EpiPen: levensreddende injectie bij allergische reacties

EpiPen: levensreddende injectie bij allergische reacties Indien het lichaam overmatig reageert op lichaamsvreemde stoffen (zoals bij een allergische reactie), dan kan er anafylactische shock ontstaan. Dit is een zeer gevaarlijke omstandigheid, waarbij het leven per ommegaande in gevaar komt. Komt deze potentieel fatale situatie voor dan kan de EpiPen levensreddend zijn. Wat is dit voor injectie, wat is de helpende stof en waarom is de inschakeling van hulpdiensten altijd noodzakelijk?

EpiPen bij allergie


Anafylactische shock, wat is dat?

Indien het lichaam te weinig bloeddruk heeft in de vaten, dan is er onvoldoende stuwcapactiteit om alle belangrijke onderdelen van het lichaam te voorzien van zuurstofrijk bloed. Dit wordt veroorzaakt door een overmatige aanmaak van histamine, waardoor de spanning om de aderen in hoog tempo afneemt. Het houdt in dat er sprake is van een levensbedreigende omstandigheid, waarbij lichaamsfuncties in progressief tempo gaan uitvallen. De persoon komt daarbij in een shocktoestand. Het hart, de longen en hersenen krijgen potentieel onvoldoende zuurstofrijk bloed, waardoor cellen beginnen af te sterven. Deze omstandigheid kan dus ontstaan naar aanleiding van een zwaar ongeval, ten gevolge van bepaalde ziekten of bij overgevoeligheid (allergie) voor stoffen.

Invloed van een allergische reactie

Sommige personen zijn overgevoelig voor bepaalde lichaamsvreemde stoffen. Mensen met een allergie kunnen tijdens zonnige of stoffige dagen heftig reageren. Ook als men wordt gestoken door bijvoorbeeld een wesp kan de huid ernstig reageren, waarbij ongewenste stoffen verder het lichaam indringen. Het immuunsysteem reageert overmatig, waardoor andere lichaamsfuncties in het geding komen. De persoon kan flauwvallen, misselijkheid, buikpijn, opgezette keel, overgeven, diarree en in het meest extreme geval is er sprake van een shocktoestand. Let wel de persoon reageert overmatig heftig en dat staat niet in verhouding tot de verkregen steek. Oftewel het lichaam zorgt door toedoen van het immuunsysteem voor een mogelijk fatale situatie. Dit kan ook worden veroorzaakt door het eten van pinda’s, garnalen, bepaalde soorten fruit of de inname van verkeerde medicatie. Hoe kan de EpiPen daarbij helpen?

Huid- en systematische mastocytose

Mestcellen in het lichaam worden aangemaakt in het beenmerg als onrijpe witte bloedlichaampjes en trekken naar vele delen in het lichaam. Eenmaal op een bepaalde plaats aangekomen zullen de cellen tot volle ontwikkeling komen en ter plaatse het immuunsysteem helpen. Het kan echter voorkomen dat er een ontregelde aanmaak van mestcellen ontstaat, waardoor huidmastocytose ontstaat. Bij lichaamsvreemde stoffen wordt imunoglobuline aangemaakt, zodat de indringer onschadelijk wordt gemaakt. Is er een overmatige aanmaak dan levert het bruine vlekjes, welke irriteren en jeuken. In het geval van systematische mastocytose wordt ook inwendig weefsel aangetast met grote consequenties. Als bij de persoon met huid- of systematische mastocytose een insect steekt, dan zal er direct een overreactie ontstaan. Het kan tot een acuut levensbedreigende shocktoestand leiden. Deze omstandigheid is direct levensgevaarlijk en kan zonder directe toediening van adrenaline fataal zijn.

Adrenaline-autoinjector, EpiPen

In het lichaam is de stof adrenaline aanwezig om de alertheid te vergroten in het geval van een noodsituatie. Denk aan angsten of stress, waarbij het hart harder gaat kloppen. De activatie van het lichaam zorgt voor een stijgende bloeddruk, omdat de vaatdiameter kleiner wordt. Adrenaline is dus het anti-middel van shock, waarbij de bloeddruk te laag is. De EpiPen of AnaPen wordt voorgeschreven voor diegene met potentieel overmatige allergische reacties. De persoon zal de EpiPen altijd bij zich moeten hebben, danwel de ouder moet het snel kunnen toedienen. Het mag slechts dan worden toegepast als er werkelijk sprake is van aan shocktoestand na het binnenkrijgen van verkeerde stoffen. De geïnjecteerde adrenaline zorgt ervoor dat aderen vernauwen, zodat de bloeddruk stijgt. Bovendien stimuleert het de ademhaling. Na het injecteren zal de allergie na enkele minuten minder ernstig worden. Let wel dat er nog steeds een ernstige situatie op handen is, omdat het adrenaline slechts het lichaam tijdelijk helpt en tijd wordt gewonnen. Er dient met spoed aanvullend medische aandacht te worden gegeven. Bel altijd per ommegaande 112!

Weet je dat je overallergisch bent voor bepaalde stoffen dan moet je die altijd vermijden. Laat je eveneens voorlichten door de huisarts of behandelend arts.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Histamine: invloed van mestcellen op weerstand en allergieHistamine: invloed van mestcellen op weerstand en allergieOnderdeel van het immuunsysteem zijn mestcellen. Deze komen voornamelijk voor in de delen, welke met de buitenlucht in c…
Allergie insectenstekenAllergie insectenstekenEen insectensteek kan giftig of niet giftig zijn, en op basis hiervan kan men dan ook de reacties op verschillende insec…
Plotseling onwel na een wespensteekIedereen wordt wel eens gestoken door een wesp. Bij de meeste mensen geeft het alleen een lokale reactie zoals zwelling,…
Een allergie hebben: opsporen wat de allergie isErgens allergisch voor zijn kan in verschillende vormen tot uiting komen. De een krijgt hooikoorts, de ander galbulten o…

Oogaandoening: hoornvliesontstekingOogaandoening: hoornvliesontstekingHet hoornvlies van het oog is erg gevoelig. Als dit beschadigt, kan er een hoornvliesontsteking ontstaan. Dit uit zich i…
Bedwants: kriebelige slaapverstorende bloedzuigende parasietBedwants: kriebelige slaapverstorende bloedzuigende parasietWord je wakker en zie je dat je vreemde langgerekte bloedsporen in bed hebt, dan kan er sprake zijn van de bedwants. Dit…
Bronnen en referenties
  • http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Producten/EpiPen.aspx?mId=10704&rId=1535
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Adrenaline
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Shock
Reacties

Mg, 08-03-2020
Ik werk vanuit mijn professie met kinderen. Onlangs benaderde een ouder mij met een epipen en vroeg mij deze aan te nemen, te bewaren en toe te dienen in het geval een leerling een allergische reactie vertoonde.

Ik heb de pen niet aangenomen en uitgelegd dat ik (nog) niet bekend ben met het protocol en de wijze van toedienen. (Ik werk net een half jaar op mijn huidige locatie)

Een collega verwijt mij nu dat ik de pen niet heb aangenomen en zegt dat dat ik dat wel had moeten doen.

Hoe zit dit? Reactie infoteur, 09-03-2020
Als professional met kinderen, moet men op de hoogte zijn van alle aspecten van de gezondheid van het kind. Zeker als bekend is dat een kind specifieke aandoeningen heeft. Vanuit de verantwoordelijkheid voor de kinderen is men eveneens verwijtbaar indien ongewenst iets gebeurt. Dit geldt dan eveneens voor het weigeren van de EpiPen en potentieel toekomstige gebeurtenissen. Het is dus van belang om u hierover snel te informeren danwel weten hoe en wanneer het toegepast moet worden.

Trudie Kramer, 13-10-2018
Als EHBO-er mogen wij de epipen NIET toedienen. Vind dit een vreemde zaak. Het toedienen op zich is niet moeilijk, vanwaar de restrictie voor ons? Reactie infoteur, 16-10-2018
De EHBO-er is beperkt in het toedienen en verstrekken van zekere medicatie. Dit geldt eveneens voor de epi-pen. Men moet exact weten wat men doet, waarnaast de gevolgen van een anafylactsche shock slechts tijdelijk zijn uitgesteld. Een ambulance moet als het ware al bijna ter plekke zijn. Daarnaast geldt dat men in veel gevallen medische toestemming moet hebben om zekere medicatie te mogen toedienen. De EHBO-er is dus wegens vele regeltjes en uitzonderingen beperkt in wat de EHBO-er mag doen.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.