Een schildklieronderzoek, therapie en diagnose: hoe gaat dat
Een schilklieronderzoek. Wat is het? Hoe gaat het? Doet het pijn? We weten vaak niet wat een onderzoek precies inhoud. Voor een schildklieronderzoek moet je vaak naar het ziekenhuis, maar wat gebeurt daar verder? Onderzoeken kunnen vervelend zijn, het is daarom goed te weten wat er gaat gebeuren, dit neemt vaak een hoop onnodige spanning weg.
De schildklier
De schildklier is een belangrijk orgaan dat zich bevindt onder in de hals. De schildklier regelt de gehele metabolisme in het lichaam door middel van het produceren van hormonen. Helaas gaat deze afgifte niet altijd even goed en kan er teveel of te weinig hormoon worden geproduceerd. Er wordt met andere woorden gesproken van een traag of een te snel werkende schildklier. Worden er teveel hormonen afgegeven en werkt de schildklier dus te snel en gaat het lichaam overmatig snel werken. Hierdoor kun je het warm krijgen en kun je gewicht verliezen. Worden er niet genoeg hormonen afgegeven dan gebeurt het tegenovergestelde, het lichaam wordt koud en de stofwisseling komt traag op gang, hierdoor kun je in gewicht toenemen.
Doorverwijzing
Je wordt bij mogelijke verdenking van problemen aan de schildklier door je huisarts of specialist vaak doorverwezen naar de afdeling nucleaire geneeskunde in het ziekenhuis. In het ziekenhuis wordt je op deze afdeling onderzocht of je
komt voor een therapeutische behandeling.
Schildklieronderzoek (Jodium-123)
Een schildklieronderzoek wordt vrijwel altijd uitgevoerd op de afdeling nucleaire geneeskunde in het ziekenhuis. Een onderzoek kan noodzakelijk zijn als de huisarts of specialist denkt dan je schildklier niet meer goed functioneert, een onderzoek op deze afdeling kan de werking van schildklier in beeld brengen en op deze manier afwijkingen aantonen. De afdeling nucleaire geneeskunde is een gespecialiseerde afdeling binnen het ziekenhuis. Op deze afdeling wordt de werking van organen onderzocht met behulp van radio actieve stof.
Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?
De uitvoering van een schilklieronderzoek kan per ziekenhuis iets verschillen, maar globaal gezien gaan ze als volgt te werk.
Nadat je bent doorverwezen door uw huisarts of specialist, ga je naar het ziekenhuis voor het onderzoek. Het onderzoek vindt vrijwel altijd plaats op de afdeling nucleaire geneeskunde. Eenmaal aangekomen kun je, je melden bij de balie en moet je vaak even wachten in de wachtkamer. Het wachten kan soms even duren omdat de benodigde tijd per patiënt kan verschillen.
Na even wachten word je opgeroepen en ga je mee naar de onderzoekskamer, hier wordt het onderzoek uitgevoerd. Je hebt voor het onderzoek een ruime tijd van te voren, meestal een dag van te voren, een capsule met radioactieve stof met water ingenomen. Een speciaal apparaat meet nu de straling uit de schildklier en op deze manier kan iets worden gezegd over de werking ervan. Het apparaat dat hiervoor wordt gebruikt ziet er indrukwekkend uit en kan omdat een groot deel boven je hoofd wordt geplaatst een claustrofobisch gevoel geven. Het meten van de straling doet verder geen pijn. De uitslag van het onderzoek volgt meestal via je huisarts of specialist.
De diagnose
De specialisten op de afdeling nucleaire geneeskunde beoordelen de gegevens van het onderzoek. Soms zijn er meer onderzoeken nodig voor een goede diagnose. De uitslag van het onderzoek krijg je vaak van je huisarts of medisch specialist.
Schildkliertherapie
Na het onderzoek kan het zijn dat een behandeling van de schildklier noodzakelijk is. Een behandeling van de schildklier kan bestaan uit schildkliertherapie. Schildkliertherapie wordt meestal uitgevoerd in een speciale therapiekamer op de afdeling interne geneeskunde. Therapie waarbij hoge doseringen nodig zijn is opname noodzakelijk, bij lagere doseringen is ziekenhuisopname niet nodig. Bij hogere doseringen moet je in de daarvoor speciaal ingerichte kamer blijven. Veel spullen mag je meenemen, maar niet alles. Meer informatie hierover krijg je van het ziekenhuis. De spullen die je meeneemt moeten vaak wel in het ziekenhuis achterblijven in verband met de straling. De behandeling is verder niet pijnlijk. Een tip is het meenemen van kopieën uit boeken die je leest. Zo hoef je niet het boek achter te laten maar enkel de kopieën.