Een bloedinfectie kan grote gevolgen hebben

Een bloedinfectie kan grote gevolgen hebben Bloed vormt de motorolie van het menselijk lichaam en zorgt voor de aanvoer van zuurstof en afvoer van koolstofdioxide. Daarnaast vervoert het vele belangrijke stoffen zoals hormonen, vitaminen, mineralen, aminozuren, vetten enzovoorts. Het zorgt ervoor dat alle lichaamsprocessen draaiende blijven. Indien er echter een infectie in het lichaam komt, waarbij het bloed wordt besmet kan het grote gevolgen hebben met potentieel de dood tot gevolg. Waardoor wordt een bloedinfectie veroorzaakt en waarom is snelle behandeling van levensbelang?

Grote gevolgen bloedinfectie


Het is levensbedreigend

Als bloed geïnfecteerd raakt dan kan het lichaam vreemd reageren. Het tracht ter verdediging de indringers te weren door hardhandig op te treden. Afhankelijk van het soort infectie kan het lichaam weerstand bieden of juist de strijd verliezen. Het kan ervoor zorgen dat besmet bloed naar alle delen van het lichaam wordt vervoerd en daar in organen verder schade aanricht. Ook het bloed zelf kan qua structuur veranderen, rode bloedlichaampjes kunnen afbreken of het gaat meer klonteren. Meerdere aspecten kunnen grote gevolgen hebben voor het lichaam en zijn potentieel levensbedreigend. Indien het bloed onvoldoende zuurstof naar cruciale lichaamsdelen kan vervoeren kunnen delen van het lichaam uitvallen.

Waardoor wordt een bloedinfectie veroorzaakt?

Het kan worden veroorzaakt doordat men een ongelukje heeft gehad, waardoor een wond is ontstaan. In die wond kan vuiligheid komen, waardoor bloed wordt geïnfecteerd. Het is altijd van belang om wondjes of diepe schaafplekken grondig te ontsmetten om erger te voorkomen. Vaak zal het een bacterie zijn, welke via vuiligheid wordt overgedragen en het bloed infecteert. Daarnaast kan het worden veroorzaakt door aandoeningen, zoals long-, blaasontsteking, lymfevatontsteking of een huidinfectie. Het zorgt ervoor dat de doorbloeding minder wordt en dus schade wordt aangebracht.

De symptomen en MOF

Omdat door de aandoening de aanvoer van zuurstof verminderd is of geheel wordt stop gezet kan er MOF ontstaan. Het is multi-orgaanfalen, waarbij vele organen in een keer te weinig zuurstof krijgen. Het lichaam kan deze omstandigheid dus niet lang volhouden, waarbij de aanvoer van zuurstof in het bloed snel moet worden hersteld. Is dat niet het geval dan kunnen uiteenlopende symptomen voorkomen:
  • hoge koorts bij lage bloeddruk;
  • hartkloppingen en snelle ademhaling;
  • verwardheid en brabbelen;
  • bloedingen in de huid;
  • oedeem en stolling van het bloed;
  • shock met coma gevolgd met de dood.

Snelle behandeling is noodzakelijk

Omdat een infectie ernstige gevolgen kan hebben is het noodzakelijk om snel naar het ziekenhuis te gaan. Het verslechteringsproces kan dermate snel gaan dat men bij te late reactie niet meer te redden is. Indien men besmet raakt met de meningococcensepsis bacterie zal het proces dermate snel gaan dat men al tijdens de diagnose kan komen te overlijden.

Verminderde afweer extra gevoelig

Ondanks het feit dat een bloedinfectie iedereen kan overkomen, komt het relatief het meest voor bij diegene met een verminderde weerstand. Het lichaam reageert niet adequaat genoeg op indringers, waardoor een infectie versneld kan verspreiden. Mensen die reeds onder behandeling van een ziekte zijn, zoals kanker of jonge kinderen en ouderen lopen extra gevaar, omdat de weerstand beperkt is.

Gekrabd door de kat: ook opletten

Indien men wordt gekrabd door een kat dan is er vaak niets aan de hand. Echter de kat zit overal in met zijn pootjes en dat houdt in dat de scherpe nageltjes smerig zijn en bacteriën bevatten. Een krab kan ervoor zorgen dat de huid, onderhuid of het bloed besmet raakt. De kattenkrabziekte kan vele maanden aanhouden, waarbij vele lichaamsklachten worden veroorzaakt. Daarnaast bestaat de kans dat een deel van de huid kan afsterven of het bloed wordt geïnfecteerd. Word je gekrabd en er volgen klachten neem dan altijd contact met de huisarts op.

Methode van behandeling

Om de gevolgen van de aandoening zo beperkt mogelijk te laten zijn dient de weerstand van het lichaam te worden geholpen. De indringers moeten met antibiotica worden aangepakt. Daarnaast dient het lichaam veel vocht binnen te krijgen, zodat alle delen van het lichaam voldoende doorbloeding hebben. Verder kunnen bloedverdunners noodzakelijk zijn. Eventueel is een operatie van belang om de infectiehaard te verwijderen. Toch heeft diegene met een bloedvergiftiging met westerse behandeling een kans van 35% om te overlijden. Reageer bij klachten na het hebben van een schram of wond dan ook adequaat om erger te voorkomen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De anatomie van het hart en de bloedsomloopDe anatomie van het hart en de bloedsomloopHet hart is de motor van het lichaam die 24 uur per dag aan het pompen is. Het zorgt ervoor dat er via het bloed zuursto…
Bacteriële endocarditis: griep door geïnfecteerde hartklepBacteriële endocarditis: griep door geïnfecteerde hartklepIedereen kan weleens grieperig zijn. De temperatuur is verhoogd en men is moe. Vaak denken we dat we middels uitzieken e…
De motor van ons lichaam, het hartDe motor van ons lichaam, het hartZonder ons hart zijn wij niet in staat te leven. Daarom wordt het hart ook wel de motor van ons lichaam genoemd. Het har…
Dieren EHBO: ShockShock is een toestand van onvoldoende circulerend bloedvolume. Het is een levensbedreigende toestand, die kan ontstaan d…

Longontsteking ontstaat onder andere door virus of bacterieLongontsteking ontstaat onder andere door virus of bacterieLongontsteking is een aandoening die we niet mogen onderschatten. In totaal gaan er wereldwijd 4 miljoen mensen per jaar…
Wortelpuntontsteking: oorzaak en behandelingWortelpuntontsteking: oorzaak en behandelingEen wortelpuntontsteking is een ontsteking van de punt van de wortel van een tand of kies. Deze ontstaat niet zomaar: de…
Bronnen en referenties
  • http://www.diabetesenleven.nl/complicaties/bloedinfecties-komen-meer-voor-bij-mensen-met-diabetes-2.html
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.