Hoe wordt een hartinfarct veroorzaakt?
Een pijn op de borst uitstralend naar de linker bovenarm is kenmerkend voor een hartinfarct. Bij een hartinfarct stopt de bloedtoevoer naar het hart ten gevolge van een opstopping in de kransslagader. Het is dan noodzaak om per direct medische assistentie in te schakelen. Wat zijn zoal de symptomen van een hartinfarct, hoe wordt de schade daarvan beperkt en wat moet de patiënt doen om herhaling te voorkomen?
Hartinfarct
Pijn op de borst
Een aanhoudende alles overheersende pijn op de borst bij het hart en pijnen uitstralend naar andere lichaamsdelen, dan is er sprake van een hartinfarct. Feitelijk is een hartinfarct het afsterven van een deel van het hart veroorzaakt door zuurstofgebrek. Omdat het hart de primaire taak heeft om bloed rond te pompen in het lichaam, is voor die functie ook veel zuurstofrijk bloed nodig. Krijgt het hart onvoldoende zuurstof dan zal in hoog tempo weefsel afsterven. De bloedtoevoer wordt geregeld door de kransslagaders, echter in deze kransslagaders kunnen vernauwingen door
aderverkalking voorkomen. Daardoor wordt bloed minder goed of geheel niet meer doorgelaten. Een bloedpropje kan dan de ader compleet afsluiten.
Hoe ontstaan vernauwingen in de kransslagaders?
Via het bloed wordt door het lichaam een aantal elementen vervoerd naar belangrijke delen van het lichaam. Het bloed vervoert onder andere:
- bloedcellen, rode- en wittebloedplaatjes;
- vetten in de vorm van cholesterol;
- en bloedpropjes oftewel trombose.
Vaak ontstaat er plaatselijk een ophoping van cholesterol, waarna bloeddeeltjes eveneens de groei versterken. De overgelegen vaatwanden groeien daarbij als het ware naar elkaar toe. Indien er dan een te groot bloedpropje door de opening wil gaan, dan kan de kransslagader in zijn geheel worden afgesloten waardoor de bloedtoevoer naar het hart stopt. Zuurstofrijk bloed bereikt het hart niet meer waardoor een deel van het hart afsterft. Uiteraard betekent dit dat het getroffen deel van het hart niet meer normaal zal kunnen functioneren.
De kenmerken van een optredende hartinfarct
Bij een hartinfarct of myocardinfarct voelt de patiënt een continue pijn in de borst ter grootte van een vuist. Het voelt zeer beklemmend en drukkend aan. Bijkomende symptomen kunnen zijn:
- een uitstralende pijn naar één of beide armen;
- pijn in de kaken, schouderbladen, maag en rug;
- koud aanvoelen maar toch uitbreken in zweet;
- bewustzijnsverlies, duizeligheid, misselijkheid gepaard gaande met braken;
- tintelingen in handen en vingers.
Deze symptomen komen geregeld voor echter sommige patiënten hebben niet overduidelijke aanwijzingen. Is er enige twijfel of het gaat om een hartinfarct dan is het noodzaak om direct medische hulp in te schakelen via het
alarmnummer 112.
Onmiddellijke behandeling
Vanaf het moment dat de eerste symptomen voor zijn gevallen heeft de patiënt zes uren de tijd tot de maximale schade behorende bij een hartinfarct is bereikt. Uiteraard geldt dat men niet zes uur moet wachten voordat medische assistentie wordt ingeschakeld. Het is noodzaak om per direct zonder twijfel het alarmnummer te bellen, opdat de juiste medicijnen zo snel als mogelijk worden toegediend. De veroorzaker van het
hartinfarct een bloedpropje dient zo spoedig als mogelijk opgelost te worden door toediening van bloedverdunners. Zodra het bloedpropje is opgelost stroomt het bloed weer verder, zodat het hart weer zuurstofrijk bloed krijgt. Bij snel reageren blijft dus de schade aan het hart beperkt. Haastige spoed is in dit geval wel goed! De patiënt verblijft zeker een aantal dagen in het ziekenhuis, waarbij per dag wordt beoordeeld welke mix aan geneesmiddelen de patiënt tot zich moet nemen. Die medicijnen zijn ervoor bedoeld om:
- de bloeddruk in het lichaam te verlagen en het cholesterolgehalte te minimaliseren;
- symptomen ten gevolge van vernauwde kransslagaderen te verminderen;
- de zuurstofbehoefte van het hart te verminderen zodat de patiënt meer comfortabel is.
De patiënt moet dagenlang aan de hartmonitor liggen om de gevolgen van het hartinfarct in te kunnen schatten.
Hoe nu verder met het leven?
Normaal worden patiënten met een hartinfarct na een week ontslagen en mogen naar huis. Dan zal pas het echte herstel in gang moeten worden gezet. De patiënt dient namelijk een nieuwe gezonde levensstijl aan te leren om het hart in goede staat te houden. De cardioloog – de hartspecialist – informeert de patiënt wat de doen om het leven aan te passen aan een post-hartinfarct hart. Daarbij wordt aangegeven:
- hoe de patiënt moet reageren indien er wederom een pijn op de borst verschijnt;
- wanneer de patiënt weer normale activiteiten kan opnemen zoals werken, een voertuig besturen, vrijen.
De patiënt heeft daarnaast de mogelijkheid om in het ziekenhuis een revalidatieprogramma te volgen. Daarbij wordt in overleg met de verpleegkundige, maatschappelijk werker en fysiotherapeut bepaald hoe het lichaam het best gestimuleerd kan worden. Een hartinfarct moet door de patiënt namelijk goed worden verwerkt.
Vermindering op herhaling, mits!
De kans op herhaling is in het eerste jaar reëel, waarna die kans de volgende jaren minder wordt. Middels de juiste medicijnen wordt de kans op herhaling aanzienlijk minder. Toch dient de patiënt:
- niet te roken en niet te drinken (de kans op herhaling neemt met 50% af indien de patiënt stopt);
- een cholesterolarm dieet te volgen in combinatie met afvallen;
- meer te bewegen door meer te lopen of te sporten;
- spanning en stress te vermijden door de nadruk op onthaasten te leggen.
De patiënt dient voorzichtig met het lichaam om te gaan om herhaling te voorkomen.
Lees verder