Linker ventrikel hartklepproblemen, hoe wordt het behandeld?

Linker ventrikel hartklepproblemen, hoe wordt het behandeld? Een goede werking van ons hart is van levensbelang, zodat we wel langdurig op een gezonde manier kunnen blijven functioneren. Het hart is daarbij als het ware de grote motor, waarbij de hartspieren een pompende beweging maken. Daartoe bestaat het hart uit vier kamers, welke op een ritmische manier een knijpende (bloedstuwend) en loslatende (bloedaanzuigend) beweging maken. Daarbij spelen hartkleppen een wezenlijke rol aangezien deze verantwoordelijk zijn voor de juiste bloedstroomrichting. Wat houdt een linker ventrikel hartklepprobleem in en wat voor gevolgen kan het hebben?

Linker ventrikel hartklepproblemen


Hartruisje bij het kind

Bij het opgroeiende kind komt het geregeld voor dat er een geluid om het hart is of dat er pijnlijke klachten voorkomen. Een hartruisje komt bij circa zeventig procent van de kinderen voor en is praktisch altijd onschadelijk. In sommige gevallen kan het voorkomen dat het kind naar de hartstreek grijpt, omdat er een pijnlijke steek voorkomt. Meestal is de pijn binnen een paar minuten afgenomen. Het kan worden veroorzaakt door een nog niet compleet volgroeide klep, maar het kan ook komen doordat de kransslagader met een te scherpe hoek om het hart ligt. In negentig procent van de gevallen verdwijnt de aandoening vanzelf. In de overige gevallen zal verder onderzoek nodig zijn om een goede behandeling te krijgen, mogelijk middels een chirurgische aanpassing of vervanging van de hartklep. Maar wat als de persoon op latere leeftijd problemen met de hartklep krijgt?

Aanleiding voor longoedeem

Indien er problemen aan de linker hartkamer of de daarbij behorende hartklep(pen) zijn, dan kan bloed terugstromen in de linker longader. Het houdt in dat er structureel een te hoge bloeddruk ter plaatse aanwezig is, waardoor de druk op de longblaasjes te hoog wordt. De alveoli zorgen er normaal voor dat het lichaam kooldioxide aan het bloed onttrekt en zuurstof daarvoor in de plaats afgeeft. Oftewel er is een direct contact tussen bloedstroom met de longwerking. Indien door hartklepproblemen de bloeddruk hier te groot wordt, kan vocht uit het bloed in de longblaasjes trekken. Daardoor kan longoedeem oftewel (vocht achter de longen) ontstaan.

Wat kunnen de verdere klachten zijn?

Bij een lichte afwijking aan de hartklep zullen de klachten gering zijn, waardoor de persoon feitelijk niet merkt dat er problemen aan het hart zijn. Het kan zijn dat er sprake is van hartkloppingen (atriumfibrilleren) en aan longoedeem gerelateerde problemen. Denk aan minder goed kunnen ademen, snel moe zijn en duizeligheid, doordat het lichaam minder zuurstofrijk bloed krijgt. Daarnaast kan het aanleiding zijn voor opgezette voeten en pijn op de borst. Vaak zullen deze indirecte klachten aanleiding ervoor zijn, dat de persoon naar de huisarts gaat voor verder onderzoek. Daar kan reeds een onregelmatigheid aan het hart worden geconstateerd door via de stethoscoop te beluisteren. Enerzijds kan het hart ongewoon kloppen of er is hoorbaar dat het bloed terugstroomt. Anderzijds kan worden geconstateerd dat er vocht bij de longen zit.

Functie van de hartkleppen

Om ervoor te zorgen dat het bloed altijd de juiste richting op wordt gestuurd, maakt het hart gebruik van een viertal hartkleppen. Dit zijn:
  • de klep tussen linker atrium (ontvangst bloed uit longader) en linker ventrikel (hartkamer): mitralisklep;
  • de klep tussen de linker ventrikel en aorta-ingang: aortaklep;
  • de klep tussen rechter atrium (boezem, ontvangst bloed uit bovenste holle ader) en rechter ventrikel: tricuspidalisklep;
  • de klep tussen rechter ventrikel en longslagader: pulmonalisklep.

Zodra een ruimte vol zit met bloed sluit de hartklep, waarna de spieren van die ruimte aanspannen. Zo wordt het bloed verder gestuwd. De volgende hartklep gaat dan open, zodat het bloed verder in de aorta of longslagader wordt gepompt.

Hartklepproblemen

Aan de hartklep kunnen problemen direct na geboorte ontstaan, maar ook door een bepaalde ziekte (reuma, bacteriële infecties) of door het ouder worden (aderverkalking, verharding van kleppen). Langdurig gebruik kan slijtage geven, waardoor het minder goed kan functioneren. Het kan aanleiding zijn voor het vernauwen van de hartklep of dat de hartklepbladen aan elkaar gaan verkleven of vergroeien. Het zorgt ervoor dat er geen waterdichte afsluiting meer aanwezig is, waardoor bloed niet volledig wordt tegengehouden of dat het minder doorlaatcapaciteit heeft. Het overgrote deel van de hartkleppatiënten heeft problemen aan de linker hartkleppen, oftewel de mitralis- en/ of aortaklep. Dit geeft dus reeds aan dat oedeemvorming in de meeste gevallen van toepassing is en aanleiding is om het hart te laten controleren.

Wat kan er worden gedaan?

Betreft het een lichte vorm dan zal een ingreep uitblijven, echter moet de gezondheid periodiek door een arts worden gecontroleerd. Heeft de aandoening, echter grote invloed op het functioneren van de persoon dan dient er chirurgisch ingegrepen te worden. Het kan zijn dat er:
  • een corrigerende operatie wordt uitgevoerd om de bestaande kleppen verbeterde functionaliteit te geven;
  • er nieuwe hartkleppen via de lies worden aangebracht (experimentele fase) of via een ingrijpende borstkassnede (normale manier van opereren). Dit kan een kunstmatige of biologische hartklep zijn. De kunstmatige variant is gemaakt van hoogwaardig koolstof of metaal. Voor de biologische variant wordt materiaal van een menselijke donor of dierweefsel gebruikt.

Omdat hartkatherisatie nog experimenteel is wordt veelal van de open intensieve ingreep gebruik gemaakt, waaraan meerdere complicaties verbonden kunnen zitten. Volg altijd de adviezen op van de behandelend arts om herstel zo snel als mogelijk te laten verlopen.

Opgelet!

Omdat er een operatie is uitgevoerd aan de hartkleppen en daarmee eveneens inwendig een wond is veroorzaakt, bestaat de kans dat er bloedpropjes voorkomen. Na de operatie moet de patient mogelijk een tijd antistollingsmiddelen innemen om verstoppingen te voorkomen. Er is namelijk bekend dat van één tot vier procent van de aan de hartklep geopereerde patiënten overlijdt ten gevolge van trombosevorming. Overleg dus concreet met de behandelend arts wat je moet doen om de kans daarop te minimaliseren.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vocht achter de longen (longoedeem) door hartproblemenVocht achter de longen (longoedeem) door hartproblemenSlecht kunnen ademen, pijn op de borst, benauwdheid, paniek, angstzweet en een wegtrekkende huidskleur kunnen tekenen zi…
Ejectiefractie (injectiefractie) cardio MRI scanMisschien heb je er ooit van gehoord of moet jij binnenkort op voor een ejectiefractiescan (ook wel injectiefractie). Wa…
Mitralisklepinsufficiëntie: lekkende linker hartklepMitralisklepinsufficiëntie: lekkende linker hartklepDe belangrijkste opgave van het hart is het om zuurstofrijke bloed vanuit de longen terug in het lichaam te pompen. Het…
Werking van en afwijking aan de hartklep(pen)Mijn zusje Anna is op jonge leeftijd overleden aan een aandoening aan een van de hartkleppen. Ik heb nooit echt beseft w…

Gebroken vinger, hand of pols, hoe snel kan het herstellen?Gebroken vinger, hand of pols, hoe snel kan het herstellen?Een verkeerde beweging of ongelukkig vallen kan ervoor zorgen dat je een botje in je hand of pols breekt met ernstige pi…
Blaar: oorzaak en doorprikkenBlaar: oorzaak en doorprikkenEen blaar is een huidafwijking waarbij helder vocht zich onder een dun laagje huid bevindt. Blaren komen vaak voor bij s…
Bronnen en referenties
  • http://www.hartstichting.nl/hart_en_vaten/hartziekten/hartklepaandoening/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hart
  • http://www.mijncardioloog.com/Hartklepoperatie.htm
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.