Voorkom hart- en vaatziekten door het HDL te verhogen!

Voorkom hart- en vaatziekten door het HDL te verhogen! Gezond leven betekent dat je relatief een lage hoeveelheid ongezonde vetten in het lichaam hebt. In dat geval heb jein verhouding meer HDL ten opzichte van LDL in het bloed, waarmee het lichaam van ongewenste vetten kan worden gezuiverd. HDL staat daarbij op gespannen voet met het LDL-gehalte. Wat houdt High-Density Lipoproteïne in en hoe kun je het HDL verhogen om de kans op hart- en vaatziekten te verminderen?

HDL verhogen


Functie van HDL

High-Density Lipoproteïne heeft onder andere de functie om vettransport in het bloed mogelijk te maken. Daarnaast heeft het de eigenschap om cholesterol op te nemen uit lichaamsweefsel, maar kan ook cholesterol vastgehouden binnen een fatty-streak afvoeren. Het HDL wordt geproduceerd door de lever en heeft eveneens de eigenschap om te worden hergebruikt binnen het lichaam. Wegens de vetoplossende eigenschappen en de mogelijkheid van hergebruik wordt cholesterol verbonden aan HDL gezond cholesterol genoemd. Het biedt namelijk de mogelijkheid om aderverkalking te verminderen, waardoor kans op hart- en vaatziekten afneemt.

HDL verlaagt de kans op overlijden door bloedpropjes

Om gezond te leven is het belangrijk om relatief veel HDL in het lichaam te hebben. Goed cholesterol refereert in deze niet aan het cholesterol dat we gewoonlijk in voedsel vinden. Ongeveer twintig tot dertig procent van het bloedcholesterol bestaat uit HDL cholesterol. Uit onderzoek is gebleken dat HDL goed helpt om vetaanslag in aderen te voorkomen, omdat HDL vet kan transporteren en uit weefsel kan verwijderen. Afgevoerde vetten worden door de lever gescheiden, waarna het HDL weer opnieuw wordt gebruikt. Er wordt verondersteld dat een vijf procent hogere HDL cholesterol waarde in het bloed een kwart minder kans op hart- en vaatziekten tot gevolg heeft.

Hoe kun je goed cholesterol stimuleren?

Het is dus noodzaak om het aandeel gezonde HDL binnen het totaal aan cholesterol te stimuleren. Daartoe zijn een aantal manieren om het aandeel HDL te vergroten door handige tips toe te passen. Hoe kun jij door een gezonde levensstijl aan te meten de hoeveelheid HDL relatief in het lichaam aanwezig vergroten, waardoor aangekoekte vetten in aderen en slagaderen worden verwijderd?

Ongezonde koolhydraten verminderen

Een te lage HDL-waarde valt veelal te wijten aan overgewicht. Overgewicht betekent dat er een teveel aan ongezond LDL cholesterol in het bloed aanwezig is, waardoor vetten in het bloed onvoldoende kunnen worden afgevoerd en dus gaan aankoeken. Teveel aan gewicht staat daarmee regelrecht in verband met ziekten als:
  • aderverkalking: de doorsnede van de aderen neemt af door aankoeking van vet. Het bloed stroomt daardoor ook lastiger door het lichaam en dus moet de bloeddruk omhoog;
  • hartinfarct: de kransslagader raakt verstopt en een deel van het hart kan afsterven;
  • longembolie: in de kleine adertjes naar de longen komt een verstopping door trombose oftewel een bloedprop;
  • herseninfarct, TIA en een beroerte: de slagader in de hersenen raakt verstopt waardoor een beroerte, herseninfarct of tijdelijke TIA ontstaat.
Om de kans op deze ziekten te verminderen dient men een relatieve hoge HDL-gehalte te hebben door af te vallen. Ongezonde koolhydraten laten een hoge piek aan glucose in het bloed zien, waardoor insuline de glucose tegengaat en het honger gevoel terugkomt. Lage glucose houdende koolhydraten liggen, daarmee aan de basis van gezond afvallen. Ook de stroperigheid van het bloed neemt af door gezonde koolhydraten in te nemen.

Vitaminen stimuleren de lever

De lever maakt HDL aan waarmee cholesterol in het lichaam kan worden vervoerd en uit weefsels wordt gehaald. Oftewel een goed opererende lever zorgt ervoor dat de hoeveelheid aanwezige HDL relatief hoog blijft. Een belangrijke voedingsbron van de lever zijn vitaminen. Bij een toenemende hoeveelheid vitaminen in het lichaam werkt de lever ook meer actief, zodoende dat HDL relatief toeneemt. Neem s ochtends, s middags en s avonds een glas sinaasappelsap of een citroensap oplossing in om zo de lever te stimuleren.

Onverzadigde vetten

Veel mensen vinden het overheerlijk om vlees te eten met een mooi vetrandje eraan. Dat vet is dus typisch niet goed voor het lichaam, omdat daarmee het LDL-gehalte in het lichaam snel toeneemt. Om dat te voorkomen dienen onverzadigde vetten ingenomen te worden. Denk daarbij aan vetten uit vis, noten, olijfolie, producten gemaakt van sojabonen, gekookte kippenborst zonder vel, een mager stukje koe of varken kan ook maar in beperkte mate. Deze onverzadigde vetten zijn goed voor het bloed en zorgen ervoor dat vele lichaamsfuncties beter verlopen. Ga over op onverzadigde vetten om de kans op opslag van vetten in het lichaam tegen te houden.

Roken en alcoholgebruik

Het innemen van een bescheiden hoeveelheid alcohol zorgt er naar verluidt voor dat het HDL-niveau stijgt. De lever wordt namelijk door iets alcohol extra gestimuleerd. Denk daarbij aan een glaasje wijn per dag en dat is ook goed voor de stroperigheid van het bloed. Overmatig gebruik van alcohol daarentegen zorgt ervoor dat de lever overdadig bezig is met de afbraak van alcohol. Lichaamsgifstoffen nemen toe, waardoor de bloeddruk slechts stijgt. Beperk het alcohol gebruik dus tot een minimum. Stoppen met roken zorgt ervoor dat het lichaam een lagere bloeddruk krijgt.

Stofwisseling verbeteren en HDL verhogen

Beweging is altijd goed. Het stimuleert de verbranding van energie en beïnvloedt daarmee de hoeveelheid verkeerde vetten aanwezig in het lichaam. Door meer te bewegen neemt eveneens de stofwisseling toe. Om de stofwisseling aanvullend te verbeteren is het goed om vaker kleinere maaltijden in te nemen. Daarmee blijft het lichaam actief, is er continue energievraag van het lichaam en wordt geen vet opgeslagen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cholesterol: wat is het? hoe pak je het aan?Mijn cholesterol is te hoog. Een vaak gehoorde klacht, en niet alleen bij senioren. Cholesterol is een stof die ons li…
Te hoge cholesterol? Het cholesterol verlagend dieet helptIs je slechte cholesterol te hoog? Dan is het de hoogste tijd om daar wat aan te doen. Een te hoge concentratie aan slec…
Plantaardige olie voor uw gezondheidPlantaardige olie voor uw gezondheidHet menselijk lichaam kan niet functioneren zonder vetten. Maar een teveel aan verzadigde vetten en transvetten brengt e…

Paardenbloemthee tegen reuma en andere aandoeningen!Paardenbloemthee tegen reuma en andere aandoeningen!Het hebben van een te hoge concentratie aan urinezuur in het lichaam kan reumatische aandoeningen veroorzaken. De goede…
PMS behandelen met acupunctuur en relaxatiePMS behandelen met acupunctuur en relaxatieOm menstruatiepijn en PMS (Pre-Menstrueel Symptoom) te behandelen, is het niet altijd nodig pijnstillers en medicatie te…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/High-density_lipoproteïne
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.