Bruine tot zwarte slecht helende huidvlekken op de enkel

Bruine tot zwarte slecht helende huidvlekken op de enkel Heb je bruine tot zwarte huidvlekken op de enkel dan betekent dit dat je diepe veneuze trombose hebt. Dit is een gevaarlijke aandoening omdat het bloed stolt waardoor kleine bloedklontjes adertjes kunnen blokkeren. De huidvlekken zijn daarbij zeer kwetsbaar en herstellen zeer lastig. Heb je deze huidvlekken dan moet je er alles aan doen om beschadiging te voorkomen. Anders loop je maanden met een zwerende voet. Waardoor worden deze bruine tot zwarte slecht helende huidvlekken op de enkel veroorzaakt en wat moet je verder doen om toch gezond te blijven?

Slecht helende huidvlekken enkel


Ontstaan van bruine of zwarte vlek

Het hebben van bruine tot zwarte huidvlekken op de enkel kan zeer grote consequenties hebben voor de patiënt. Diepe veneuze trombose betekent dat bloed traag stroomt in de benen en daar ligt de oorzaak voor het krijgen van bruine tot zwarte huidvlekken. Deze huidvlekken zijn geen melanineophoping, maar rode bloedlichaampjes die zich concentreren in de huid. Daardoor wordt de huid zeer kwetsbaar en herstelt het bij wondjes zeer lastig. Pas dan ook op als je bruine tot zwarte huidvlekken constateert. Waardoor worden de bruine tot zwarte huidvlekken veroorzaakt en wat kan je het beste doen om een longemboli te voorkomen?

Relatie met diepe veneuze trombose

Gewoonlijk ontstaat diepe veneuze trombose doordat de binnenwand van een bloedader is beschadigd. Daardoor neemt de kans op stolling van bloed toe, waardoor als het ware kleine klontjes in het bloed komen. De kans op stolling van bloed neemt toe indien het bloed te langzaam stroomt. De aders in de benen kunnen het bloed onvoldoende snel naar het hart stuwen. De oorzaak ligt daarin dat de kuit te lang onbeweeglijk is, mogelijk door:
  • het niet kunnen bewegen door een lang ziekenhuis verblijf (comapatiënten, onbeweeglijk liggen);
  • het te lang zitten in een bepaalde positie zonder te bewegen (werkhouding achter de pc op je werk);
  • te lang staan op dezelfde plek zonder dat je daarbij beweegt (lopende band werker, staande beroepen).

Het oplopen van een trombose is groot indien men actief wordt nadat men langdurig geen kuitbewegingen heeft gedaan. Eventuele stolsels in het kuitbloedvat komen bij beweging los en kunnen elders in het lichaam aders verstoppen, zoals bij een longembolie.

Oorzaak van de bruine tot zwarte huidvlekken

Vijftig procent van de patiënten vertonen geen symptomen en dus komt pijn op de borst als een verrassing. Bruine tot zwarte huidvlekken boven de enkel zijn echter een duidelijk symptoom van diepe veneuze trombose. Dit wil nog niet betekenen dat je dan een longembolie krijgt, echter de kans is wel aanwezig dat dit gebeurt. Traag stromend bloed in de benen zorgt ervoor dat de aders uitzetten deels veroorzaakt door de aantrekking van de zwaartekracht. Een concentratie van bloed in de benen maakt dat rode bloedcellen door de wand van de bloedader doorsijpelen naar de huid. In de huid ontstaat dan met de tijd een meer donker wordende huidvlek. Dit wordt nog weleens verward met melanineophoping - de stof die de huid gewoonlijk een bruine kleur geeft - maar in dit geval er sprake van rode bloedcelophoping.

Extreem kwetsbare en slecht helende huid

Heb je bruine tot zwarte huidvlekken boven de enkel wegens rode bloedcelophoping dan moet je zeer voorzichtig omgaan met je voeten. De verkleurde huid is namelijk extreem kwetsbaar. Door een schrammetje of buil kan de huid stuk gaan waardoor de enkel gaat zweren. Is de huid opengegaan dan duurt het ontzettend lang voordat de huid weer dicht is. Het herstel van een zweer kan letterlijk maanden tot wel een half jaar duren. In die periode dient de voet aanvullende steun te verkrijgen in de vorm van steunkousen en mag de zweer niet nat worden. Bovendien dient de patiënt s nachts met de voeten iets omhoog te liggen omdat daarmee het bloed gemakkelijker naar het hart kan stromen.

Verbeter de doorbloeding enkel

Om te voorkomen dat je nog meer rode bloedcelophoping krijgt boven de enkel wordt het tijd dat je actie gaat ondernemen. Voorkomen van problemen met de kwetsbare huid is beter dan genezen. Wat kun je nu doen om de bloed doorstroming te verbeteren? Reis je veel of sta je lang stil dan is het goed om ieder half uur de enkels tien keer te strekken. Steunkousen drukken de benen iets dicht waardoor de aders minder wijdt staan, waardoor het bloed beter gaat stromen. Daarnaast is het beste advies om te gaan lopen. Iedere dag een stuk gaan lopen maakt dat de kuiten en enkels goed in beweging zijn en dus wordt bloed beter naar het hart gestuwd. Ga bij bruine tot zwarte huidvlekken boven de enkel meer lopen om:
  • je gezondheid te verbeteren;
  • de kans op een longembolie te verkleinen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waardoor wordt een blauwe plek veroorzaakt?Waardoor wordt een blauwe plek veroorzaakt?Een blauwe plek ontwikkelt zich onder de huid zich indien er plaatselijk teveel druk is ontstaan door een stoot of val.…
Trombosebeen: een bloedstolsel in een van de beenaderenTrombosebeen: een bloedstolsel in een van de beenaderenDertigduizend mensen per jaar krijgen een veneuze trombose, zoals een trombosebeen of longembolie (2020). Om complicatie…
Chronische veneuze insufficiëntie: Pijn en zwelling aan beenChronische veneuze insufficiëntie: Pijn en zwelling aan beenDe aderen in de benen hebben een belangrijke functie; ze dragen namelijk bloed terug naar het hart. Ze hebben eenrichtin…
Diep-veneuze trombose (DVT)Een diep-veneuze trombose (DVT) is een aandoening waarbij een bloedstolsel (trombus of thrombus) de bloeddoorstroom door…

Prostatectomie: deels of geheel verwijderen van de prostaatProstatectomie: deels of geheel verwijderen van de prostaatProblemen aan de prostaat zijn erg vervelend en kunnen veel overlast veroorzaken, zeker als het om prostaatkanker gaat.…
Je hebt een knobbeltje gevoeld, een indicatie van kankerJe hebt een knobbeltje gevoeld, een indicatie van kankerEen knobbeltje onder de huid kan een indicatie van kanker zijn. Maar een knobbeltje hoeft niet perse kanker te zijn. Er…
Bronnen en referenties
  • http://www.merckmanual.be/index2.html?alinea=325
Reactie

Els, 31-10-2019
Ik heb zwarte bruine vlekken wat zoals geschreven staat op me enkels beide zijden zelf tot de onderbeen. Heb ook verschrikkelijk veel jeuk op de bloedvaten die blauwe lijnen op de benen, mijn huisarts schrijft de één na de andere zalfjes toe wat amper helpen. Ik heb gelezen dat ik veel moet bewegen ben 59 jaar en werk 4 uren per dag. Grt.Els Reactie infoteur, 01-11-2019
Het is bij deze aandoening van belang om veel te lopen of te fietsen, omdat het de doorbloeding stimuleert en ophoping van bloeddeeltjes tegengaat. Een gepast dieet is ook verstandig. "Veel" zout, suiker, vet in de voeding is af te raden. Ten aanzien van de jeukende huid is het van belang om niet te krabben. Indien de huid open wordt gekrabt (zeker ter plaatse van de bruine of zwarte huidvlekken), zal heling zeer traag verlopen en gaat het gepaard met veel etter. Gebruik bij een jeukende huid een simpele zinkzalf om de huid soepel te laten zijn en om de irritatie tegen te gaan.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.