Plantaardige olie voor uw gezondheid

Plantaardige olie voor uw gezondheidHet menselijk lichaam kan niet functioneren zonder vetten. Maar een teveel aan verzadigde vetten en transvetten brengt een hoop ongemakken voor uw gezondheid met zich mee. Onverzadigde vetzuren daarentegen dragen bij tot een betere gezondheid. plantaardige oliën bevatten veel onverzadigde vetten en weinig verzadigde vetten.

Overgewicht

De belangrijkste voedingsstof vet wordt door de media steeds weer kritisch onder de loep genomen, Vet is met 9,5 kcal per gram de effectiefste energieleverancier. Ongeveer de helft van de West-Europeanen lijdt aan overgewicht, veroorzaakt door een positieve energiebalans, dat wil zeggen dat er meer energie wordt geconsumeerd dan we verbruiken. Vaak wordt de hoge vetconsumptie aangewezen als de enige of vrijwel de enige oorzaak en wordt vet als een ongezond voedingsmiddel beschouwd.

Vetten onmisbaar

Men vergeet vaak dat vet noodzakelijke vetzuren bevat zoals linolzuur, en dat het lichaam zonder vet de vitaminen A, E, D en K niet kan opnemen. Vet is aan de ene kant de energiereserve van ons lichaam, aan de andere kant vervult vet ook belangrijke functies voor het lichaam. De vetzuren geven structuur aan de celmembranen en vormen de basis voor hormonen. Het onderhuidse vetweefsel vormt een bescherming tegen extreme temperaturen en belangrijke organen worden tegen stoten beschermd door het omringende vetweefsel. Geen vet eten is even ongezond als te veel vet eten.

Plantaardige vetten

Plantaardige vetten in de vorm van olie zijn belangrijk voor de gezondheid. Plantaardige vetten bevatten geen slecht cholesterol, hebben meestal een goede vetzuurverhouding en bevatten essentiëlevetzuren en vitamine E.

Onverzadigde vetzuren

De concentratie enkelvoudige onverzadigde vetzuren is in alle op kamertemperatuur vloeibare vetten ongeveer gelijk. Koplopers in het oliezuurgehalte zijn olijfolie, koolzaadolie en amandelolie. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het cholesterolgehalte vooral lager wordt door oliezuur.

Cholesterol

Het cholesterol in het bloed wordt grofweg in twee componenten verdeeld: Het goede HDL cholesterol en het slechte LDL cholesterol. Meervoudig onverzadigde vetzuren hebben een zelfde werkingsmechanisme als het oliezuur. Een verhoogd gebruik van plantaardige oliën in plaats van vethoudende vleesproductenen goedkope geharde in snoep en snacks verlagen de gevaarlijke LDL-cholesterolspiegel en verhogen de voor de gezondheid veel betere HDL cholesterolspiegel. Verder breekt de consumptie van vitamine-E rijke en oliezuurrijke plantaardige oliën de ongewenste oxidatieprocessen af, die ook verantwoordelijk zijn voor reacties die het ontstaan van aderverkalking bevorderen.

Linolzuur en linoleenzuur en hun werking

De werking van linolzuur in de strijd tegen hart- en vaatziekten is lang overschat. Toch speelt het een belangrijke rol bij de voeding. Maïskiemolie, distelolie, zonnebloemolie en sojaolie hebben een hoog gehalte aan linolzuur. Maar ook voor alle andere oliën is het tekort op te heffen met twee tot drie eetlepels per dag. Tegenwoordig vinden voedingsdeskundigen een eenzijdige, extreemhoge consumptie van deze oliën met een grote hoeveelheid onverzadigde vetzuren gevaarlijk. Een verhoogde inname kan de oxidatie van vetzuurverbindingen in weefsel en bloed negatief beïnvloeden. Men is het nog niet eens of het gebruik het risico op het ontstaan van een allergie of kanker verhoogt. Linolzuur en linoleenzuur zijn echter onmisbaar voor ons lichaam. Ze bevorderen de werking van spieren zoals de hartspier, hebben een ontstekingsremmende functie en zijn van invloed op de aanmaak van allerlei hormonen.

Vitamine E

Vitaminen zijn van levensbelang voor ons lichaam, maar we kunnen ze niet zelf aanmaken. Hiervoor zijn we afhankelijk van onze voeding. In totaal zijn er dertien vitaminen bekend die van belang zijn voor de mens. Vitamine E bevat evenals drie andere vitaminen geen vet en zit ruimschoots in plantaardige oliën. Vitamine E heeft in de planten waaruit de vitamine wordt gewonnen en in het menselijk lichaam dezelfde functie als antioxidant.
Dit voorkomt oxidatie van cellen door vrije radicalen
Met betrekking tot het ontstaan van kanker verschillen de meningen of een tekort aan deze vitamine het ontstaan van vrije radicalen vrije radicalen verhoogt, waardoor de kans op het krijgen van kanker toeneemt.
© 2012 - 2025 P1234, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.