Bacteriële endocarditis: griep door geïnfecteerde hartklep

Bacteriële endocarditis: griep door geïnfecteerde hartklep Iedereen kan weleens grieperig zijn. De temperatuur is verhoogd en men is moe. Vaak denken we dat we middels uitzieken er snel weer bovenop komen. Het kan echter voorkomen dat de grieperige klachten herhaaldelijk achter elkaar voordoen en langdurig aanhoudende onverklaarbare klachten heeft. Wat houdt bacteriële endocarditis in, wat zijn de lichamelijke klachten en hoe resulteert het in een beschadigde hartklep?

Bacteriële endocarditis


Bloedinfectie

Indien er een ontsteking aan de binnenzijde van het hart voordoet, gaat het om endocarditis. Het wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie, waardoor de werking van het hart wordt aangetast. In eerste instantie is er een bloedinfectie opgetreden, waarna de bacteriën vrij door het lichaam kunnen verplaatsen. In dit geval hebben de bacteriën de voorkeur om op te hopen in het hart. Meestal tast het daarbij de binnenwand van het hart aan, waarbij het voornamelijk de werking van de hartklep benadeelt. Wat houdt bacteriële endocarditis in, wat zijn gevolgen en hoe kan het worden behandeld?

Risicovol

Aandoeningen aan het hart vormen vaak een risico voor de gezondheid. Het kan het hartritme beïnvloeden, maar kan er ook voor zorgen dat de bloeddruk verandert of een ongewoon hoge druk op de longen ontstaat. Onjuiste klopping van het hart zorgt ervoor dat bloed minder goed in de longslagader wordt gepompt, waarnaast een deel van het bloed door aangetaste hartkleppen kan terugstromen. Het leidt tot hartkloppingen, welke ook tot ernstige complicaties kunnen leiden. Let wel mensen met een verhoogd risico dienen regelmatig de tanden te laten controleren. Infecties kunnen namelijk via ontstoken tandvlees eenvoudig in de bloedbaan terechtkomen. Aanvullend kan het ook via een ontstoken huid worden veroorzaakt of door medische ingrepen.

Mate van voorkomen

Mensen die gevoelig zijn voor hart- en vaatziekten hebben er eerder kans op. Een minder goede weerstand zorgt ervoor dat men sneller een infectie kan oplopen, waardoor het hart wordt aangetast. Personen met aanwezige hartafwijkingen zijn er vatbaar voor. Ook mensen die een donor- of kunstklep hebben, kunnen het eerder krijgen. Ondanks dat is het een aandoening dat niet vaak voorkomt. Het komt bij ongeveer tweehonderdvijftig personen per jaar voor. Indien bekent is dat men een verhoogd risico heeft, wordt er soms preventief medicatie of antibiotica voorgeschreven.

Complicaties Bacteriële endocarditis

De bacterie gaat in het orgaan vermeerderen, waardoor het functioneren van het hart wordt belemmerd. Vaak resulteert het in aangetaste hartkleppen, waardoor deze niet meer goed aansluiten. Oftewel de hartklep lekt, waardoor bloed kan terugstromen. Het kan leiden tot hartfalen. Bovendien heeft men verhoogde kans dat trombose oftewel bloedpropjes in de bloedbaan terechtkomen. Dit kan op zijn beurt tot hartinfarct leiden.

Grieperige klachten

Meest opvallende is dat de persoon met deze hartinfectie verminderde weerstand heeft. Men is sneller en dus vaker verkouden. Er is sprake van grieperige klachten, waarbij de lichaamstemperatuur verhoogd is. Denk aan enige verhoging tot circa achtendertig graden koorts. De weerstand tracht de bacterie tegen te gaan, waardoor de temperatuur stijgt. Men zal overmatig zweten, waarbij men veel gewicht met de tijd kan verliezen. Door ongewone bloedstroming kan hartruis worden veroorzaakt. Het herhaaldelijk hebben van grieperige klachten, kan dus een teken zijn dat er een infectie aan het hart is. In dat geval is het een geleidelijk optredende infectie, waarbij men soms maanden aaneen onverklaarbare klachten heeft. Het kan echter ook acuut voordoen. In dat geval gaat het om een hardnekkige bacterie, waarbij de hartslag sterk is verhoogd. Men kan veertig graden koorts hebben, waarbij men zeer vermoeid is. Die omstandigheid is direct levensbedreigend.

Aanvullende klachten

Naast voorgaande typerende klachten kunnen ook ongewone complicaties voordoen. Denk aan spontaan vormende huid- of oogvlekjes als ook een bleke huid. Men kan veel trillen, waarnaast het met reumatische klachten gepaard kan gaan. Soms leidt het tot een pijnlijke vergrote milt. Omdat de aandoening ernstig is, dient het snel te worden behandeld. Probleem is echter dat het niet snel wordt herkend. De grieperige klachten vormen onterecht geen aanleiding voor zorgen. Heeft u herhaaldelijk grieperige klachten welke mogelijk ook erger lijken te worden, dan is het noodzaak om verder te worden onderzocht.

Behandeling

Omdat het om een bacteriële infectie van het hart gaat, is snelle behandeling noodzakelijk. Men zal daarbij een langdurige antibiotica-kuur moeten doen. De behandeling kan tot op anderhalf maand in beslag nemen. Indien de hartkleppen inderdaad zijn aangetast, zal een hartoperatie eveneens noodzakelijk zijn. Daarbij kan een donor- of kunstklep worden aangebracht. Ook die vervangende hartklep kan aanleiding zijn voor aanvullende infecties en dus wordt vaak preventief antibiotica voorgeschreven.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Endocarditis, ontsteking van het hartEndocarditis, ontsteking van het hartHet hart is een pomp die ervoor moet zorgen dat de bloedstroom in het lichaam rond blijft gaan. Soms treedt er een ziekt…
Gebreken aan de hartklep: symptomen, diagnose en behandelingGebreken aan de hartklep: symptomen, diagnose en behandelingEen hart heeft vier kleppen. Die waken ervoor dat het bloed in de juiste richting vloeit. Aan de hartkleppen kunnen twee…
Endocarditis; diagnose, klachten en behandelingEndocarditis; diagnose, klachten en behandelingEndocarditis is een risicovolle ontsteking van de binnenwand van het hart en de hartkleppen. Iedereen kan endocarditis k…
Endocarditis of hartvliesontstekingIn Nederland krijgen per jaar ongeveer 300 personen endocarditis. Wat is endocarditis eigenlijk? Hoe ontstaat deze aando…

Slapeloosheid - Oorzaak en behandelingHeb je moeite met de slaap te vatten, ook al ben je moe? Of word je wakker in het midden van de nacht en lig je uren wak…
Oogaandoeningen - KleurenblindheidOogaandoeningen - KleurenblindheidKleurenblindheid is helemaal geen vorm van blindheid maar eerder het onvermogen of deficiëntie om bepaalde kleuren van e…
Bronnen en referenties
  • http://www.hartenvaatgroep.nl/medische-informatie/hartziekten/ontstekingen-van-het-hart/endocarditis.html
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.