Langdurig moe, vermoeidheid, wat kan de oorzaak zijn?

Langdurig moe, vermoeidheid, wat kan de oorzaak zijn? Eet je weinig dan raakt je energievoorraad vanzelf op, waardoor de moeheid toeneemt. Dit is een logisch resultaat als je weinig tot geen voeding inneemt. Het kan echter voorkomen dat je wel voldoende eet, echter langdurig moe bent. In dat geval wordt het veroorzaakt door een fysieke of geestelijke aandoening. Wat kunnen de veroorzakers van chronische vermoeidheid zijn en wat kan eraan worden gedaan?

Langdurig moe, vermoeidheid


Symptomen bij langdurig moe

Je wordt wakker en hebt het gevoel dat je niet bent uitgeslapen. Het houdt in dat je futloos bent en weinig energie hebt om op gang te komen. Het zorgt ervoor dat je een slechte start hebt, waardoor je maar met moeite door de dag heen komt. Het vraagt veel energie van je, waardoor je extra moe wordt. Wat zijn de aandoeningen, waardoor je langdurig moe bent?

Overgewicht

Teveel gewicht zorgt ervoor dat er aromatase wordt aangemaakt, waarmee weer oestrogeen wordt geproduceerd. Het vormt de basis van de opslag van meer vetten op bekende plekken, zoals de buik, dijen en benen. Het houdt een negatieve spiraal in, waarbij het lichaam gewend is geraakt aan een bepaalde hoeveelheid voedsel. Vaak wordt dan ongezond eten ingenomen. Die balans zorgt ervoor dat je aankomt. Het aandeel spieren neemt af, terwijl het gewicht toeneemt. Je komt moeilijk op gang en moet veel eten om een goed gevoel te krijgen. Het kan tot negatieve gedachten leiden, zoals bij een depressie.

Bloedarmoede

Personen met anemie voorzien het lichaam onvoldoende van goed bloed. Het houdt in dat er te weinig rode bloedlichaampjes worden aangemaakt, waardoor onvoldoende zuurstof door het lichaam kan worden vervoerd. Alle delen van het menselijk lichaam dienen zuurstofrijk bloed te krijgen om optimaal te kunnen functioneren. Is die functie op enige manier verstoord geraakt dan neemt de vermoeidheid toe. Het is van belang om veel groene groenten te eten dan wel mineralen supplementen (ijzer en magnesium) in combinatie met voldoende vitamine B11 en B12.

Menstruatie en myomen

Iedere maand komt bij de vrouw de menstruatie op gang, zodat het baarmoederslijmvlies wordt vervangen. Het kan echter voorkomen dat bij de vrouw vleesbomen op de baarmoederwand groeien. Het wordt veroorzaakt door een continu hoog niveau oestrogeen en het kan van enkele millimeters tot vele centimeters qua formaat zijn. Deze myomen kunnen bij een groot formaat tot overmatige bloedingen tijdens de periode leiden, maar ook ernstige pijnen geven. Bovendien kan het bij zwangerschap een miskraam veroorzaken. Het veelvuldig menstrueren zeker in combinatie met bloedarmoede leidt tot een ernstig verzwakt lichaam.

Afwijkende schildklierfunctie of diabetes

De schildklier is verantwoordelijk voor de aanmaak van een drietal hormonen. Enerzijds is er sprake van het T3 en T4 hormoon, waarmee het metabolisme wordt aangestuurd. Oftewel het is verantwoordelijk voor hoe efficiënt met energie wordt omgesprongen en of het wordt opgeslagen. Een traag werkende schildklier kan leiden tot het hebben van onvoldoende energie, waardoor je snel bent uitgeput. Daarnaast is het typisch dat je aankomt. Anderzijds wordt calcitonine aangemaakt voor de aanmaak van botten. Ook diabetes kan vermoeidheid veroorzaken, doordat onvoldoende insuline-aanmaak een beperkte hoeveelheid suiker aan het lichaam geeft.

Serotonine en manisch depressief

De stof serotonine zorgt voor lichaamstevredenheid en is ook verantwoordelijk voor de stemming, lust aan geslachtsgemeenschap of eten. De tegenhanger hiervan zijn angsten, stress en werkdruk, waarbij veel van deze lichaamsstof wordt verbruikt. Daardoor neemt de tevredenheid af, waardoor een negatieve situatie kan ontstaan. Je wordt steeds negatiever en vergt door stress ook veel van het lichaam (hoge energie behoefte). Het kan leiden tot manische depressiviteit. Personen met Attention Deficit Disorder hebben er aanleg voor en raken daardoor ook sneller aan lager wal. Denk aan een stress gerelateerde burn-out. Om zelfverzekerd te zijn dien je uit de negatieve spiraal te komen door positief te zijn en serotonine stimulerende middelen in te nemen. Denk aan de inname van tryptofaan supplementen als basisstof voor serotonine-aanmaak.

Teveel metalen en zuren

Via de voeding krijgen we onverhoopt veel metalen binnen, waarmee het lichaam niets doet. Meerdere metalen kunnen niet op een natuurlijke manier worden afgevoerd, waardoor het in het lichaam wordt opgeslagen. Omdat het in hoge concentraties in organen kan voorkomen, wordt de werking van die organen aangetast. Het kan aanleiding zijn voor meerdere onverklaarbare aandoeningen, zoals chronische vermoeidheid en pijnen of krampen. Hieraan gerelateerd is eveneens een verzuurd lichaam. Pijntjes en krampen kunnen door de invloed van urinezuur met melkzuur in spieren en gewrichten voorkomen. Dit wordt opgebouwd door stress, maar ook door een dalend natriumbicarbonaatgehalte met toenemende leeftijd. Oftewel bij het ouder worden nemen kwalen toe. Om metalen en zuren af te voeren kan men handig gebruik maken van thee. Drink brandnetel- of berkenbladthee om ongewenste elementen uit het lichaam af te voeren.

Een darmaandoening

Hoeveel voeding het lichaam werkelijk kan opnemen hangt af van hoe de darmen reageren. Heb je na het eten geregeld darmpijn of lijkt het alsof het voedsel snel door de darmen wordt afgevoerd dan kun je een voedselallergie hebben. Het kan gaan om bijvoorbeeld koemelk- of glutenallergie. Het kan ernstige pijnen veroorzaken, waarnaast het lichaam onvoldoende energie opneemt. Oftewel het eten verlaat het lichaam op een natuurlijke manier, zonder dat men genoeg is gevoed. Denk daarnaast ook aan de ziekte van Crohn.

Een parasiet in je lichaam

Bereiding van voedsel is zeer belangrijk om bepaalde virussen, bacteriën of andere ongewenste invloeden te vermijden. Bedorven voedsel of ongaar eten kunnen eitjes bevatten, welke in de darmen tot ontwikkeling komen. De parasiet kan daarbij in de dikke darm tot wormen ontwikkelen. Terwijl je voldoende eet krijg je onvoldoende energie binnen, omdat de wormen het opnemen. Het kan daarbij gaan om een explosieve groei van de parasiet, waardoor alle energie aan eten wordt onttrokken. Let wel dat de wormpjes ook in andere delen van het lichaam terecht kunnen komen. Denk aan de hersenen, hart maar ook in de ogen. Daarnaast kan er ook sprake zijn van een woekering van eencelligen in de darmen, zoals bij de dientamoeba fragilis infectie. Je krijgt minder energie uit voeding, waarnaast je door diarree extra verzwakt raakt.

Onderzoek bij chronische vermoeidheid

Ben je ernstig aanhoudend vermoeid dan kan het aan vele aandoeningen liggen. Naast voorgaande kan het potentieel ook gaan om kanker. Laat je dus onderzoeken, zodat je zeker weet dat het geen maligne betreft. Op basis van je klachten kan een behandelingstraject worden opgesteld, zodat je geleidelijk aan weer meer energie krijgt. Mocht je onverklaarbare aandoeningen hebben waarop artsen geen antwoord kunnen geven, laat je dan onderzoeken door een natuurgeneeskundige.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dikkedarmkanker: Klachten, diagnose, behandelingDikkedarmkanker: Klachten, diagnose, behandelingDikkedarmkanker is van de soorten kanker, die voorkomen in het spijsverteringskanaal, samen met endeldarmkanker, de mees…
Oververmoeidheid: Bloedarmoede (Anemie)Oververmoeidheid: Bloedarmoede (Anemie)Voel je je oververmoeid? Bloedarmoede kan de oorzaak zijn. Bloedarmoede of anemie ontstaat wanneer er te weinig rode blo…
De ziekte van CrohnDe ziekte van Crohn (Crohn disease) is een chronische ontsteking van het darmstelsel, welke valt onder de chronisch infl…
De ziekte van CrohnDe ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van het maag-darm stelsel. In Nederland worden er per jaar bij o…

De oorzaken, symptomen en behandeling van een hersenbloedingDe oorzaken, symptomen en behandeling van een hersenbloedingPer dag worden ongeveer 25 mensen getroffen door een hersenbloeding. Wat is een hersenbloeding? Hoe ontstaat een hersenb…
Oorzaken van hoofdpijn in de ochtend en wat eraan te doenOorzaken van hoofdpijn in de ochtend en wat eraan te doenWord je regelmatig wakker met hoofdpijn? Je bent dan niet alleen. Ongeveer een tiende deel van de bevolking lijdt vaak a…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Schildklier
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Serotonine
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.