Ejectiefractie (injectiefractie) cardio MRI scan

Misschien heb je er ooit van gehoord of moet jij binnenkort op voor een ejectiefractiescan (ook wel injectiefractie). Wat is het en waar wordt naar gekeken?

Wat is een ejectiefractie scan?

Een ejectiefractie scan is een scan waarbij wordt gekeken naar de output van het hart; de hoeveelheid bloed die jouw hart per hartslag verplaatst en het rendement waarmee dit gebeurt. Deze scan wordt gemaakt op de MRI scanner, hier worden op verschillende doorsneden van het linker ventrikel (ook wel rechter boezem genoemd; deze pompt het bloed het lichaam in) meerdere korte scans gemaakt gedurende een hartslagcyclus; deze worden naderhand met elkaar vergeleken; hieruit kan men een aantal dingen berekenen namelijk;
  • De minimale inhoud van de linker ventrikel; als deze geleegd is.
  • De maximale inhoud van het linker ventrikel; als deze volledig gevuld is met bloed
  • De hoeveelheid bloed die per hartslag het lichaam in gaat (maximale-minimale inhoud linker ventrikel)
  • De zogenaamde "ejectiefractie (EF)"; het percentage van het bloed bij maximale inhoud van het linker ventrikel wat daadwerkelijk bij een hartslag de rechter ventrikel verlaat

Deze vier gegevens kunnen een belangrijk beeld geven over een mogelijke afwijking, echter de belangrijkste van deze vier is de ejectiefractie (EF); eigenlijk het rendement van het hart. Normaal gesproken wordt ongeveer 60% (bij sporters vaak meer) van het in het hart aanwezige bloed weggepompt door het hart. Mocht dit percentage lager liggen dan betekent dit dat het hart minder efficiënt werkt. Gemiddeld genomen wordt de grens getrokken bij een EF van rond de 40%; dit betekent dat er tussen de 60% en 40% wel gesproken wordt van een abnormale ejectiefractie maar in principe vormt dit voor de gemiddelde patiënt geen groot gevaar. Onder de 40% spreken we over het algemeen over hartfalen.

Wat vertelt een ejectiefractie mij dus?

Heel kritisch gezien vertelt deze waarde alleen maar de rendement van het linker ventrikel; hoeveel procent van de maximale inhoud het linker ventrikel er daadwerkelijk per hartslag wordt rondgepompt. Dit vertelt daarmee indirect ook iets over de staat van o.a. de spieren die het linker ventrikel van de pomp beweging voorzien. Het getal vertelt ons echter niet hoe efficiënt de bloedsomloop is omdat het bijvoorbeeld niet meeneemt hoe effectief er wordt omgesprongen met het bloed; hoe effectief gaan de spieren en organen om met het zuurstof in het bloed en hoeveel van de geleverde zuurstof wordt daadwerkelijk door deze organen gebruikt? Verder kan een hartfalen diverse oorzaken hebben; een ejectiefractie vertelt ons niet altijd welke oorzaak het hartfalen veroorzaakt.

Wat is dan een RVEF Ejectiefractie?

Een enkele keer kan besloten worden om tijdens het ejectiefractie onderzoek uit te gaan van het rechter ventrikel in plaats van het linker ventrikel. Dit noemen wij een Rechter Ventrikel EjectieFractie, afgekort als RVEF. Het rechter ventrikel pompt het bloed naar de longen, hierbij kan gekeken worden naar het rendement van de pompfunctie naar de longen.
© 2012 - 2024 Vanklaveren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ejectiefractie: Onderzoek van pompfunctie van het hartEjectiefractie: Onderzoek van pompfunctie van het hartBij elke hartslag trekt het hart samen (contractie) en ontspant het zich weer. Iedere samentrekking duwt bloed uit de tw…
Cardio en krachttraining, het belang van de combinatieVeel sporters maken de fout door óf cardio, óf krachttraining te beoefenen, de combinatie van beiden zorgt door verschil…
Cutten: Afvallen zonder spiermassa te verliezenJezelf uithongeren is geen goede oplossing om er beter uit te zien. Je wordt tenger en je verliest niet alleen vet, maar…
Fitnessschema afvallen: Cardio, krachttraining en voedingFitnessschema afvallen: Cardio, krachttraining en voedingAfvallen kan op verschillende manieren. Een heel belangrijk onderdeel is voeding. Naast voeding is sporten een belangrij…

Wat zegt de arts?Het jargon van artsen en paramedici is voor de leek vaak moeilijk te begrijpen. Verwijsbrieven en diagnoses onbegrijpeli…
Zoek de zon verantwoord opZoek de zon verantwoord opDe zomers zijn in Nederland niet van dien aard, dat je er gegarandeerd zon hebt. Om toch een lekker kleurtje te hebben k…
Vanklaveren (2 artikelen)
Gepubliceerd: 16-07-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.