Endocarditis; diagnose, klachten en behandeling

Endocarditis; diagnose, klachten en behandeling Endocarditis is een risicovolle ontsteking van de binnenwand van het hart en de hartkleppen. Iedereen kan endocarditis krijgen, maar mensen die een nieuwe hartklep hebben gekregen of een bepaalde hartafwijking hebben, lopen extra risico op het krijgen ervan. Behandeling is zeker nodig, met 4 à 6 weken antibiotica per infuus in het ziekenhuis. Als de behandeling niet goed werkt kan een operatie noodzakelijk zijn.

Endocarditis


Endocarditis, wat moet u erover weten?

Endocarditis, een ontsteking binnenin het hart, veroorzaakt door bacteriën is een ernstige zaak. Het komt niet heel vaak voor en het is belangrijk om het zoveel mogelijk te voorkomen. Mensen die een verhoogde kans hebben op het krijgen van endocarditis, moeten bij bepaalde (medische) ingrepen endocarditisprofylaxe krijgen. Een uur voor de ingreep wordt een grote dosis antibiotica ingenomen, die extra bescherming moet geven tegen het oplopen van een infectie. Zo’n profylaxe is noodzakelijk bij een tandartsbehandeling, bij ontsteking van weefsel ergens in het lichaam, bij ingrepen aan de urinewegen, het spijsverteringskanaal en de geslachtsorganen en bij de bovenste luchtwegen. Om bacteriële endocarditis zoveel mogelijk te voorkomen is een goede gebitshygiëne erg belangrijk. Ga ieder half jaar naar de tandarts en zorg dat u uw gebit in topconditie houdt door goed te poetsen.

Endocarditis met een bacteriële oorzaak ontstaat door dat bacteriën in de bloedbaan terecht zijn gekomen en zich hebben vastgezet op de hartkleppen of aan de binnenwand van het hart. Hartkleppen kunnen ernstig beschadigd raken, met alle gevolgen van dien.

Wie hebben extra kans op het krijgen van endocarditis?

 • Mensen die een donorklep of kunstklep hebben gekregen.
 • Bij het hebben van bepaalde aangeboren afwijkingen .
 • Als u al eerder een endocarditis heeft gehad.

Klachten bij endocarditis

 • Koorts
 • Vermoeidheid
 • Snelle hartslag
 • Transpireren
 • Gewichtsverlies
 • Ruis bij het hart
 • Bloedarmoede
 • Bleekheid
 • Gewrichtspijn
 • Koude rillingen
 • Verwardheid

Er zijn twee vormen van bacteriële endocardits;

 • Een acute vorm van endocarditis, waarbij plotseling hoge koorts optreedt, gepaard gaande met een versnelde hartslag en vermoeidheid. Deze vorm kan in een paar dagen tijd levensbedreigend zijn, de bacteriën zijn erg agressief. Snel optreden is geboden.
 • Subacute endocarditis, waarbij gedurende maanden allerlei onduidelijke klachten bestaan.

Stellen van diagnose endocarditis

 • Echografie van het hart. Met ultrageluidsgolven worden eventuele ontstekingshaarden aan het zichtbaar gemaakt.
 • Slokdarmecho. Hierbij wordt het echoapparaatje via de slokdarm ingeslikt en wordt er van binnenuit een echo van het hart gemaakt. Dit onderzoek wordt vaak gedaan met een licht roesje. Een slokdarmecho kan noodzakelijk zijn als de ‘gewone’ echo niet goed genoeg aangeeft wat er aan de hand is.
 • Bloedonderzoek, wat duidelijk maakt of er sprake is van een ontsteking in het lichaam. Met bloedkweken kunnen de betreffende bacteriën worden vastgesteld.

Behandeling endocarditis

Behandeling zal plaatsvinden met antibiotica via een infuus. Op deze manier komen de medicijnen direct in de bloedbaan terecht. Deze behandeling zal in het ziekenhuis plaatsvinden en duurt tussen de 4 en 6 weken. Als er complicaties optreden of als de antibiotica niet helpen, zal een (spoed)operatie noodzakelijk zijn.

Lees verder

© 2011 - 2020 Wilmo, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Endocarditis of hartvliesontstekingIn Nederland krijgen per jaar ongeveer 300 personen endocarditis. Wat is endocarditis eigenlijk? Hoe ontstaat deze aando…
Endocarditis: symptomen, oorzaak, behandeling & complicatiesEndocarditis: symptomen, oorzaak, behandeling & complicatiesEndocarditis duidt op een infectie die sommige delen van het endocard, de binnenbekleding van het hart, aantast. Vaak zi…
Endocarditis, ontsteking van het hartEndocarditis, ontsteking van het hartHet hart is een pomp die ervoor moet zorgen dat de bloedstroom in het lichaam rond blijft gaan. Soms treedt er een ziekt…
Sodoku, rattenbeetziekteSodoku, rattenbeetziekteSodoku is een van de twee vormen van rattenbeetziekte. Het wordt veroorzaakt door een bacterie, de Spirilium minus. Deze…

Een schildklieronderzoek, therapie en diagnose: hoe gaat datEen schildklieronderzoek, therapie en diagnose: hoe gaat datEen schilklieronderzoek. Wat is het? Hoe gaat het? Doet het pijn? We weten vaak niet wat een onderzoek precies inhoud. V…
PCD: Voortdurend last van je neus, keel of orenPCD: Voortdurend last van je neus, keel of orenHeb je altijd een loopneus, hoest je veel en heb je vaak last van een oor- of keelontsteking? Mogelijk lijd je dan aan P…
Bronnen en referenties
 • Informatie van de Hartstichting

Reageer op het artikel "Endocarditis; diagnose, klachten en behandeling"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wilmo
Laatste update: 02-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Hartaandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!