Plotseling onwel na een wespensteek

Iedereen wordt wel eens gestoken door een wesp. Bij de meeste mensen geeft het alleen een lokale reactie zoals zwelling, pijn en jeuk. Maar reageert iemand wel heel erg allergische op een wespensteek. Er kan dan een shock optreden, wat levensgevaarlijk. Een wespensteek kan een erge allergische reactie veroorzaken (anafylaxie). Er kan dan binnen een paar seconden tot uren lichte tot zeer ernstige verschijnselen ontstaan.

Verschijnselen van een wespensteek:

  • Pijn, jeuk en zwelling op de steekplek (dit is bij vrijwel iedereen zo)
  • huiduitslag ( alsof je in de brandnetels gevallen bent)
  • misselijkheid, braken, buikkrampen en diarree
  • kortademig
  • zwelling op andere plaatsen als de steekplaats (lippen en oogleden)

Levensbedreigende verschijnselen na een wespensteek

Al deze verschijnselen kunnen in meer of mindere mate voorkomen bij een wespensteek. Het wordt erg bedreigend als:
  • iemad erg bleek ziet, koud, en zweterig is
  • en daarbij duizelig duizelig is
  • kan bewusteloos raken

Deze verschijnselen kun je krijgen als je allergisch reageert op een wespensteek. De bloedvaten worden dan wijder, en er kan bloed en vocht uit de bloedvaten lekken. Het is een dringende noodzaak dat zo iemand zeer snel een injectie met adrenaline krijgt. Adrenaline zorgt dat de bloedvaten weer krimpen en zo kan er geen bloed en vocht meer door de vaatwand heen lekken.

Als iemand allergisch is reageert hij bijna altijd direkt op een wespensteek. Maar soms kan er ook een aantal uur over heen gaan.

Allergie wespen

De meeste allergische reacties worden door wespen veroorzaakt. Door bijen en hommels zijn er een stuk minder mensen allergisch voor. Wespen worden aangetrokken door voedsel, fruit, drank, afval, parfum en felle kleuren. Mensen die allergisch zijn voor wespen moeten proberen om in het wespenseizoen zo veel mogelijk eten en drinken in de buitenlucht proberen te voorkomen. Dit geldt ook voor het gebruik van parfums en het dragen van felle kleuren. De meeste mensen die weten dat ze allegisch zijn, hebben altijd een noodsetje bij zich waarmee ze het gif uit kunnen zuigen en zelf een middel kunnen toedienen om de allergische reactie te kunnen remmen. Ook hebben ze vaak een epipen, dit is een injectie met adrenaline voor het geval ze er een erge allergische reactie optreedt.

Methode om over de allergie heen te komen

Als mensen éénmaal een heftige reactie hebben gehad van een wespensteek dan kunnen ze een desensibilisatiekuur overwegen. Dit is een manier om een allergie uit te laten doven. Hierbij wordt om de zoveel tijd een klein beetje wespengif ingespoten. Dit wordt na elke keer iets meer. Zo heeft het lichaam bij de eerste keer als het wespengif ( wat zeer minimaal is) ingespoten wordt de kans om zelf afweerstoffen aan te maken. Dit wordt weer gebruikt als de volgende keer iets meer wespengif ingespoten wordt.

Een ander spoedgeval

Het kan ook gebeuren dat een wesp via de mond in de keel vliegt en daar steekt. Zelfs als je niet allergisch bent voor wespen kan het zwelling opgeven. En omdat er in de keel geen ruimte is voor zwelling zal het de luchtpijp afsluiten en zo verstikkinggevaar veroorzaken. Dringende noodzaak om direkt naar een dokter te gaan.

Lees verder

© 2008 - 2024 Mirjam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een wespensteek, een pijnlijke en vervelende steekWespen zijn vervelende beestjes die rondom jou en je eten heen vliegen. Ze komen vooral af op zoetigheid, zoals waterijs…
Bijensteek behandelen / Wespensteek behandelenBijensteek behandelen / Wespensteek behandelenEr bestaan verscheidene natuurlijke behandelingen en middeltjes om een bijensteek of wespensteek te behandelen zodat de…
Wat te doen bij een wespensteekWat te doen bij een wespensteekVooral in de zomer kom je op veel plekken wespen tegen. Hoewel ze niet snel zullen steken, is de kans groot dat je toch…
Insecten: de wespInsecten: de wespEr zijn zo'n 50.000 verschillende wespen in de wereld. Wespen zijn geen leuke insecten om tegen te komen. Ze komen vaak…

BewusteloosheidDe hersenen zorgen voor een helder bewustwijn. Als dit te kort schiet door bijvoorbeeld tekort aan zuurstof of glucose,…
Bindvliesontsteking (conjunctivitis)Bindvliesontsteking (conjunctivitis)Jaarlijks gaat één op de vijftig mensen naar de huisarts omdat ze last hebben van een bindvliesontsteking. Dat is een on…
Mirjam (91 artikelen)
Gepubliceerd: 29-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.