Bedwants: kriebelige slaapverstorende bloedzuigende parasiet

Bedwants: kriebelige slaapverstorende bloedzuigende parasiet Word je wakker en zie je dat je vreemde langgerekte bloedsporen in bed hebt, dan kan er sprake zijn van de bedwants. Dit is een klein kriebelig diertje dat na lang weg geweest te zijn, weer in opkomst is. Bij het voorkomen van het diertje speelt de hygiëne een belangrijke rol, maar ook waar we naar op reis zijn geweest. Wat is dit voor diertje, waarom bijt de bedwants bij voorkeur in de benen en hoe kan het worden bestreden?

Bedwants


Terug van weg geweest

Het hebben van dit diertje in huis of in een hotel is gerelateerd aan de mate van hygiëne. In het verre verleden liet de properheid nog weleens te wensen over en dus floreerde het beestje rijkelijk. Naarmate de mens schoner is geworden en steeds handiger is geworden om ongedierte te bestrijden, is het praktisch geheel uit onze maatschappij verdwenen. In ieder geval tot nu! Reeds geruime tijd zijn de diertjes te vinden in New Yorker hotels en woningen, waardoor het na vakantie-uitjes in ons land is geherintroduceerd. Het kan vrij gemakkelijk verspreiden, doordat we steeds vaker in contact komen met deze ongewenste huidkruiper.

Waarom komen bedwants terug?

We denken dat we een proper volk zijn, echter niets in minder waar. Steeds vaker wordt het ook in Nederlandse hotels en woningen teruggevonden, waartegen tot op heden nog niet veel wordt gedaan. Mogelijk uit schaamte of dat men het niet wil herkennen als probleem. Daarnaast blijkt dat het beestje inmiddels voor een deel immuun is geworden voor de tot dusver toegepaste bestrijdingsmiddelen. De onverschilligheid zorgt ervoor dat het diertje op steeds meer plekken in het land opduikt, waardoor we een onprettige nachtrust hebben. Bovendien zijn we erg reislustig en dus neemt de kans toe dat we in ons land, maar ook in het buitenland in contact komen met deze kriebel veroorzaker. Het vormt de basis van het hebben van een potentiële excessieve uitbraak van een bedwantsplaag.

Hoe ziet de parasiet eruit?

Het diertje is plat en klein, waardoor het minder snel opvalt. Het kan door zijn formaat in allerlei kleine gaten of kieren zitten en komt veelvuldig in zacht materiaal voor. Denk aan niet dragende scheidingswandjes, in kaften van boeken, tussen het bankleer of onder het matras. Het kan zich overal verschansen en door zijn kleine formaat van maximaal vijf millimeter is het vaak onopgemerkt. Het betekent dat het gemakkelijk naar anderen kan worden overgedragen, waarbij het bijvoorbeeld onder de kraag wordt meegenomen. Met een lange snuit wordt bij een beet verdovend speeksel toegediend, waardoor de beet niet wordt gevoeld. De bedwants zuigt zichzelf vol met bloed. Gelegde eitjes komen binnen tien dagen uit en zijn resistent tegen bestrijdingsmiddelen.

In de nacht actief

Slaap je dan wordt het diertje actief. Vaak zie je het beestje overdag niet, omdat het bij voorkeur toeslaat als de voedingsbron niet actief is. In het donker komt het uit zijn schuilplaats en zal op de koolstofdioxide uitstotende bron afkomen. Omdat we slapen merken we er weinig van, behoudens als we er alert op zijn. Het komt dan vaak voor dat we wakker worden met pijnlijke of rode uitstralende plekken, waarbij duidelijk bloedrestanten herkenbaar zijn. De beet kan een allergische reactie in de omringende huid geven, waardoor het verkleurt en irriteert. Dit kan leiden tot extra krabben en ongemak, waardoor de nachtrust aanvullend wordt verstoord.

Gekriebel en beten

De bedwants heeft kleine pootjes met weerhaakjes, welke tijdens beweging voelbaar zijn. Het kriebelt en dat valt uiteraard op als je wakker bent. Omdat de parasiet toeslaat voornamelijk als we slapen merken we het niet altijd op. Het diertje zal dan over de huid kruipen tot dunne huid met oppervlakkige adertjes is bereikt. Voorname plek zijn de onderbenen rondom de enkels. Het is een dicht beaderd gebied en dus de ideale plek alwaar beten voorkomen. Omdat we tijdens de slaap met de benen bewegen kan na het loslaten van het diertje de bloeding nog doorgaan, waardoor bloedstrepen aan het voeteneinde op het beddengoed herkenbaar zijn.

Psychisch effect

Het nachtelijke bezoek wordt door de mens als zeer onprettig ervaren. Het kan ervoor zorgen dat men kriebelvrees krijgt, waardoor men over-reactief is. Het zorgt ervoor dat we wakker liggen en bij iedere vreemde kriebeling het licht weer aandoen. Uiteraard is dat een psychische aandoening veroorzaakt door de bevestigde of vermoedelijke aanwezigheid. Het is van belang om de boosdoener uit de slaapkamer en woning te verwijderen. Hoe wordt dat gedaan?

Bestrijding

Het toepassen van bestrijdingsmiddelen kan goed helpen om het overgrote deel van de populatie uit te schakelen. Daartoe dient een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld te worden. Toch biedt dat geen honderd procent garantie. Omdat het diertje slecht tegen hoge temperaturen kan, kan worden overwogen om bepaalde ruimtes enkele dagen continu tot op zestig graden te verhitten. Het diertje heeft, daardoor geen overlevingskans. Omdat bij deze handelingen relatief veel kosten moeten worden gemaakt, vormt het voor veel gezinnen een te dure stap. Wat kan er verder worden gedaan?

Bonenbladeren

Uit recent onderzoek is gebleken dat bonenbladeren effectief kunnen zijn om het kleine diertje te vangen. Het blad heeft namelijk kleine weerhaakjes, waarachter de bedwants blijven steken. Door in huis of om het bed een barrière van bonenbladeren aan te brengen kan men het diertje vangen, waarna de bladeren dagelijks moeten worden verbrand. Uiteraard is dit voor onze begrippen een lastig toe te passen manier en dus wordt gezocht naar kunstmatige alternatieven. Tot dusver zijn die er nog niet.

Wat als je terugkomt van vakantie?

Terug van vakantie dan is het altijd opletten. Je weet nooit wat je allemaal in je kleding en bagage mee naar huis neemt. Ongedierte kan gemakkelijk in je koffer kruipen, waarna het bij thuiskomst gemakkelijk kan verspreiden. Berg je kleding niet rechtstreeks op. Pak het uit in de tuin en wapper alles goed uit. Was de kleding daarna bij voorkeur op hoge temperatuur, zodat het diertje geen kans heeft. Ook de koffer moet goed worden schoongemaakt en mogelijk uitgewassen of met een spray bewerkt. Voorkom dat het diertje bij jou niet binnenkomt door preventief op te treden.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bedwantsen beet: herkennen, symptomen en behandelenBedwantsen beet: herkennen, symptomen en behandelenEen bedwantsen beet kan bepaalde klachten en symptomen geven, zoals jeuk en roodheid. De bedwants, vroeger bekend als 'w…
Vragen over bedwantsen, bedbugs en wandluisBedwants, bedbug of wandluis, er zijn een heleboel benamingen voor dit kleine kevertje. Bedwantsen behoren tot de groep…
Bedwantsen, wat zijn het en wat kun je er tegen doen?Bedwantsen, wat zijn het en wat kun je er tegen doen?De bedwants is al enkele jaren aan een opmars bezig. De bedwants is een heel klein beestje, dat onder andere leeft van h…
Bedwantsen: symptomen, bestrijden & behandelen beet bedwantsBedwantsen: symptomen, bestrijden & behandelen beet bedwantsWat zijn bedwantsen, hoe kun je bedwantsen herkennen en op welke manier kun je bedwantsen bestrijden? De symptomen van e…

EpiPen: levensreddende injectie bij allergische reactiesEpiPen: levensreddende injectie bij allergische reactiesIndien het lichaam overmatig reageert op lichaamsvreemde stoffen (zoals bij een allergische reactie), dan kan er anafyla…
Slijmoor: vocht achter het trommelvliesSlijmoor: vocht achter het trommelvliesEen slijmoor, ook wel bekend als vocht achter het trommelvlies, komt vooral voor bij jonge kinderen. Het ontstaat vaak n…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Piotr Naskrecki, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.bedwants.nl/
  • http://www.scientias.nl/hoe-vangt-u-een-bedwants-met-bonenbladeren-natuurlijk/84189
  • Photo author public domain: Content Providers(s): CDC/ Harvard University, Dr. Gary Alpert; Dr. Harold Harlan; Richard Pollack. Photo Credit: Piotr Naskrecki
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.