Plantaardige olie voor uw gezondheid

Plantaardige olie voor uw gezondheid Het menselijk lichaam kan niet functioneren zonder vetten. Maar een teveel aan verzadigde vetten en transvetten brengt een hoop ongemakken voor uw gezondheid met zich mee. Onverzadigde vetzuren daarentegen dragen bij tot een betere gezondheid. plantaardige oliën bevatten veel onverzadigde vetten en weinig verzadigde vetten.

Overgewicht

De belangrijkste voedingsstof vet wordt door de media steeds weer kritisch onder de loep genomen, Vet is met 9,5 kcal per gram de effectiefste energieleverancier. Ongeveer de helft van de West-Europeanen lijdt aan overgewicht, veroorzaakt door een positieve energiebalans, dat wil zeggen dat er meer energie wordt geconsumeerd dan we verbruiken. Vaak wordt de hoge vetconsumptie aangewezen als de enige of vrijwel de enige oorzaak en wordt vet als een ongezond voedingsmiddel beschouwd.

Vetten onmisbaar

Men vergeet vaak dat vet noodzakelijke vetzuren bevat zoals linolzuur, en dat het lichaam zonder vet de vitaminen A, E, D en K niet kan opnemen. Vet is aan de ene kant de energiereserve van ons lichaam, aan de andere kant vervult vet ook belangrijke functies voor het lichaam. De vetzuren geven structuur aan de celmembranen en vormen de basis voor hormonen. Het onderhuidse vetweefsel vormt een bescherming tegen extreme temperaturen en belangrijke organen worden tegen stoten beschermd door het omringende vetweefsel. Geen vet eten is even ongezond als te veel vet eten.

Plantaardige vetten

Plantaardige vetten in de vorm van olie zijn belangrijk voor de gezondheid. Plantaardige vetten bevatten geen slecht cholesterol, hebben meestal een goede vetzuurverhouding en bevatten essentiëlevetzuren en vitamine E.

Onverzadigde vetzuren

De concentratie enkelvoudige onverzadigde vetzuren is in alle op kamertemperatuur vloeibare vetten ongeveer gelijk. Koplopers in het oliezuurgehalte zijn olijfolie, koolzaadolie en amandelolie. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het cholesterolgehalte vooral lager wordt door oliezuur.

Cholesterol

Het cholesterol in het bloed wordt grofweg in twee componenten verdeeld: Het goede HDL cholesterol en het slechte LDL cholesterol. Meervoudig onverzadigde vetzuren hebben een zelfde werkingsmechanisme als het oliezuur. Een verhoogd gebruik van plantaardige oliën in plaats van vethoudende vleesproductenen goedkope geharde in snoep en snacks verlagen de gevaarlijke LDL-cholesterolspiegel en verhogen de voor de gezondheid veel betere HDL cholesterolspiegel. Verder breekt de consumptie van vitamine-E rijke en oliezuurrijke plantaardige oliën de ongewenste oxidatieprocessen af, die ook verantwoordelijk zijn voor reacties die het ontstaan van aderverkalking bevorderen.

Linolzuur en linoleenzuur en hun werking

De werking van linolzuur in de strijd tegen hart- en vaatziekten is lang overschat. Toch speelt het een belangrijke rol bij de voeding. Maïskiemolie, distelolie, zonnebloemolie en sojaolie hebben een hoog gehalte aan linolzuur. Maar ook voor alle andere oliën is het tekort op te heffen met twee tot drie eetlepels per dag. Tegenwoordig vinden voedingsdeskundigen een eenzijdige, extreemhoge consumptie van deze oliën met een grote hoeveelheid onverzadigde vetzuren gevaarlijk. Een verhoogde inname kan de oxidatie van vetzuurverbindingen in weefsel en bloed negatief beïnvloeden. Men is het nog niet eens of het gebruik het risico op het ontstaan van een allergie of kanker verhoogt. Linolzuur en linoleenzuur zijn echter onmisbaar voor ons lichaam. Ze bevorderen de werking van spieren zoals de hartspier, hebben een ontstekingsremmende functie en zijn van invloed op de aanmaak van allerlei hormonen.

Vitamine E

Vitaminen zijn van levensbelang voor ons lichaam, maar we kunnen ze niet zelf aanmaken. Hiervoor zijn we afhankelijk van onze voeding. In totaal zijn er dertien vitaminen bekend die van belang zijn voor de mens. Vitamine E bevat evenals drie andere vitaminen geen vet en zit ruimschoots in plantaardige oliën. Vitamine E heeft in de planten waaruit de vitamine wordt gewonnen en in het menselijk lichaam dezelfde functie als antioxidant.
Dit voorkomt oxidatie van cellen door vrije radicalen
Met betrekking tot het ontstaan van kanker verschillen de meningen of een tekort aan deze vitamine het ontstaan van vrije radicalen vrije radicalen verhoogt, waardoor de kans op het krijgen van kanker toeneemt.
© 2012 - 2024 P1234, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over olijfolieAlles over olijfolieOlijfolie is heel erg gezond, het zorgt voor bescherming van de gezondheid en past prima in een gezonde levensstijl. Oli…
Vetten, vetzuren en hun functiesVetten, vetzuren en hun functiesVetten hebben, vooral de laatste jaren, een negatieve klank. Veel mensen zijn bezig met gezonde voeding en afvallen en v…
Vetten en oliën. Het juiste gebruikVetten en oliën. Het juiste gebruikLoop jij ook wel eens over de markt? En ruik je dan ook die heerlijke geur van gebakken vis? Het is zo verleidelijk en w…
Onverzadigde vetten verkleinen kans op hart- en vaatziektenOnverzadigde vetten verkleinen kans op hart- en vaatziektenPer jaar zouden bijna vijfduizend gevallen van hart- en vaatziekten voorkomen kunnen worden. Dit heeft te maken met de v…

Voedingsadvies bij migraineVoedingsadvies bij migraineMigraine is een hevige hoofdpijn waarbij er soms zelfs misselijkheid ontstaat. Dit heeft te maken met een storing tussen…
Vitale vitamientjes voor een gezonde winterVitaminen zijn onontbeerlijk om je gezondheid en lichaamsconditie op peil te houden. Ze zijn een verzamelnaam voor derti…
P1234 (72 artikelen)
Laatste update: 18-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.