Vitale vitamientjes voor een gezonde winter
Vitaminen zijn onontbeerlijk om je gezondheid en lichaamsconditie op peil te houden. Ze zijn een verzamelnaam voor dertien stoffen die je lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. Vitaminebehoeften verschillen van persoon tot versoon. Ze zijn deels leeftijds- en seizoensgebonden en hangen af van je (beroeps)activiteit en van je voedingspatroon. Bij iedere seizoenswissel heeft je lichaam extra nood aan specifieke vitaminen. Met deze vitale vitamientjes kom je gezond de winter door
Gezond voedingspatroon
Je kan niet zonder vitamines. Een gezond, evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon is noodzakelijk om vitaminetekorten te voorkomen of aan te vullen. En in vele gevallen wringt hier het schoentje. Velen kampen met overgewicht, en volgen geregeld het een of andere dieet om hun streefgewicht zo dicht mogelijk te benaderen. En heel wat (crash)diëten veroorzaken een tekort aan vitamines. Waar haal je ze dan bij een tekort vandaan om je gezondheid te handhaven? En waarom heb je tijdens de wintermaanden meer nood aan vitamines dan gedurende de overige periode van het jaar?
Vitamines houden je gezond
Vitamines houden je gezond. Ze zijn een verzamelnaam voor in totaal dertien verschillende stoffen die je lichaam nodig heeft om goed te blijven functioneren. Iedere soort vitamine heeft een andere invloed op je lichaamsfuncties gaande van de nodige concentratie aan zuurstof in je bloed tot het jong houden van je brein. We hebben in alle omstandigheden nood aan vitaminen. Wanneer je gezond bent zijn ze nodig om die gezondheid zo lang mogelijk instand te houden. Bij ziekte zijn ze dan weer onmisbaar om zo vlug mogelijk weer gezond te worden...
Gevarieerde voeding
Bij een gezond voedingspatroon is er geen vuiltje aan de lucht. Dé bron van vitamines is immers je dagelijkse voeding. Een gevarieerd en evenwichtig samengesteld menu volstaat om je vitaminevoorraad regelmatig aan te vullen. Onze stressvolle maatschappij is er echter dikwijls oorzaak van dat we op de verkeerde manier eten, en er zijn ook momenten dat je meer nood hebt aan vitaminen. Dat is vooral het geval bij allerlei infecties omdat die je weerstand aantasten. Personen die zware lichamelijke- en/of geestelijke inspanningen verrichten, zwangere vrouwen en tijdens de wintermaanden heb je nood aan extra vitamines. In de meeste gevallen volstaat het je voedingsgewoonten aan te passen. Zijn je vitaminetekorten té groot, dan volstaat dat niet meer. Dan is een doorgedreven vitaminekuur of het slikken van voedingsupplementen onafwendbaar.
Extra vitamines in de winter
In de winter schakelt je motor naar een hoger toerental en is de nood aan vitamines heel wat groter dan tijdens de zomermaanden. Tijdens de winter steken ook meer infecties de kop op en ook die tasten je weerstand aan. Door het gebrek aan licht heb je nood aan extra vitamine D die onder invloed van de zon onderhuids wordt aangemaakt. In de winter eet je ook minder verse groenten en fruit, omdat dan het aanbod hoe dan ook beperkter en dus minder gevarieerd is. Aan welke vitaminen heb je in de winter dan de grootste nood?
Vitamine B voor extra energie en vitaliteit
In de winter is de nood aan alle soorten vitamines van de B- familie ongetwijfeld het grootst. Al deze vitamines hebben ieder een specifieke invloed op je gezondheid en conditie. Alle soorten B- vitamines bezorgen je wél extra energie omdat ze de omzetting van koolhydraten in glucose (suiker) bevorderen. Als gevolg van het gebrek aan zonlicht en de grotere productie van melotonine zijn we vlugger vermoeid. In extreme gevallen kan een tekort aan vitamine B zelfs depressies veroorzaken.
- Voeding rijk aan vitamine B: mager vlees, kip, kalkoen, konijn, vis, verse groenten, granen en gedroogd fruit.
Betere weerstand met vitamine C
Vitamine C of absorbinezuur is noodzakelijk voor het opbouwen van een grotere weerstand. Deze vitamine stimuleert ook de aanmaak van hemoglobine, een bestanddeel dat je organen van extra zuurstof voorziet. Vitamine C zal typische winterkwaaltjes als verkoudheden, griep, en allerlei infecties van de luchtwegen vlugger genezen en de symptomen ervan verzachten. Omdat deze vitamine oplosbaar is in water, moet je er dagelijks voldoende van naar binnen werken. Je lichaam heeft dagelijks 70 mg vitamine C nodig. Méér is nutteloos, want het teveel verdwijnt samen met je urine naar buiten. Zo krijg je nooit een overdosis vitamine C naar binnen. Omdat ze niet water- maar vetoplosbaar zijn behoort dat met vitamines A en D wél tot de mogelijkheden.
- Voeding rijk aan vitamine C: alle citrusvruchten als sinaasappelen, citroen, pompelmoes en limoen, mandarijntjes, paprika, aardappelen, spruitjes,kiwi, broccoli, bloemkool, rode bessen en mango.
Vitamine D voor kinderen en senioren
Vitamine D is op zijn beurt noodzakelijk om over voldoende kracht te beschikken. Vitamine D wordt door je lichaam aangemaakt onder invloed van de zon. Bij gebrek aan zonlicht daalt je weerstand, en hebben je nood aan extra vitamine D die je dan kunt aanvullen met voedingssupplementen. Wetenschappers raden dit aan voor kinderen tot vier jaar, voor mensen tussen de 40 en de 50 jaar met een donkere huidskleur en aan vrouwen vanaf 50 en mannen vanaf 70.
- Voeding rijk aan vitamine D: in voedingssupplementen, vette vissoorten, eieren, boter, en in sommige soorten margarines.
Vitamine E voor aanmaak rode bloedcellen
Vitamine E speelt een hoofdrol bij de aanmaak van rode bloedcellen en in het versterken van je weerstand. In combinatie met vitamine C vertraagt het ook je verouderingsproces.
- Voeding rijk aan vitamine E: in plantaardige olie, (volkoren) granen, noten en zaden.