Een bloedinfectie kan grote gevolgen hebben
Bloed vormt de motorolie van het menselijk lichaam en zorgt voor de aanvoer van zuurstof en afvoer van koolstofdioxide. Daarnaast vervoert het vele belangrijke stoffen zoals hormonen, vitaminen, mineralen, aminozuren, vetten enzovoorts. Het zorgt ervoor dat alle lichaamsprocessen draaiende blijven. Indien er echter een infectie in het lichaam komt, waarbij het bloed wordt besmet kan het grote gevolgen hebben met potentieel de dood tot gevolg. Waardoor wordt een bloedinfectie veroorzaakt en waarom is snelle behandeling van levensbelang?
Grote gevolgen bloedinfectie
Het is levensbedreigend
Als bloed geïnfecteerd raakt dan kan het lichaam vreemd reageren. Het tracht ter verdediging de indringers te weren door hardhandig op te treden. Afhankelijk van het soort infectie kan het lichaam weerstand bieden of juist de strijd verliezen. Het kan ervoor zorgen dat besmet bloed naar alle delen van het lichaam wordt vervoerd en daar in organen verder schade aanricht. Ook het bloed zelf kan qua structuur veranderen,
rode bloedlichaampjes kunnen afbreken of het gaat meer klonteren. Meerdere aspecten kunnen grote gevolgen hebben voor het lichaam en zijn potentieel levensbedreigend. Indien het bloed onvoldoende zuurstof naar cruciale lichaamsdelen kan vervoeren kunnen delen van het lichaam uitvallen.
Waardoor wordt een bloedinfectie veroorzaakt?
Het kan worden veroorzaakt doordat men een ongelukje heeft gehad, waardoor een
wond is ontstaan. In die wond kan vuiligheid komen, waardoor bloed wordt geïnfecteerd. Het is altijd van belang om wondjes of diepe schaafplekken grondig te ontsmetten om erger te voorkomen. Vaak zal het een bacterie zijn, welke via vuiligheid wordt overgedragen en het bloed infecteert. Daarnaast kan het worden veroorzaakt door aandoeningen, zoals long-, blaasontsteking, lymfevatontsteking of een huidinfectie. Het zorgt ervoor dat de doorbloeding minder wordt en dus schade wordt aangebracht.
De symptomen en MOF
Omdat door de aandoening de aanvoer van zuurstof verminderd is of geheel wordt stop gezet kan er MOF ontstaan. Het is multi-orgaanfalen, waarbij vele organen in een keer te weinig zuurstof krijgen. Het lichaam kan deze omstandigheid dus niet lang volhouden, waarbij de aanvoer van zuurstof in het bloed snel moet worden hersteld. Is dat niet het geval dan kunnen uiteenlopende symptomen voorkomen:
- hoge koorts bij lage bloeddruk;
- hartkloppingen en snelle ademhaling;
- verwardheid en brabbelen;
- bloedingen in de huid;
- oedeem en stolling van het bloed;
- shock met coma gevolgd met de dood.
Snelle behandeling is noodzakelijk
Omdat een infectie ernstige gevolgen kan hebben is het noodzakelijk om snel naar het ziekenhuis te gaan. Het verslechteringsproces kan dermate snel gaan dat men bij te late reactie niet meer te redden is. Indien men besmet raakt met de meningococcensepsis bacterie zal het proces dermate snel gaan dat men al tijdens de diagnose kan komen te
overlijden.
Ondanks het feit dat een bloedinfectie iedereen kan overkomen, komt het relatief het meest voor bij diegene met een
verminderde weerstand. Het lichaam reageert niet adequaat genoeg op indringers, waardoor een infectie versneld kan verspreiden. Mensen die reeds onder behandeling van een ziekte zijn, zoals kanker of jonge kinderen en ouderen lopen extra gevaar, omdat de weerstand beperkt is.
Gekrabd door de kat: ook opletten
Indien men wordt gekrabd door een kat dan is er vaak niets aan de hand. Echter de kat zit overal in met zijn pootjes en dat houdt in dat de scherpe nageltjes smerig zijn en bacteriën bevatten. Een krab kan ervoor zorgen dat de huid, onderhuid of het bloed besmet raakt. De kattenkrabziekte kan vele maanden aanhouden, waarbij vele lichaamsklachten worden veroorzaakt. Daarnaast bestaat de kans dat een deel van de huid kan afsterven of het bloed wordt
geïnfecteerd. Word je gekrabd en er volgen klachten neem dan altijd contact met de huisarts op.
Methode van behandeling
Om de gevolgen van de aandoening zo beperkt mogelijk te laten zijn dient de weerstand van het lichaam te worden geholpen. De indringers moeten met antibiotica worden aangepakt. Daarnaast dient het lichaam veel vocht binnen te krijgen, zodat alle delen van het lichaam voldoende doorbloeding hebben. Verder kunnen bloedverdunners noodzakelijk zijn. Eventueel is een operatie van belang om de infectiehaard te verwijderen. Toch heeft diegene met een bloedvergiftiging met westerse behandeling een kans van 35% om te overlijden. Reageer bij klachten na het hebben van een schram of wond dan ook adequaat om erger te voorkomen.
Lees verder