een wespensteek loop in 98% van de gevallen goed af, mits je het goed behandelt en als je geen allergische reacties krijgt.

Een wespensteek is pijnlijk. Als je wordt gestoken voel je een brandende, stekende pijn. De huid rondom de steek wordt vervolgens dik en rood. De plaats van de steek ziet er vaak uit als een klein gaatje in de huid. Na de steek kan het nog een paar dagen erg gevoelig zijn en pijn doen.

behalve steken kunnen wespen ook bijten. Dit is minder pijnlijk en ook veel minder erg dan een wespensteek. Als een wesp bijt, krijg je geen gif binnen en krijg je ook geen zwelling. Je voelt alleen de pijn, alsof de huid tussen een pincet klemt.

Een wesp steekt alleen als deze zich bedreigd voelt. Alleen de vrouwtjes steken, de mannelijke wespen hebben namelijk geen angel.
Veel mensen gaan wapperen met de armen als er een wesp in de buurt zit, ze proberen zo de wesp weg te jagen. Dit werkt vaak averechts, de wesp gaat zich dan juist bedreigd en/of angstig voelen, en zal dan veel eerder gaan steken. Het is veel slimmer om rustig te blijven als er een wesp is, hij vliegt vanzelf wel weer weg. Ben je bang voor wespen? Loop dan gewoon even rustig weg.

Bij het steken laat de wesp een giftige stof achter, maar hij laat géén angel achter. Vaak heb je na een aantal uur geen last meer van de steek, maar als je allergisch bent kun je er nog wel dagen last van hebben. De huid kan flink opzwellen, ook kunnen er zwellingen plaats vinden op andere plaatsen van het lichaam, zoals de ogen en de lippen. Ook kortademigheid en benauwdheid zijn symptomen. Mensen die weten dat ze allergisch zijn voor een wespensteek, hebben vaak medicijnen bij zich om in te nemen na de steek.

Wanneer naar de huisarts?

  • Het is vooral noodzakelijk om naar de huisarts te gaan als je gevoelig bent voor een wespensteek, maar je géén medicijnen bij hebt.
  • Als je na de wespensteek onwel wordt. Dit symptoom treedt meestal binnen 15 minuten op, en kan ook een verklaring zijn dat je allergisch bent voor een wespensteek.
  • Als je bent gestoken in de mond, keel, neus, hals of tong.

Wat kan je zelf doen tegen een wespensteek

  • Uitzuigen: Krachtig zuigen aan de plaats van de steek, en spuug het gif dan uit. Nooit inslikken!
  • Crème smeren: Klachten zoals jeuk en pijn kunnen worden verlicht door verschillende crèmes. Vraag advies bij de apotheek.
  • Koelen: Je kunt de wespensteek bijvoorbeeld koelen met mentholzalf.
  • Ringen af doen: Als je in een vinger of in je hand bent gestoken is het verstandig om ringen af te laten, in verband met eventuele zwelling.
  • Desinfecteer de wond: Het is slim om de wond te desinfecteren met water, zeep en eventueel met alcohol.
  • Houd de zwelling altijd even in de gaten. Als de huid rondom de steek dikker wordt, of je hebt er veel last van, schakel dan een arts in.

Maar je kunt natuurlijk ook veel doen om een wespensteek te voorkomen. Let op met buiten eten en drinken. Dek eten wat buiten staat af, en drink niet uit een glas zonder er eerst even in te kijken. Wees ook voorzichtig met sterk geurende parfums en zepen. Hier komen wespen op af.
© 2014 - 2024 Stacey, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijensteek behandelen / Wespensteek behandelenBijensteek behandelen / Wespensteek behandelenEr bestaan verscheidene natuurlijke behandelingen en middeltjes om een bijensteek of wespensteek te behandelen zodat de…
Plotseling onwel na een wespensteekIedereen wordt wel eens gestoken door een wesp. Bij de meeste mensen geeft het alleen een lokale reactie zoals zwelling,…
Wat te doen bij een wespensteekWat te doen bij een wespensteekVooral in de zomer kom je op veel plekken wespen tegen. Hoewel ze niet snel zullen steken, is de kans groot dat je toch…
Allergie insectenstekenAllergie insectenstekenEen insectensteek kan giftig of niet giftig zijn, en op basis hiervan kan men dan ook de reacties op verschillende insec…

Rusteloze benen syndroom/Restless legs syndrome (RLS)Rusteloze benen syndroom/Restless legs syndrome (RLS)Een al dan niet goede nachtrust is afhankelijk van hoe gemakkelijk je de slaap kan vatten en effectief in slaap blijft g…
Kleine, witte bultjes op de (boven)lipKleine, witte bultjes op de (boven)lipAls je je lip strak trekt, zijn er bij sommige mensen kleine, witte stipjes zichtbaar. Wat zijn dit voor stipjes en zijn…
Bronnen en referenties
  • http://www.e-gezondheid.be/wat-moet-u-doen-bij-een-wespensteek/actueel/1246
Stacey (42 artikelen)
Gepubliceerd: 09-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.