Waarom ben ik slaperig na het eten?

Waarom ben ik slaperig na het eten? Heb je net lekker gegeten, voel je je ineens moe of word je slaperig na eten. Dit overkomt je niet eenmalig, het overkomt je praktisch iedere keer als je een uitgebreide maaltijd naar binnen hebt gewerkt. Het wordt veroorzaakt door een aantal lichaamseigen processen, waarmee het lichaam op het voedsel reageert. Waarom wordt men slaperig na het eten?

Slaperig na het eten


De middag dip

Je staat ’s ochtends vaak vroeg op om naar je werk te gaan en dat vergt energie. Het kan zijn dat je daarbij ook weinig tijd hebt of neemt om een gezond ontbijt naar binnen te werken en dus blijft het bij die koppen koffie op je werk. Is de lunchtijd aangebroken dan is het lichaam inmiddels al aardig hongerig geworden en je maag maakt al borrelende geluiden. Je eet dan ook veel en het kan zijn dat je dan vaak een te grote en te vette hap inneemt of juist een maaltijd met ongezonde koolhydraten. Daardoor moet de maag hard aan de slag gaan. Energie en bloed om de maag aan te sturen wordt uit alle delen van het lichaam gehaald, zodoende dat de vertering kan beginnen. Daartoe wordt eveneens een deel van het bloed van de hersenen aangewend, waardoor je je moe gaat voelen.

De snel verteerbare koolhydraten

Snel verteerbare koolhydraten oftewel ongezonde koolhydraten met een hoge glycemische waarde veroorzaken een sterke toename van het bloedglucosegehalte. Om het lichaam daartegen te beschermen wordt insuline geproduceerd. Insuline wordt normaal gebruikt om glucose in het lichaam op te slaan, zodat het kan worden gebruikt in een later stadium. Bij een hoge concentratie van bloedglucose neemt de hoeveelheid insuline sterk toe om zo het glucose af te voeren. Daardoor ontstaat een dip in het energieniveau van het lichaam, waardoor je moe wordt. Organen in het lichaam hebben de prioriteit om draaiende te blijven en dus wordt energie uit andere delen van het lichaam gehaald, zo ook tijdelijk uit de hersenen. Je kunt door ongezonde koolhydraten inname moe worden. Word je vervolgens wakker dan is er de kans dat we wederom hongerig voelen omdat glucose is afgevoerd.

De invloed van hypocretine

Hypocretine ook wel orexine genoemd is een zogeheten neuropeptidehormoon, waarmee het lichaam als het ware wordt opgepept. Dit hormoon heeft een belangrijke functie bij het wakker houden van het lichaam. Het reguleert opgewondenheid, de mate van slaap en de mate van trek in voedsel. Hebben we genoeg gegeten waardoor we een verzadigd gevoel hebben, dan zal het hypocretineniveau dalen waardoor we slaperig worden. Dit is een oerinstinct van het lichaam. Ter illustratie: “nadat de jacht was afgelopen kwam men terug met het voedsel welke daarna op een kampvuur werd bereid. Uitgebreid werd het vlees naar binnen geschrokt tot men compleet vol was. Het lichaam was verzadigd en had tijd nodig om de nuttige voedingsstoffen eruit te halen. Op dat moment ging men slapen omdat in de eerste levensbehoefte van het lichaam was voldaan”. De jager hoefde dus niets meer te doen en daarom werd het orexine actief om hem te laten slapen. Uiteraard is dit principe ook in ons lichaam nog actief aanwezig. Door de afname van hypocretine in ons lichaam na een verzadigende maaltijd hebben we de neiging om in slaap te vallen.

Tips bij slaperig na het eten

Uiteraard kun je gaan letten op wat je inneemt aan voedsel. Neem koolhydraten in met een lage glycemische waarde, zodat de insulinepiek niet voorkomt. Ook is het van belang om een zware of vette maaltijd te voorkomen. Aan de andere kant kun je uiteraard ook de reactie van het lichaam toelaten. Je eet wat je wilt en daarbij voel je je goed. Voel je je slaperig na het eten: nou, ga dan slapen! Je zult zien als je tien minuten de ogen even hebt dicht gedaan dat je er dan weer helemaal tegen aan kunt gaan. Probeer niet tegen de slaap te vechten, omdat je daardoor anders veel langer moeite zult hebben om wakker te blijven. Laat je lichaam herstellen door een korte siësta in te lassen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Adviezen voor diabetespatienten op reis en tijdens vakantieAdviezen voor diabetespatienten op reis en tijdens vakantieAls je diabetespatiënt bent wil je natuurlijk ook graag af en toe op vakantie. Maar aan welke zaken dien je dan vooraf t…
Boulimia nervosa: dwangmatig veel etenBoulimia nervosa: dwangmatig veel etenIn het lichaam heerst normaal een gunstige balans tussen de neurotransmitter serotonine met orexine, waarmee de lust aan…
Diabetes (suikerziekte) en bewegenDiabetes (suikerziekte) en bewegenMensen met diabetes (suikerziekte) hebben veel baad bij goede beweging en voornamelijk voldoende bewegen is voor hen erg…
Diabetes Mellitus: Algemene inleidingDiabetes Mellitus is een ziekte waarbij de Eilandjes van Langerhans te weinig of geen insuline aanmaken. De Eilandjes va…

Oorzaken en symptomen sick building syndromeOorzaken en symptomen sick building syndromeHet sick building syndrome is een combinatie van aandoeningen (syndroom) die gerelateerd zijn aan iemands werkplek of wo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Chidseyc, Rgbstock
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Orexine
Reactie

Rianne Kuipers, 30-12-2015
Hallo,

Mag ik weten wie de auteur van het artikel 'Waarom ben ik slaperig na het eten' is?
Ik wil dit artikel verwerken in mijn pws en daar hoort natuurlijk een bronvermelding bij.

Groetjes Rianne Reactie infoteur, 01-01-2016
Schrijf daartoe een persoonlijk bericht aan de auteur

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 24-11-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.